Σελίδες

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

Με όπλο τους πλειστηριασμούς ακινήτων οι τράπεζες ξεκινούν το «κυνήγι» των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Μετά από έξι και πλέον μήνες αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και ένα ακόμη εξάμηνο αποχής των δικηγόρων που είχε προηγηθεί, ξεκινούν οι πρώτοι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Έως το καλοκαίρι τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το οποίο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα και με το σχέδιο της ΤτΕ το νέο σύστημα, το οποίο σήμερα λειτουργεί πιλοτικά, θα τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη Αυγούστου, αλλά οι τράπεζες εκτιμούν πως το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα προέλθει τη διετία 2018-2019 από τις ρυθμίσεις δανείων.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών για διαβούλευση την σχετική αλλαγή που απαιτείται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προκειμένου να διευθετηθούν τεχνικές αλλά και ουσιαστικές λεπτομέρειες, όπως ποιος πιστωτής έχει προτεραιότητα (τράπεζες, δημόσιο κ.ά.).
Το τοπίο θα αλλάξει πλήρως, καθώς οι τράπεζες θα αναπτύξουν και δικές τους πλατφόρμες διαχείρισης των ακινήτων τους, καθώς αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά το “στοκ” τους από ακίνητα που θα καταλήξουν σε αυτές μέσω των επικείμενων πλειστηριασμών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία διαδικασίας ηλεκτρονικών δημοπρασιών για την πώληση ιδιόκτητων ακινήτων της, μέσω του νέου διαδικτυακού της ιστότοπου properties4sale.gr. Στην πρώτη δημοπρασία που θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Ιουνίου 2017, η Τράπεζα θα διαθέσει 58 ιδιόκτητα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα. Η δημοπρασία είναι ανοικτή προς όλους και η διαδικασία για τους ενδιαφερόμενους απλή.
Οι τραπεζίτες εκτιμούν πως, μέσω των ρυθμίσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση κατά 40% ή 30,8 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην τριετία. Από αυτό το ποσό, 13,9 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα προκύψουν από διαγραφές δανείων, 11,5 δισ. ευρώ από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και 7,4 δισ. ευρώ από μεταβιβάσεις δανείων.
Πάντως, παρά τις ρυθμίσεις, τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτιμώνται σε 30,4 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται σε 44,7% επί του συνόλου, με το αντίστοιχο ποσοστό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων να διαμορφώνεται σε 44,4%, των στεγαστικών σε 41,5% και των καταναλωτικών σε 54%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου