Σελίδες

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ Το ανακοινωθέν του Eurogroup

ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Το ανακοινωθέν του Eurogroup
«Το Eurogroup διεξήγαγε μια εις βάθος συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, αλλά δεν κατέληξε σε συνολική συμφωνία. Οι εργασίες θα συνεχιστούν τις προσεχείς εβδομάδες στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε τον Μάιο του 2016, προκειμένου να επιτευχθεί οριστική συμφωνία κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Αυτό περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και οικονομικά υγιή μεσοπρόθεσμη πορεία πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup της 22ης Μαίου.
Επίσης, το Eurogroup χαιρετίζει την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών σχετικά το σύνολο των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και επισημαίνει πως η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Μάλιστα, το Eurogroup επικρότησε την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα στην εφαρμογή ήδη σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων και προστίθεται στο ανακοινωθέν: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή. Το Eurogroup κάλεσε τους θεσμούς από κοινού με την Ελλάδα και τρίτα μέρη να υποστηρίξουν μια ολική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης».

ΚΟΙΝΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΣΤΟ EUROGROUP

Τσακαλώτος: Εφικτή μια συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες

Τσακαλώτος: Εφικτή μια συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες
Την κοινή πεποίθηση όλων ότι μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα είναι εφικτή εντός των τριών επόμενων εβδομάδων, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη σήμερα. Τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό απασχόλησαν το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% για τέσσερα χρόνια μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν δύσκολη. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε το δικό της χρέος και ότι ήταν η σειρά του ΔΝΤ και των κρατών-μελών της Ευρωζώνης να φτάσουν σε συμβιβασμό και να δώσουν μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη σήμερα δυνατό, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, διότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος έτσι ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές και ο ελληνικός λαός να κατανοούν ακριβώς τι να περιμένουν μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Καταληκτικά σημείωσε πως όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup της 15ης Ιουνίου.

ΑΡΘΡΟ

SZ: Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι όταν δεν θα ασχολούνται συνεχώς με την Ελλάδα

SZ: Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι όταν δεν θα ασχολούνται συνεχώς με την Ελλάδα
 «Τι θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όταν δεν θα πρέπει πια να ασχολούνται διαρκώς με την Ελλάδα; Θα έχουν, τότε, επιτέλους χρόνο να ασχοληθούν με το πρόβλημα που υποκρύπτει η ελληνική κρίση, η οποία μαίνεται εδώ και επτά χρόνια: το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Aλλά και να θέσουν το ερώτημα, πόσα είναι πρόθυμοι να δώσουν για την Ευρώπη, με την πραγματική έννοια της λέξης» σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα του Μονάχου.
   «Η μεγάλη δοκιμασία για κάτι τέτοιο θα έρθει με τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ (…). Με την αποχώρηση μιας χώρας που εισέφερε πολλά, όπως η Μ. Βρετανία, ανακύπτει το ερώτημα ποιος θα καλύψει το κενό. 'Η αλλιώς αν κάποιος είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Για τα δικά τους συμφέροντα, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες, θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την Ευρώπη. Μόνο τότε θα επωφεληθούν από το μοναδικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο, παρά την ελληνική κρίση και το Brexit, ακόμη υπάρχει προς υποστήριξη ενός αγαθού που δεν αποτιμάται σε χρήμα: την ειρήνη» παρατηρεί η SZ.

ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΣΟΙΜΠΛΕ

Γερμανικός τύπος: Ενας δεν θέλει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους

Γερμανικός τύπος: Ενας δεν θέλει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους
Την επίμονη στάση του Σόιμπλε κατά μιας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αλλά και τη γενική τάση στην Ευρώπη και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου σχολιάζει ο γερμανικός τύπος
«Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο. Ωστόσο κάποιος δεν θέλει ακόμη να πάει μαζί τους» γράφει στην ιστοσελίδα της η Welt σε άρθρο με τίτλο «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους», στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίμονη και πάγια θέση του γερμανού υπ. Οικονομικών κατά μιας άμεσης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου.

«Η πίεση προς τον Β. Σόιμπλε (CDU) να εγκρίνει άμεσα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυξάνεται. Μετά τον υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (SPD) που ζήτησε σαφείς δεσμεύσεις προς την Ελλάδα, και ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της Ελλάδας» σημειώνει η Welt. Το δημοσίευμα  υπενθυμίζει τη σταθερή θέση του ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά τη συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα από την απομείωση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους αλλά και την εμμονή Σόιμπλε ως προς την απόρριψη των όποιων ελαφρύνσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το 2018, συμπληρώνοντας: «Ο Σόιμπλε προσπαθεί να μειώσει τις προσδοκίες της Αθήνας. Δεν διαθέτει καμία εντολή να μιλά για μέτρα, που θα αντιστοιχούσαν σε ένα τέταρτο πρόγραμμα.»

Η Γαλλία ζητά από τη Γερμανία ελάφρυνση χρέους

«Ουδείς λόγος για τα χρέη», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου στην Tageszeitung. «Ο Εμανουέλ Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει», γράφει χαρακτηριστικά η TAZ, παίρνοντας αφορμή από τη συνάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το νέο Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λεμέρ στο Βερολίνο, κατά την οποία συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, ωστόσο «οι πολιτικές αβρότητες κάλυψαν μόνο φευγαλέα μια θεμελιώδη διαφωνία που υπάρχει μεταξύ του Β. Σόιμπλε από τη μια πλευρά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού υπ. Εξ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την άλλη πλευρά. Οι δύο τελευταίοι ζητούν μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα», άποψη που σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται ο Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι για κάτι τέτοιο απαιτείται κοινοβουλευτική εντολή. Κλείνοντας η TAZ σημειώνει αναφορικά με τη στάση Σόιμπλε: «Εάν παραμείνει στη δική του απόλυτη θέση, τα περιθώρια θα στενέψουν για την Ελλάδα. Διότι η χώρα χρειάζεται επειγόντως φρέσκο χρήμα. Τον Ιούλιο πρέπει να εξοφλήσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το Eurogroup δεν δώσει το πράσινο φως μέχρι τότε, η Αθήνα θα χρεοκοπήσει».

Στη συνάντηση Σόιμπλε-Λεμέρ αναφέρεται και η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο στην πρώτη σελίδα της με τίτλο «Η Γαλλία ζητά από τον Σόιμπλε βοήθεια για την Ελλάδα». Όπως συνοψίζει το άρθρο «ο Γάλλος υπ. Οικ. Λεμέρ ζητά συμβιβασμό, εντούτοις ο Γερμανός ομόλογός του απορρίπτει κατηγορηματικά μια διαγραφή χρεών». Παρά την προσπάθεια του Μπρουνό Λεμέρ να φανεί αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός και μια λύση «που θα ησυχάσει τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους δανειστές», ο Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου το αίτημα για επιπρόσθετες ελαφρύνσεις πριν το καλοκαίρι του 2018. Όπως αναφέρει η SZ τα λόγια του Σόιμπλε «βρήκαν απήχηση στον βαυαρό συνάδελφό του από το CSU Mάρκους Σέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι 'ένα κούρεμα χρέους δεν βοηθά κανέναν. Απαιτεί θάρρος από τον Γκάμπριελ να υποστηρίζει ότι δεν θέλει μείωση φόρων στη Γερμανία, αλλά ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα'».

To τέλος της  ελληνικής κρίσης και το μέλλον της Ευρώπης

Στην SZ διαβάζουμε επίσης σχόλιο για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της Ευρώπης συνολικά. «Τι θα κάνουν οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης, όταν δεν θα πρέπει πια να ασχολούνται διαρκώς με την Ελλάδα; Θα έχουν τότε επιτέλους χρόνο να ασχοληθούν με το πρόβλημα που υποκρύπτει η ελληνική κρίση, η οποία μαίνεται εδώ και επτά χρόνια: το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Aλλά και να θέσουν το ερώτημα πόσα είναι πρόθυμοι να δώσουν για την Ευρώπη –με την πραγματική έννοια της λέξης», σημειώνει η εφημερίδα.

«Η μεγάλη δοκιμασία για κάτι τέτοιο θα έρθει με τις διαπραγματεύσεις για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ (…). Με την αποχώρηση μιας χώρας που εισέφερε πολλά όπως η Μ. Βρετανία ανακύπτει το ερώτημα ποιος θα καλύψει το κενό. Η αλλιώς αν κάποιος είναι πρόθυμος για κάτι τέτοιο. Για τα δικά τους συμφέροντα, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για την Ευρώπη. Μόνο τότε τότε θα επωφεληθούν από το μοναδικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, το οποίο, παρά την ελληνική κρίση και το Brexit, ακόμη υπάρχει προς υποστήριξη ενός αγαθού που δεν αποτιμάται σε χρήμα: την ειρήνη».

Πηγή: Deutsche Welle
ΝΑΥΑΓΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ - ΔΙΑΡΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα γράφτηκε στο Eurogroup

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα γράφτηκε στο Eurogroup
To χειρότερο για την Ελλάδα σενάριο γράφτηκε χθες στο Eurogroup καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά ούτε καν έκλεισαν στο ελάχιστο οι διαφορές μεταξύ των δανειστών με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν νέα παζάρια με άγνωστο αποτέλεσμα.
Παρά τις προσπάθειες για διπλωματική ανάλυση του χθεσινού ναυαγίου η ουσία είναι ότι μπαίνουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία διαπραγματεύσεων με την ελπίδα να υπάρξει στις 15 Ιουνίου μια κάποια πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας στο θέμα της απομείωσης του χρέους, αλλά χωρίς αναλυτική περιγραφή των μέτρων.
Το ναυάγιο είχε και άλλα στάδια. Οι δανειστές δεν συμφώνησαν ούτε καν στο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση, κάτι που ήταν δεδομένο μετά την ψήφιση του μνημονίου. Κι αυτό όχι γιατί απομένουν 25 προαπαιτούμενα από τα 140. Αν στις 15 Ιουνίου υπάρξει η συνολική συμφωνία που προανήγγειλε ο Γ. Ντάισελμπλουμ απαιτούνται 3-4 εβδομάδες για να εγκριθεί αυτή από τα εθνικά κοινοβούλια και περίπου 5 εβδομάδες για να περάσει από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, άρα αγγίζουμε το “καυτό” τετραήμερο 17-20 Ιουλίου, όπου πρέπει να πληρωθούν 6,3 δισ ευρώ. 
Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα γράφτηκε στο Eurogroup
Επίσης, υπήρξε διαφωνία και ως προς το να γίνει έκτακτο Eurogroup, κάτι που δείχνει ότι οι δανειστές δεν βιάζονται σε αντίθεση με την Ελλάδα που «καίγεται».
Πλήρης διάσταση απόψεων υπάρχει γενικότερα στο εσωτερικό μέτωπο των δανειστών. Η φράση - κλειδί που θα ακούγεται συνεχώς είναι το “αν χρειαστεί” (if needed), απηχώντας τη γερμανική γραμμή, που λέει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση Χρέους αλλά μεταρρυθμίσεις. 
Στο μόνο που κατάφεραν να συμφωνήσουν χθες οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε σκληρή λιτότητα, με πλεονάσματα 3,5%, ως το τέλος του 2022, κάτι που ασφαλώς επιτείνει τη λιτότητα στη χώρα.
Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα γράφτηκε στο Eurogroup
«Ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου», ανέφερε πηγή της Ευρωζώνης χθες τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
O Ντάισελμπλουμ
Σε δηλώσεις του ο Γ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις τονίζοντας ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά σήμερα δεν καταφέραμε να βρούμε λύση, να γεφυρώσουμε τις διαφορές». Επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπήρξε ούτε καν συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης.
«Κάναμε σημαντική πρόοδο για το πακέτο μέτρων και το Eurogroup καλωσόρισε αυτήν την προσπάθεια της Ελλάδας, καθώς η χώρα καλύπτει τα προαπαιτούμενα. Σαφώς έχει γίνει πάρα πολύ δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση και παράλληλα υπάρχει δέσμευση για να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Θεωρώ ότι θα υπάρξει εκταμίευση της δόσης πριν από το καλοκαίρι. Σήμερα είχαμε μία πρώτη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όμως, δεν κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συνολική συμφωνία για το συγκεκριμένο θέμα. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σαφής πρόοδος έως το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup», υπογράμμισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ τόνισε ότι «το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι καλωσορίζει και αυτό τις προσπάθειες της Ελλάδας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, αλλά τόνισε ότι επιθυμεί, πρώτα, να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους πριν αποφασίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Παραμένει, όμως, έτοιμο για να συμμετάσχει».
Βεβαίως, τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε εντυπωσιακά βήματα, ωστόσο, δεν έφτασαν όπως αποδείχτηκε για να κλείσουν οι διαφορές, κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ελπίζει να κλείσει το θέμα τις επόμενες εβδομάδες και να υπάρξει λύση στο επόμενο Eurogroup του Ιουνίου. Μάλιστα, τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή από το καλοκαίρι του 2018.
Ερωτήσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν έκλεισε, αν και όπως πρόσθεσε, «είμαστε πολύ κοντά». «Πιστεύω ότι η τελική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Θα κάνουμε τους τελευταίους ελέγχους», είπε χαρακτηριστικά. Πάντως, ο κ.Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει στην ερώτηση ποιά πλευρά μπλόκαρε τελικά την επίτευξη συμφωνίας.  Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε σαφές ότι στη συνεδρίαση η κάθε πλευρά έθεσε τα όριά της: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει, εφόσον χρειαστεί, ο καθένας.

Στην ερώτηση πού εντοπίζεται η διαφωνία για την ελάφρυνση του χρέους ο πρόεδρος του Ντάισελμπλουμ είπε ότι πέρσι το Μάιο μπήκαν οι βάσεις για το μεσοπρόθεσμο. Για τα δάνεια όμως, και τα χρέη, αυτά μένουν ανοιχτά. Σήμερα δεν έχουμε συμπέρασμα. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ναι μεν δεν επήλθε συμφωνία, αλλά έγινε σημαντική πρόοδος απόψε.

«Το αίσθημα του επείγοντος για την ελληνική οικονομία το αισθάνονται και τα μέλη της ευρωζώνης», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα επέλθει, τελικά, συμφωνία. «Οι αριθμοί θα έρθουν στο τέλος του προγράμματος και το ΔΝΤ πιστεύω ότι θα το δεχθεί αυτό». 
Μοσκοβισί: Εντυπωσιακή η πρόοδος - Ευελπιστούμε σε λύση για το χρέος
Για τεράστια πρόοδο έκανε λόγο ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφερόμενος στα μέτρα τα οποία νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε 140 μέτρα, κάτι που κατά τον ίδιο χαρακτηρίστηκε ως εντυπωσιακό.
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στα σημεία τα οποία αφορούν τα μέτρα που ψηφίστηκαν, πρόσφατα, στο πολυνομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι ελήφθησαν και πολύ δύσκολες αποφάσεις. «Τα μέτρα που αφορούσαν τις συντάξεις ήταν δύσκολο να τα καταπιεί κάποιος», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για το χρέος είναι «μία διαδικασία σε εξέλιξη», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, σύντομα, λύση για το εν λόγω θέμα, το οποίο εμποδίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 
Τα σενάρια
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 προκάλεσαν το αδιέξοδο, ενώ η εξέταση του όλου θέματος μετατίθεται για τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει, το πρώτο προσχέδιο προέβλεπε 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα ως το 2022 και 2% από το 2023 ως το 2060 ενώ το δεύτερο προέβλεπε 2,2% πλεόνασμα για το διάστημα 2023 ως το 2060.
Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και τα δύο προσχέδια έχουν απορριφθεί.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν πείστηκε να μπει στη συμφωνία, γιατί δεν λάμβανε τα ανταλλάγματα που ζητούσε για τη σαφήνεια σε ό,τι αφορά το χρέος και το πλεόνασμα, ενώ η Ελλάδα ζητούσε από την πλευρά της να μπει οπωσδήποτε στο πρόγραμμα ο διεθνής οργανισμός.
 
Εντονο παρασκήνιο
Η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται θέματα που σχετίζονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας μας και ιδιαίτερα ο καθορισμός της διάρκειας κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι προτείνεται αυτό να ισχύσει μέχρι το 2022. Η διαφωνία επικεντρώνεται στο τι θα ισχύσει για τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η Γερμανία φέρεται να ζητά υψηλά πλεονάσματα επί μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ το ΔΝΤ «συμβιβάζεται» με πλεονάσματα της τάξεως του 2% ετησίως.
Η απόφαση σχετικά με τα πλεονάσματα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το περιεχόμενο της συμφωνίας για ελάφρυνση του χρέους. Κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και με την προϋπόυθεση ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί ικανοποιητικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου