Σελίδες

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Μήνυμα από την αγορά: «Ζητούνται νέες επενδύσεις»

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Μήνυμα από την αγορά: «Ζητούνται νέες επενδύσεις»

Μήνυμα από την αγορά: «Ζητούνται νέες επενδύσεις»
Του Γιώργου Μανέττα
gmanettas@pegasus.gr
«Εάν δεν πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία και δεν στηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η Ελλάδα θα παραμένει καθηλωμένη στην υπανάπτυξη και στη στασιμότητα». Το μήνυμα αυτό στέλνει τώρα η αγορά λίγες ώρες μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων στην Βουλή, τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τον τερματισμό της αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας. Η ανάγκη να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι μεγάλη, καθώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια η δυνατότητα άντλησης νέων κεφαλαίων έχει καταστεί αδύνατη για τους περισσότερους, ενώ με το σταγονόμετρο δίνονται ακόμη και τα δάνεια για νέες επενδύσεις.
Η έλλειψη ρευστότητας πλήττει την πλειονότητα της επιχειρηματικής κοινότητας, η οποία δίνει μάχη σε καθημερινή βάση να κρατηθεί όρθια και να αποφύγει το «λουκέτο». Αποκαλυπτική της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Grant Thornton σε δείγμα 8.000 επιχειρήσεων απο 92 κλάδους, σύμφωνα με την οποία μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στερείται παντελώς κεφαλαίου κίνησης που θεωρείται μοχλός για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
Αυτήν τη στιγμή, το συνολικό έλλειμμα σε κεφάλαιο κίνησης υπολογίζεται πάνω από 12 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ! «Εάν δεν αλλάξουν άρδην οι συνθήκες και δεν αναζωογονηθεί η κατανάλωση θα δούμε να καταρρέουν και άλλες εταιρείες», σημειώνει στην «Η» ο υπευθυνος της μελέτης και partner της Grant Thornton, Θανάσης Ξύνας. Το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης της οικονομίας δεν απειλεί μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά αγγίζει άμεσα και την ικανότητα ακόμη και των σχετικά εύρωστων ομίλων να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις.
Είναι γνωστό πως αρκετές εταιρείες ενώ έχουν σχέδια και στρατηγική να επενδύσουν στην ανάπτυξη των εργασιών τους, προς όφελος της οικονομίας και των θέσεων εργασίας αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ή όταν βρίσκουν «ανοιχτές πόρτες», τα επιτόκια είναι τόσο υψηλά και άρα καθόλου ανταγωνιστικά που κάνουν την απόφαση απογορευτική.
Ο ρόλος της αβεβαιότητας
Κρίσιμο βέβαια ρόλο στη στάση αναμονής που κρατούν οι υποψήφιοι επενδυτές έχει παίξει και η έντονη αβεβαιότητα που ταλαιπωρούσε τη χώρα για πάρα πολλούς μήνες. Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς μεγάλωσαν την ανησυχία για την προοπτική της χώρας, καθώς Έλληνες και ξένοι επενδυτές φοβήθηκαν ότι θα επαναληφθούν οι δραματικές στιγμές που έζησε ο τόπος το καλοκαίρι του 2015. Ακόμη και σήμερα, που έχει υπογραφεί η προκαταρκτική συμφωνία παρότι έχουν μετριασθεί οι ανηχυσίες, ο προβληματισμός παραμένει.
Είναι ενδεικτικό ότι η έρευνα της Grant Thornton έδειξε ότι το 85% των ερωτηθέντων αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον, ενώ πρόσφατη έρευνα της Deloitte σε οικονομικούς διευθυντές ελληνικών επιχειρήσεων δείχνει ότι το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί εξαιρετικά υψηλό το επενδυτικό ρίσκο στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η προκαταρκτική συμφωνία με τους Θεσμούς, παρότι περιλαμβάνει πολύ επώδυνα μέτρα ειδικά για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στη σταδιακή επιστροφή της κανονικότητας. Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η λήψη ουσιαστικών μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας που θα θεραπεύσουν τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η παρατεταμένη αβεβαιότητα και θα ανοίξουν τον δρόμο για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που περιμένει ως «μάννα εξ ουρανού» η ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με την PwC, η επενδυτική δραστηριότητα παραμένει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είναι συμβατά με σημαντική και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση. Το 2016 οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε μόλις 12,4% του ΑΕΠ, περίπου 7,1% ή περίπου 13 δισ. ευρώ ετησίως χαμηλότερα από το μέσο όρο του 2000-2008!
«Ή θα αλλάξουμε, ή θα βουλιάξουμε»
Οι νέες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς θα αναζωογονήσει τον παραγωγικό ιστό, ο οποίος βρίσκεται σε αποσύνθεση και θα κλείσουν την «τρύπα» στο εμπορικό έλλειμμα που διαρκώς διευρύνεται... Δυστυχώς όπως έδειξαν και τα τελευταία στοιχεία, η ελληνική οικονομία παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές, παρότι έχουν περάσει επτά χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης και την εφαρμογή τριών Μνημονίων. «Η Ελλάδα δεν έχει μέλλον εάν συνεχίσει να εξαρτάται από τις εισαγωγές και οι ελληνικές βιομηχανίες αποτελούν μειοψηφία μέσα στην ίδια τους τη χώρα» προειδοποιούν και καλούν την πολιτεία να αλλάξει πολιτική, δίνοντας γενναία κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η Ελλάδα, όπως λένε, χρειάζεται βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου με αύξηση εξαγωγών και υποκατάσταση εισαγωγών με εγχώρια παραγωγή και τονίζουν πως η κυριαρχία ενός εσωστρεφούς τομέα υπηρεσιών δεν παράγει εθνικό πλούτο και δεν διασπά τον φαύλο κύκλο δίδυμων ελλειμμάτων και χρέους. «Ή θα αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στην παραγωγή αξίας, προκειμένου να ανεβάσει το βιοτικό της επίπεδο ή θα οδηγείται σε διαρκή φτωχοποίηση», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει διάφορες πρωτοβουλίες από ελληνικές επιχειρήσεις για να πείσουν τους καταναλωτές να στηρίξουν τα ελληνικά προϊόντα, καθώς θεωρούν πως η στροφή στα ελληνικά προϊόντα είναι μονόδρομος, ειδικά τώρα που η χώρα δίνει μάχη να ξεφύγει από το τέλμα και να οικοδομήσει ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου