Σελίδες

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Aγώνας μετ' εμποδίων για δόση και χρέος

Aγώνας μετ' εμποδίων για δόση και χρέος

Aγώνας μετ' εμποδίων για δόση και χρέος

Αγώνα αντοχής ξεκινά το οικονομικό επιτελείο με πρώτο σταθμό την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ από τα εθνικά κοινοβούλια και το ESM και δεύτερο σταθμό τις γερμανικές εκλογές αφού μετά από αυτές θα ξαναπεί στην διεκδίκηση της ελάφρυνσης του χρέους.
Την ίδια ώρα τα προβλήματα της συμφωνίας του Eurogroup της Πέμπτης η ξεκίνησαν από την επομένη της σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. 

Ο Γερμανός Υπουργός οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δέχθηκε κριτική και για τη «μορφή » της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ενώ κάποιοι «σκληροί» τον κατηγόρησαν ακόμη και για την έγκριση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ.
Ο Ισπανός υπουργός οικονομικών κ Λουίς Ντε Γκίντος έχει ήδη απειλήσει με βέτο για την δόση αφού δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα με την δικαστική δίωξη του Ισπανού που ήταν μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ μαζί με ένα Ιταλό και ένα Σλοβάκο. Όλοι τους κατηγορούνται για κακουργήματα με σημεία αναφοράς το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου το 2013 .
Αν τα θέματα αυτά θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες τότε θα έχουμε την έγκριση της δόσης των 6,9 δις ευρώ για τις υποχρεώσεις του χρέους και άλλα 800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Στο μεταξύ όμως θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα έστω και υπο προϋποθέσεις. Κύκλοι κοντά στην διαπραγμάτευσης αναφέρουν ότι δεν θα είναι έκπληξη αν τελικά το ΔΣ του ΔΝΤ δεν πάρει απόφαση για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικού πρόγραμμα με επιχείρημα ότι δεν τεκμηριώνονται απολύτως οι λόγοι της κατ αρχήν (in principle) έγκρισης του προγράμματος με την Ελλάδα. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά απόφαση μετά τις Γερμανικές εκλογές όταν πλέον θα πρέπει να διευκρινιστούν στην λεπτομέρεια του τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστω και αν αυτά θε εφαρμοστούν μετά το πρώτο μισό του 2018.
Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Σόϊμπλε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να εγκριθεί και από το Γερμανικό Κοινοβούλιο. 

Αν επιβεβαιωθεί η εκλογική άνοδος της κ. Μέρκελ και η δημιουργία ενός συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών με τους φιλελεύθερους και όχι του σοσιαλδημοκράτες τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. 

"Η Γερμανία πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να προσφερθούν στον ελληνικό λαό περισσότερες προοπτικές" τόνισε ο Γάλλος επίτροπος κ. Πιέρ Μοσχοβισί μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο από τον Ινστιτούτο Κέρπερ . Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η συμφωνία Θεσμών-Ελλλάδας να συζητηθεί στη γερμανική Βουλή, ο Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση πως γερμανικό κοινοβούλιο θα δείξει κατανόηση για "το πόσο σημαντική είναι".
Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε σαφώς υπερ της αμοιβαιοποίησης του χρέους των χωρών μελών της Ευρωζώνης με την έκδοσης ευρωομολόγων ενώ έφτασε να θέσει και θέμα νομιμότητας των μέτρων που ελήφθησαν στην Ελλάδα τονίζοντας μάλιστα ότι τις περισσότερες φορές « εμείς αποφασίζουμε γι αυτά που θα πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός».
"Η Γερμανία είναι ισχυρή και πλούσια χώρα και δεν πρέπει να φοβάται", επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί. Εξάλλου, ανέφερε, "τη συμφέρει η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία να βρεθούν σε καλύτερα επίπεδα απ' ότι είναι σήμερα." Κατέληξε ο κ. Μοσχοβισί .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου