Σελίδες

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Το “όνειρο” για έξοδο στις αγορές, χρέος και QE

Το “όνειρο” για έξοδο στις αγορές, χρέος και QE

Μετά την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας, την πρόσφατη επιβεβαίωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, για το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» 3,9% και από την Eurostat η Ελλάδα έρχεται… μισό βήμα πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές.

Επόμενος στόχος για την κυβέρνηση είναι η ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, το QE το οποίο σε συνδυασμό με μια γενναία ελάφρυνση του χρέους θα δώσουν μια μεγάλη «ανάσα» στην πραγματική οικονομία.
Οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν τις προοπτικές για μία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, εντός του 2017, με την προϋπόθεση ότι θα δοθεί και το τυπικό ok στο Eurogroup της 22ας Μαΐου και θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μέσα στο καλοκαίρι.
Αν τηρηθεί βέβαια το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, σενάρια θέλουν να ακολουθεί ένταξη στο QE στις 8 Ιουνίου που είναι και το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Η κυβέρνηση κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το εγχείρημα της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την συνολική συμφωνία χωρίς να υπάρξουν επιπλέον καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμάει ότι η χώρα μας μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της.
Οι αναλύσεις που θα εκδώσουν οι τέσσερις οίκοι αξιολόγησης (Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch και ο μικρότερος DBRS) που έχουν προγραμματιστεί για το 2017 θα δείξουν εάν είναι ρεαλιστικός ο στόχος της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές ομολόγων.
Ασφαλώς, το εγχείρημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το timing της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Για την Ελλάδα οι ημερομηνίες «κλειδιά» είναι:
*Στις 12 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η πρώτη «εξέταση» της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο DBRS, που μέχρι τώρα βαθμολογεί την Ελλάδα με CCC σταθερό το outlook.
*Στις 23 Ιουνίου αναμένεται η αξιολόγηση της Moody’s ΄καθώς θα έχουν προηγηθεί το Eurogroup της 22ας Μαΐου, η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου και η πιθανή θετική απόφαση του Μάριο Ντάγκι για τα ελληνικά ομόλογα. Η Moody’s διατηρεί στην κλίμακα Caa3 ή δύο βαθμίδες υψηλότερα από την χρεοκοπία.
*Η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα Β- ή 7 βαθμίδες υψηλότερα από το default και επίσης δίνει την υψηλότερη βαθμολογία στην Ελλάδα μεταξύ των οίκων πιστοληπτικής διαβάθμισης. Στις 21 Ιουλίου – την εβδομάδα που η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώσει την ΕΚΤ – ο οίκος θα βαθμολογήσει την ελληνική οικονομία.
*Η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα CCC. Στις 18 Αυγούστου ο οίκος θα αξιολογήσει την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου