Σελίδες

Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Tεκμηρίωση του Ύψους του Ιδιωτικού Χρέους για Επιχειρήσεις, Νοικοκυριά, Επαγγελματίες

Tεκμηρίωση του Ύψους του Ιδιωτικού Χρέους για Επιχειρήσεις, Νοικοκυριά, Επαγγελματίες

Επιστήμονες με εγνωσμένη τεχνογνωσία στο ζήτημα των "Κόκκινων Χρεών" και στελέχη φορέων υψηλού κύρους επιχειρούν να αποτυπώσουν έγκυρα το ύψος του Ιδιωτικού Χρέους στην Ελλάδα.
Τεκμηρίωση του Ύψους του Ιδιωτικού Χρέους για Επιχειρήσεις, Νοικοκυριά, Επαγγελματίες
  •  07 Μαϊ 2017
  •  
  •  Super User
  •  
  •  Θεματικά Τραπέζια
  • Μέγεθος Γραμματοσειράς  

1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, Οικονομολόγος, Βουλευτής ΑΝ.ΕΛ.
Το πρόβλημα των κόκκινων χρεών μάς αφορά όλους μας. Η λέξη «πανωλεθρία» για την οικονομία είναι λίγη. Όλοι χρωστούν σε όλους. Το ιδιωτικό χρέος αγγίζει το 130% του προϋπολογισμού (230δις ευρώ). Το 2009 στις Εφορίες τα Κόκκινα Χρέη ήταν 38,5 δις. Στο τέλος του 2016 έφτασαν τα 64δις. Ευρώ. Τα Κόκκινα Δάνεια στις τράπεζες το 2019 ήταν 21δισεκατομμύρια ευρώ, στο τέλος του 2016 είχαν φτάσει τα 83 δισ. ευρώ. Χωρίς έσοδα στο Δημόσιο και θέσεις εργασίας στην αγορά πώς λύνεις αυτό το πρόβλημα;
Κλειδί είναι το θέμα της ανεργίας. Είναι τραγικά κακός ο δείκτης του διαθέσιμου εισοδήματος. Το χρέος των νοικοκυριών αγγίζει το 100% του εισοδήματός τους. Στην Ολλανδία ο αντίστοιχος δείκτης είναι 230% αλλά η οικονομία τους είναι διαφορετική. Οφείλουμε να βρούμε τρόπο να αυξήσουμε το οικογενειακό εισόδημα, να πέσουν τα επιτόκια στο 4% ώστε να υπάρχει φθηνό χρήμα και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να επιδοτήσουμε το κόστος εργασίας και τις εργοδοτικές εισφορές.
Αν σκάσει ο Μαρινόπουλος αυτό σημαίνει 11χιλιάδες ανέργους και 2,5χιλιάδες συνδεδεμένες εταιρίες θα βρεθούν στα όριά τους που σημαίνει άλλες 10χιλιάδες ανέργους. Η ανεργία είναι η βασικότερη πληγή γιατί χτυπάει και την ψυχολογία της αγοράς.
2. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ, Εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. της Ε.Υ.Δ.Α.Π
Ως ΕΥΔΑΠ είμαστε ειδική περίπτωση ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Η Έννοια του νερού είναι πρωτεύουσα στην επιχείρηση. Είναι και σε μάς σημαντική η έννοια των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά διαφοροποιείται σε σχέση με τις τράπεζες.
Το χαρτοφυλακιο των ληξιπρόθεσμοων οφειλών της ΕΥΔΑΠ εκτιμάται στα 170-180 εκατομμύρια και προέρχονται σε μεγάλο μέρος από πελάτες ειδικού χειρισμού (Δημόσιο, ΟΤΑ), ιδιώτες, ενώ ένα μικρότερο κομμμάτι είναι επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο νερό σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
Επενδυτικά επιστρέφει η προσπάθεια απομείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσα από το κοινωνιικό τιμολόγιο και έργα υποδομής. Οι προσπάθειες αρχικά είχαν οριζόντιο χαρακτήρα. Πολύ σπάνια όμως οι οριζόντιες λύσεις έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Είναι σημαντικό να υπαρχουν τα εργαλεία και η διάθεση για πιο σύνθετες λογικές διαχείρισης που δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολίτη και προσπαθούμε να αποφύγουμε τον ηθικό κίνδυνο.
3. ΜΑΡΙΟΣ ΜΠΑΧΑΣ, Νομικός Σύμβουλος Attica Bank
Το ιδιωτικό χρέος για μια επιχείρηση σημαίνει οφειλές σε Τράπεζες, ΔΟΥ, Ασφαλιστικα ταμεία, απλήρωτους μισθούς, ανεξόφλητα ενοίκια και τιμολόγια. Το ιδιωτικό χρέος είναι 240 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχουν δεσμεύσεις λογαριασμών, 800 με 1000 την ημέρα.
Στατιστικά: Όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις ΔΟΥ είναι 95,29 δις. Ευρώ και αφορούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες, από τους οποίους 850.000 βρίσκονται μπροστά σε αναγκαστική πληρωμή που επίκειται και για άλλο 1,6 εκατομμύριο φορολογούμενους. Στα ασφαλιστικά ταμεία τα Κόκκινα Χρέη υπολογίζονται στα 27-28 δισ. ευρώ.
4. ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ, Oικονομολόγος, μέλος Κ.Π.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ
Το Ιδιωτικό χρέος είναι πολύ μεγαλύτερο από το Δημόσιο, γιατί περιλαμβάνει και το «κρυφό» χρέος που αφορά απλήρωτους μισθούς, τιμολόγια και ενοίκια που αγγίζουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για πολλά απλήρωτα τιμολόγια δεν έχουν εκδοθεί ακόμη δικαστικές αποφάσεις. Και επιπλέον, εκείνος που κάνει τις κατασχέσεις δεν είναι οι Τράπεζες, αλλά το Δημόσιο (πλειστηριασμοί για 4,6 δισ. ευρώ το 2006).
Ο Νόμος Κατρούγκαλου αποτελεί και «ταφόπλακα» για τις ασφαλιστικές εισφορές, με το χρέος να αναμένεται να ξεπεράσει στα ασφαλιστικά ταμεία τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι μόνο το θέμα της ανεργίας και των υφεσιακών πολιτικών. Χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αυξηθεί το ΑΕΠ. Ως προς τις επιχειρήσεις, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία Ταμείου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, είναι απαραίτητη !
5. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καθηγητης Έρευνας Stern School of Business N.Y
Η κρίση είναι δημιούργημα προβλημάτων που προϋπήρχαν. Πρό κρίσεως, ρώτησα τον Νουριέλ Ρουμπινί τι να κάνω αν επιστρέψω στην Ελλάδα. Με είχε συμβουλεύσει να ασχοληθώ με τις τράπεζες, γιατί όταν θα μεταφερθεί η κρίση των ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η χώρα μας θα καταρρεύσει. Οι τράπεζες δίνουν δάνεια στην οικονομία και ορθά το έκαναν όταν ο οικονομικός κύκλος ήταν ανοδικός. Το πρόβλημα στην Ελλάδα έσκασε γιατί βγήκε έξω από τη χώρα μας, καθώς όφειλε να λυθεί σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η κεφαλαιακή επάρκεια των Τραπεζών δυσχεράνθηκε λόγω της δομικής κρίσης, το ενεργητικό των Τραπεζών, μειώθηκε λόγω του PSI και τη χειροτέρευση της θέσης τους στο Χρηματιστήριο, ενώ επέδρασε και η ανεργία και το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Εάν δεν λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα, χρηματοδοτώντας βιώσιμες επιχειρήσεις, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων δεν θα λυθεί ποτέ. Πρέπει να βελτιωθεί και ο κοινωνικός πλούτος, ώστε να αντιμετωπιστεί και το θέμα της ανεργίας.
6. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΤΣΗΣ, Οικονομολόγος, Τραπεζικό Στέλεχος
Τα 98,5% από τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζικών υπαλλήλων είναι εξυπηρετούμενο. Για το Ιδιωτικό Χρέος πρέπει να βρούμε λύσεις εκ των πραγμάτων. Δίκαιες λύσεις. Το Ιδιωτικό Χρέος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστεί Δημόσιο. Αν αναζητούμε τα αίτια, π.χ. τα μετοχοδάνεια δόθηκαν μετά από πιέσεις της εργοδοσίας των τραπεζών, με το πιστόλι στον κρόταφο των υπαλλήλων. Στη «χρυσή» εποχή, εκταμιεύαμε δάνεια επαγγελματικής στέγης με 28% επιτόκιο.Τριπλασιάστηκαν τα τραπεζικά δάνεια, από το 2004 έως το 2009 και έφτασαν τα 76 δισ. ευρώ το 2009. Σήμερα, η όποια ανάλυση πρέπει να ξεκινήσει από τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Αλοίμονο αν δημιουργήσουμε επιπλέον πρόβλημα στον ενήμερο πελάτη. Πρέπει να δούμε ποιός είναι σε πραγματική αδυναμία να πληρώσει και ποιός ειναι κακοπληρωτής. Αδυνατώ να καταλάβω πώς με εισόδημα 80.000 ευρώ το χρόνο, υπήχθησαν άνθρωποι στο νόμο «Κατσέλη».Το 48% των καθυστερήσεων στα στεγαστικά δάνεια προέρχεται από 11.000 φυσικά πρόσωπα. Να κρατηθούμε μακριά από λογικές σεισάχθειας και διαχωρισμού κοινωνίας-τραπεζών, γιατί η ανάκαμψη χρειάζεται και πιστωτικό υποκείμενο, αλλά και τράπεζες.
7. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΖΟΣ: Εκτελεστικός Γραμματέας ΟΠΕΜΕΔ
Τα «κόκκινα» χρέη είναι νάρκη στα θεμέλια της Οικονομίας. Τώρα είμαστε πιθανόν μπροστά στην τελευταία ευκαιρία για να επανεκκινήσει η Οικονομία. Να σημειώσω, ότι ο κρίσιμος Πτωχευτικός Κώδικας, που τροποποιήθηκε πρόσφατα, ήταν σε ισχύ από την εποχή των Βαυαρών. Παραμένει η ανάγκη διερεύνησης και διευθέτησης μέσω εξωδικαστικών λύσεων, γιατί υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και φόρτος δικαστικός στα δικαστήρια. Αυτό το πρόβλημα που γίνεται τροχοπέδη και για την πιστωτική πολιτική τω τραπεζών, αντιμετωπίζει η Διαμεσολάβηση, η οποία υπάρχει από το 2010 στην Ελλάδα και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, έχει κάνει και κάνει, εξαιρετική δουλειά. Ο Εξωδικαστικός Συμβιβασμός είναι αναπτυξιακό εργαλείο.
Αν μάλιστα δεν υπήρχαν κάποιες ελλείψεις θα μιλούσαμε ήδη για ένα λειτουργικό εργαλείο. Ταυτόχρονα το πεδίο εφαρμογής του, είναι στενότερο από αυτό που θα μπορούσε να είναι. Χρειάζεται μάλιστα ιδιαίτερη προσοχή, σε θέματα όπως είναι το πώς τεκμηριώνεται από τους εμεπιρογνώμονες το θέμα της βιωσιμότητας της επιχείρησης, η διαπραγμάτευση με το Δημόσιο, το θέμα του ΕΦΚΑ. Να προσθέσουμε εδώ, ότι σε σχέση με τα τραπεζικά και τα στελέχη του Δημοσίου, που χειρίζονται αυτές τις υποθέσεις, η ευθύνη ήταν κάποτε δαιμονοποιημένη έννοια. Χρειάζεται ασφάλεια, γι’ αυτόν που βάζει την υπογραφή.
8. ΤΑΚΗΣ ΚΑΛΟΦΩΝΟΣ: Χρηματοικονομικος Σύμβουλος Καταναλωτών (ΕΝΚΕ)
Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο ό,τι και αν πούμε ό,τι και αν νομοθετήσουμε Σήμερα το 35% των «κόκκινων» δανειοληπτών είναι άνεργοι. Ο μέσος δανειολήπτης έχει 4,43 δάνεια κα η μέση οφειλή του είναι 94.000 ευρώ
Στην ΕΝΚΕ από το 2010 καταγράφουμε τρία μεγάλα «κόκκινα» κύματα :
  • 2011 : «Σκάνε» οι λεγόμενες κάρτες-ακορντεόν !
  • 2012: Δίπλα στις κάρτες, φουντώνουν τα στεγαστικά
  • 2013: Άνοδος των στεγαστικών, οι κάρτες περιορίζονται στο 10%.
Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε, από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δε μπορεί να μπαίνεις στο νόμο «Κατσέλη» και να έχεις πάμπλουτους συγγενείς. Επίσης, στην αγορά, δημιουργήθηκαν λόγω κρίσης, απίθανες καταστάσεις με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Εργαζόμενοι υπογράφουν ότι παίρνουν μισθό 1.000 ευρώ και στο χέρι παίρνουν 250!
9. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΛΩΝΙΑΤΗΣ : Οικονομολόγος - Φοροτεχνικός
Τον Φεβρουάριο του 2010, οι Εφορίες είχαν 54,3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα που ξεκινούσαν από το 1976. Μέχρι το 2016, προστέθηκαν άλλα 40 δις. φτάσαμε στα 95,6 δις. ληξιπρόθεσμα, από τα οποία όσα αφορούν χρέη ως το 2009, δεν αναμένεται να εισπραχθεί τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν οι εταιρείες που τα χρεώθηκαν. Σημειώστε μόνο πόσο «φουσκωμένες» είναι αυτές οι οφειλές, από τα πρόστιμα που βεβαίωσαν σε αυτές τις εταιρείες, εφοριακοί, παίρνόντας μπόνους! Περισσότερα πρόστιμα, μεγαλύτερο μπόνους! Αλλά και σήμερα, εταιρεία που λειτούργησε μετά το 2009, επέζησε για 1,5 χρόνο, «έγραψε» 2,1 εκατομ. τζίρο και χρεώθηκε σε φορολογικό έλεγχο 6,5 εκατομ. ευρώ. Και δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται, είναι και φόροι που δεν πληρώθηκαν γιατί δεν προβλέπονται, όπως τα επισκευαστικά που έδιναν οι τράπεζες μαζί με τα στεγαστικά και δεν φορολογούνταν.
Οφείλουμε να ξέρουμε σήμερα και δεν ξέρω αν το υπολογίζουν στις Εφορίες, ότι όταν κλείνει λόγω ύφεσης, μια μικρή επιχείρηση, πχ ένα μίνι μάρκετ, ο ιδιοκτήτης και ο υπάλληλος καθίστανται από φορολογούμενοι, άνεργοι. Χάνονται οι φόροι από ΦΠΑ, ενοίκια, φόρο επιχειρησης, φόρο του επιχειρηματία, χάνεται ένας μισθός από το ΑΕΠ, δεν υπάρχουν ασφαλιστικες εισφορές, μένουν τα «φέσια» στην κοινή ωφέλεια.
Ταυτόχρονα ουσιαστικά χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω τραπεζών δεν υπάρχει. Όλα αυτά σημαίνουν πλήρη έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής, χωρίς την οποία η χώρα δεν πάει πουθενά !
10. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΒΕΡΕΤΟΣ : Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας
Το κόστος παραγωγής μας έχει τετραπλασιαστεί, τα έσοδά μας μειώνονται, η υπερφορολόγηση μας εξοντώνει. Σκεφτείτε ότι ένα πτηνοτροφείο για παράδειγμα, που χρειάζεται χώρο, πληρώνει 12.000 το χρόνο ΕΝΦΙΑ. Από τις 8.000 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις που υπήρχαν πριν είκοσι χρόνια, απέμεινα 2.000 ! Από 125.000 προβατοκτηνοτρόφοι, μείναμε 83.000. Γι’ αυτό η χώρα εισάγει το 70% του χοιρινού που καταναλώνει και χάνονται 1 δις. ευρώ το χρόνο, για να εισάγουμε κρέας και γαλακτοκομικά. Και όχι μόνο δεν έχουμε χρηματοδότηση, αλλά τα παλιά δάνεια της ΑΤΕ, περάσανε στις Εφορίες, χρεωμένα στο σύνολό τους, χωρίς τα λεφτά που πληρώσαμε επί χρόνια και συνάδελφοί μας πάνε φυλακή!
Τα κόκκινα δάνεια εκτιμούμε ότι δεν ξεπερνούν το 1δις στον τομέα μας. Όμως μας αποτρέπουν από το να προσεγγίσουμε τις τράπεζες. Δεν καλύπτουμε κανένα μπαταχτσή αλλά, μας παίρνουν και μας απειλούνε. Δε μπορούμε να πληρώσουμε. Να σταματήσουν τώρα, αυτές τις «ενημερώσεις». Δεν θα μας πάρουν τα μαντριά! Ας προσέξουν συνάδελφοι κάνουν ήδη ομάδες αντιμετώπισης για οποιαδήποτε πλειστηριασμό!
ΣΣ: Κατατέθηκε στην Επιτροπή Συμπερασμάτων από τον κ. Πεβερέτο, Σχέδιο Εθνικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης της Κτηνοτροφίας.
11. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, Τραπεζικό Στέλεχος, μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος
Το θηρίο πρέπει να το κοιτάμε στα μάτια! Τα «κόκκινα» δάνεια δεν «φούσκωσαν» μόνο λόγω οικονομικής κρίσης. Το 2007 τράπεζες δεν δήλωναν το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων τους. Υπήρχε ιδιαίτερη πελατειακή σχέση με επιχειρήσεις. «Ξένοι» που θα αγοράσουν δάνεια τώρα, δεν θα έχουν τέτοιες πελατειακές σχέσεις. Δεν θα δίνουν εξωπραγματικά στεγαστικά δάνεια σε επιχειρηματίες, δάνεια στον «Μαρινόπουλο», ενώ δεν δημοσιεύει ισολογισμό!Άραγε όσοι σήμερα υπογράφουν στόχους υποχώρησης των «κόκκινων» δανείων ως το 2019, πιστεύουν ότι θα πιαστούν αυτοί οι στόχοι; Σήμερα τα δάνεια είνα υποκαλυμένα, οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, μας ζητάνε προβλέψεις και γαι δάνεια 90 ημερών, που θα βρεθούν αυτά τα λεφτά; Τι συνεπάγεται αυτό; Κρατικοποίηση; Bail in;
12. ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Economics of Tourism Expert, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ένωσης Κεντρώων
Κόκκινα δάνεια ξενοδοχειακών μονάδων: για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη. Χρειάζεται η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και υποδομές. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός δεν πρέπει να πνίξει τους μικρούς. Χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας κι ατν ίδιων των τραπεζών. Η κοινωνία στενάζει. Χρειάζονται εναλλακτικες πολιτικές. Το βαθύ πελατειακό κράτος να παταχθεί και να υπάρξει σχεδιασμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου