Σελίδες

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ «Μπλόκο» σε ΔΕΗ-CMEC για το «πρότζεκτ Μελίτη»

ΣΤ. ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

«Μπλόκο» σε ΔΕΗ-CMEC για το «πρότζεκτ Μελίτη»

Ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι αναβαθμίσεις λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι επενδύσεις σε αυτές θα γίνουν με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε αναβαθμίσεις μονάδω
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι αναβαθμίσεις λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι επενδύσεις σε αυτές θα γίνουν με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε αναβαθμίσεις μονάδων».
Της Μανταλένας Πίου
Σε ναυάγιο φαίνεται να οδηγείται το σχέδιο κοινοπραξίας της ΔΕΗ με την κινεζική CMEC για το «πρότζεκτ Μελίτη», όπως άφησε να διαφανεί ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες, αλλά διαγωνισμοί για τις λιγνιτικές μονάδες, στο πλαίσιο των οποίων θα μπορούσε να εκδηλωθεί το κινεζικό ενδιαφέρον.
Ενημέρωση 
Ο κ. Πιτσιόρλας, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Κίνα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι υπάρχει κινεζικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες όπως είπε, θα πρέπει να πωληθούν ή/και να εκσυγχρονιστούν.
Πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί να γίνουν απευθείας συνεργασίες, αλλά το κινεζικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να εκδηλωθεί στο πλαίσιο των διαγωνισμών, που προβλέπονται και στη συμφωνία με τους θεσμούς.
Ο κ. Πιτσιόρλας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το γεγονός πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν συναντήθηκε με την κινεζική CMEC, παρότι είχε επαφές με άλλες εταιρείες, ενώ η ΔΕΗ είχε υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τον κινεζικό όμιλο για το πρότζεκτ Μελίτη.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «οι αναβαθμίσεις λιγνιτικών μονάδων αλλά και οι επενδύσεις σε αυτές θα γίνουν με ανοικτές διαγωνιστικές διαδικασίες. Δεν μπορεί κάποιος να πάει απευθείας σε αναβαθμίσεις μονάδων».
Η παρέμβαση του κ. Πιτσιόρλα, την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπατούμενα της δεύτερης αξιολόγησης στη Βουλή δεν ήταν τυχαία: H συμφωνία με τους δανειστές, στη σελίδα 36 περιλαμβάνει εδάφιο, το οποίο προβλέπει ότι ο αγοραστής λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ «πρέπει να μην είναι πιθανόν να δημιουργεί, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, εκ πρώτης όψεως προβλήματα στον ανταγωνισμό ή να προκαλέσει κίνδυνο καθυστέρησης στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων».
Η δυσνόητη αυτή αναφορά -κατά ορισμένους φωτογραφική για τη CMEC- ερμηνεύτηκε από νομικούς σαν ένα «απαγορευτικό» των Βρυξελλών στην κοινοπραξία ΔΕΗ-CMEC, αλλά και σε άλλες απόπειρες της ΔΕΗ για μελλοντικές κοινοπραξίες με τρίτους στα λιγνιτικά της εργοστάσια.
H σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα και να προκαλέσει την παρέμβαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού προφανώς είναι ότι στο πρότζεκτ Μελίτη συμμετέχει μία κινεζική εταιρεία με βασικό μέτοχο το κινεζικό δημόσιο που είναι και ο μέτοχος της State Grid, της εταιρείας που αποκτά το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Ερώτηση
Σε ερώτηση για εμπόδια που μπορεί να ανακύψουν στην πραγματοποίηση κινεζικών επενδύσεων λόγω του ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού, ο κ. Πιτσιόρλας απάντησε ότι ως Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη στρατηγική μας, στην οποία οφείλουμε να δώσουμε ευρωπαϊκή διάσταση.
Τέλος, πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από την Πτολεμαΐδα είχε αναγγείλει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης, κίνηση που επίσης περιπλέκει το «πρότζεκτ Μελίτη», αφού το εν λόγω ορυχείο επρόκειτο να τροφοδοτεί τις μονάδες και περιελαμβανόταν στη σχέδιο με τους Κινέζους. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Πιτισόρλας στην εξαγορά από την κινεζική State Grid του 24% του ΑΔΜΗΕ, σημειώνοντας ότι αποτελεί απτή απόδειξη του κινεζικού ενδιαφέροντος για τα ελληνικά δίκτυα και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει κινεζική συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου - Κρήτης - Αττικής.

Ο ΑΔΜΗΕ ήδη προωθεί τη διασύνδεση Κρήτης -Αττικής, η οποία σχετίζεται με το προαναφερόμενο έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου