Τι λέει το μνημόνιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών – Επιβαρύνσεις “φωτιά”
Κρυφό χαράτσι για ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες αποκαλύπτει το τελικό κείμενο του μνημονίου στο οποίο κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί.
Ένα από τα δεκάδες προαπαιτούμενα (prior actions) που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά προκειμένου να κλείσει τη β’ αξιολόγηση ορίζει ότι θα αυξηθεί η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών: αντί οι ασφαλιστικές εισφορές να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά. Για να μην υπάρξει απότομη επιβάρυνση των επιτηδευματιών θα ισχύσει μεταβατικό καθεστώς για το 2018. Έτσι:
- Το 2018 οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών με έκπτωση στο αποτέλεσμα που θα προκύπτει της τάξεως του 15%
- Από το 2019 και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του αθροίσματος των φορολογητέων κερδών και των ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως έκπτωση.
Η διατύπωση στο τελικό κείμενο του μνημονίου, είναι σαφής: «αλλαγή της ασφαλιστικής νομοθεσίας ώστε αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2018, η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους να προσδιορίζεται ως τα μικτά κέρδη της προηγούμενης χρονιάς πριν όμως την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών. Η βάση υπολογισμού θα μειώνεται προσωρινά κατά 15% το 2018 χωρίς να υπάρχει μείωση μετά το 2018».
Στη συγκεκριμένη διατύπωση αναφερόταν και αρμόδια κοινοτική πηγή την Παρασκευή όταν μιλούσε για συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μεταβατικό καθεστώς στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών. Πρακτικά, ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε, έχει ως αποτέλεσμα την νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μάλιστα σε δύο δόσεις. Δηλαδή θα υπάρξει επιβάρυνση και το 2018 αλλά και το 2019. Μάλιστα, το μέτρο επηρεάζει ακόμη και αυτούς που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα της τάξεως των 7000-10000 ευρώ τον χρόνο
Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Επαγγελματίας που θα έχει κέρδη 15.000 ευρώ το 2017 θα πληρώσει μέσα στο τρέχον έτος 5000 ευρώ ασφαλιστικές εισφορές (σ.σ οι οποίες και προέκυψαν από τα κέρδη του 2016). Κανονικά, οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018 θα έπρεπε να υπολογιστούν επί της διαφοράς. Δηλαδή επί του ποσού των 10.000 ευρώ κάτι που θα σήμαινε ότι ο επαγγελματίας θα πλήρωνε εισφορές για το 2018 της τάξεως των 2700 ευρώ (μόνο για κύρια σύνταξη και υγεία). Αυτό δεν θα συμβεί:
- Το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί του ποσού των 12750 ευρώ και θα αυξηθούν στα 3442 ευρώ. Δηλαδή προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση 742 ευρώ συγκριτικά με αυτό που υπολόγιζε να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας για το 2018.
- Το 2019, δεν θα υπάρχει η έκπτωση του 15% στο εισόδημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών με αποτέλεσμα οι ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές να εκτιναχθούν στα 4050 ευρώ ή 1350 ευρώ παραπάνω συγκριτικά με αυτό που υπολόγιζε να πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας.
Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητική πηγή, η νέα κρυφή αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η πλευρά των δανειστών να αυξηθεί η «βάση υπολογισμού» των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να μην δημιουργηθεί «κενό» στους στόχους των ασφαλιστικών εισφορών του 2018. Το επιχείρημα των δανειστών ήταν, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους από τη βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Βέβαια, με την επικείμενη αλλαγή, θα οδηγηθούμε στο εξής παράδοξο: άλλη να είναι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και άλλη η βάση υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου