Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ποιοι θα πέσουν στην «φάκα» της εφορίας

Ποιοι θα πέσουν στην «φάκα» της εφορίας

Έκρηξη στα ληξιπρόθεσμα χρέη

Ποιοι θα πέσουν στην «φάκα» της εφορίας

Σε δέσμευση των καταθέσεων, των θυρίδων ακόμη και των ακινήτων προχωράει η εφορία ενεργοποιώντας όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε οφειλές του δημοσίου.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ο χαρακτηρισμός των χρεών των οφειλετών ως ανεπίδεκτων είσπραξης. Και αυτό γιατί αν μία οφειλή χαρακτηριστεί ανεπίδεκτη είσπραξης, τότε η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια για είσπραξή της, ενώ θα αφαιρείται και το όνομα του οφειλέτη από τη δημοσιευμένη λίστα των οφειλετών του Δημοσίου.
«Καίνε» τα ληξιπρόθεσμα
Στα 94,7 δισ. ευρώ έχει σταθεροποιηθεί το συνολικό ύψος των ληξιπροθέσμων οφειλών στην εφορία. Τα παλιά ληξιπρόθεσμα μειώθηκαν μεν τον Απρίλιο στα 90,7 δισ. ευρώ από 91,03 δισ. ευρώ το Μάρτιο, όμως ταυτόχρονα τα νέα χρέη του 2017 αυξήθηκαν σε 4,03 δισ. ευρώ, από 327 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Σε 906.101 ανέρχονταν στο τέλος Απριλίου οι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Όσον αφορά στα νέα χρέη που άφησαν απλήρωτα οι φορολογούμενοι τον Απρίλιο (μήνα κατά τον οποίο αυξήθηκαν κατά περίπου 16.646 οι οφειλέτες που τους ασκήθηκαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης) αυτά υπερέβησαν τα 754 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο αριθμός των φορολογούμενων στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ήταν στο τέλος Απριλίου 67.045περισσότεροι σε σχέση με το τέλος του 2016.
Ο αριθμός των οφειλετών από 4,15 εκατ. ΑΦΜ τον Δεκέμβριο και 4,05 εκατ. τον Φεβρουάριο μειώθηκε σε 3.940.756 τον Απρίλιο. Περισσότεροι από έναν στους δύο ή το 55,63% από αυτούς (2.535.006) τελούσε τον Απρίλιο υπό την απειλή ή τη διενέργεια κατασχέσεων, έναντι 50,9% τον Δεκέμβριο και 44,76% στο τέλος του 2015.
Οι… φάκες που στήνει ο ελεγκτικός μηχανισμός εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο εντατικοποίησης των ελέγχων και έχουν στόχο να βάλουν «φρένο» στη φοροδιαφυγή και να ενισχύσουν τις εισπράξεις του Δημοσίου.
Το σχέδιο μάλιστα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, από διασταυρώσεις όλων των τραπεζικών συναλλαγών σε ελληνικές και ξένες τράπεζες των υπόπτων για φοροδιαφυγή, ειδικό λογισμικό για την αυτοματοποίηση συλλογής φόρων αλλά και κατασχέσεων, μέχρι και συλλογή στοιχείων από «εξωτερικές» πηγές για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου