Σελίδες

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Με εισοδηματικά κριτήρια οι δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία

Με εισοδηματικά κριτήρια οι δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία

Με εισοδηματικά κριτήρια οι δόσεις για τις οφειλές στα Ταμεία

Κριτήρια – φωτιά που ξεκινούν από το εισόδημα και φτάνουν σε καταθετικούς λογαριασμούς και σε ακίνητα θεσπίζονται για τις ρυθμίσεις χρεών στα Ταμεία, μέσα από τα σχέδια των υπουργικών αποφάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για να εφαρμοστεί ο νόμος 4469/2017 του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
Ανάλογα με το εισόδημα
Οι δόσεις της ρύθμισης δεν θα αποφασίζονται από τους οφειλέτες, αλλά θα βγαίνουν με τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που πληροί ο καθένας.
Ο αριθμός των δόσεων για χρέη ως 20.000 ευρώ σε έναν φορέα, όπως για παράδειγμα στα Ταμεία, θα καθορίζεται από το εισόδημα.
Για χρέη όμως άνω των 20.000 ευρώ στα Ταμεία, η διαδικασία θα είναι διαφορετική και θα εξετάζεται όχι μόνον το εισόδημα, αλλά και η αξία της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει ένας οφειλέτης και υποχρεωτικά θα την κοινοποιεί μέσω του Ε9 καταθέτοντας την αίτηση για ένταξη σε ρύθμιση βάσει του νόμου 4469/2017 για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διακανονισμού χρεών. Μαζί με το Ε9, θα συνυποβάλλει και τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, και ενδεχομένως ακόμη και αυτούς όπου είναι συνδικαιούχος. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται είτε έχει χρέη και σε τράπεζες ή στην εφορία είτε χρωστά μόνον στα Ταμεία, εφόσον η οφειλή του υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.
Κανένας από όλους όσοι χρωστούν στα Ταμεία δεν θα έχει δικαίωμα να διαλέγει μόνος του αν θα κάνει ρύθμιση σε 50 ή 120 δόσεις, αλλά το τελικό «δοσολόγιο» θα βγαίνει μέσα από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που θα λαμβάνει υπόψη πόσα χρωστά, σε ποιους και ποιο είναι το ύψος του εισοδήματος αλλά και της ακίνητης περιουσίας του, σε περίπτωση που χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ.
Ο νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Αύγουστο, και σε αυτή τη φάση ετοιμάζονται πυρετωδώς οι υπουργικές αποφάσεις που θα προσδιορίζουν τα κριτήρια και κυρίως τη διαδικασία ένταξης για όσους έχουν χρέη και στις τράπεζες εκτός από τα Ταμεία και το Δημόσιο.
Στο τραπέζι
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τα σχέδια που είναι στο τραπέζι και εξετάζονται εν όψει των αποφάσεων που αναμένεται να εκδοθούν, για τα χρέη στα Ταμεία, προβλέπουν:
  • Ρύθμιση οφειλών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως τις 31/12/2016.
  • Για χρέη ως 3.000 ευρώ οι δόσεις καθορίζονται ως τις 36. Από το ποσό αυτό δεν αφαιρούνται τόκοι και προσαυξήσεις, δηλαδή πληρώνεται ολόκληρο το κεφάλαιο μαζί με τις προσαυξήσεις χωρίς καμία έκπτωση.
  • Για χρέη από 3.000 ευρώ ως και 20.000 ευρώ οι δόσεις θα διαμορφώνονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Το ποσοστό εισοδήματος που θα πηγαίνει για τις δόσεις της ρύθμισης θα βγαίνει με κλίμακες εισοδήματος και οφειλής. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που χρωστούσε το 2016 12.000 ευρώ και έχει εισόδημα 5.000 ευρώ μπορεί να πληρώνει το 25% του ετήσιου εισοδήματος, που βγάζει ετήσια δόση 1.250 ευρώ και εξόφληση ως 115 μήνες. Αν όμως το εισόδημα αυξηθεί, τότε οι δόσεις θα μειωθούν. Για 10.000 ευρώ εισόδημα, εξετάζεται να ζητείται το 30% για δόσεις παλιού χρέους, που σημαίνει 3.000 ευρώ ετήσια δόση και 250 ευρώ μηνιαία. Για χρέος 12.000 ευρώ, οι δόσεις περιορίζονται στις 48, αν το εισόδημα είναι 10.000 ευρώ.
  • Για χρέη άνω των 20.000 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να υποβάλουν υποχρεωτικά αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και, αν χρωστούν μόνον σε ασφαλιστικά ταμεία, θα παραπεμφθούν για τη διευθέτηση της οφειλής τους στον ΕΦΚΑ. Εκεί θα υποβάλουν το Ε1, το Ε3 αλλά και το Ε9 ώστε να καταγραφεί πλήρως η περιουσιακή τους κατάσταση. Απαραίτητη θα είναι και η υποβολή των τραπεζικών λογαριασμών. Αν εγκρίνεται η αίτηση θα βγαίνει ατομική ρύθμιση και ο αριθμός των δόσεων θα καθορίζεται ανάλογα με το εισόδημα που δηλώνουν, αλλά και με βάση την αξία της περιουσίας που διαθέτουν. Σε κάθε περίπτωση τα κριτήρια θα είναι πιο αυστηρά και κυρίως οι οφειλέτες με χρέη άνω των 20.000 ευρώ θα αναγκαστούν να βάλουν συνδιαχειριστή στην τσέπη τους τον ΕΦΚΑ ή την εφορία, αλλιώς δεν θα έχουν καμία προοπτική ρύθμισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή θα μετατραπούν σε επιχειρήσεις-«ζόμπι». Αν δεν ανταποκριθούν στη ρύθμιση, τότε θα εφαρμόζονται κατασχέσεις με γρήγορες διαδικασίες, αφού ο ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ θα έχουν στη διάθεσή τους όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και την πλήρη εικόνα της ακίνητης περιουσίας των οφειλετών με το Ε9. Σε περίπτωση που ένας οφειλέτης κηρύξει πτώχευση, τότε η οφειλή στα Ταμεία θα αποπληρωθεί μέσα από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του μέσω της αναγκαστικής πτώχευσης.
  • Στη νέα ρύθμιση δεν θα επιβάλλεται τόκος 5% στις δόσεις αποπληρωμής, όπως ισχύει σήμερα.
Στον… αέρα

Μένει ανοιχτό αν τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια θα λειτουργήσουν και ως κόφτες για μη ένταξη σε ρύθμιση.
Από τις συσκέψεις που έχουν γίνει ως τώρα και γίνονται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως στο υπουργείο Εργασίας δεν έχει αποσαφηνιστεί αν τα κριτήρια θα λειτουργήσουν και αντίστροφα, δηλαδή αν όσοι χρωστούν ως 20.000 ευρώ και το εισόδημά τους είναι μεγαλύτερο της οφειλής τους θα έχουν το περιθώριο για ρύθμιση χρεών σε περισσότερες από 12 δόσεις που ισχύουν σήμερα.
Ζητούμενο είναι και το ποσοστό των προστίμων που θα γλιτώνουν οι οφειλέτες, ανάλογα με τις δόσεις που θα βγάζει η αυτοματοποιημένη διαδικασία ρύθμισης χρεών.
Το βέβαιο αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η έκπτωση. Εξετάζεται όμως τα πρόστιμα να μην κουρεύονται σε ποσοστό πάνω από 50% ανάλογα με το ύψος της οφειλής, με εξαίρεση τα χρέη ως 3.000 ευρώ που έχουν «ταρίφα» τις 36 δόσεις χωρίς κούρεμα προστίμων. Για μεγαλύτερες οφειλές οι ίδιες δόσεις θα έχουν κούρεμα προστίμων από 25% ως 50% στην καλύτερη περίπτωση.
Στο 38,10% οι εισφορές για έμμισθους δικηγόρους

Εισφορές 38,10% καθιερώνει ο ΕΦΚΑ για τους δικηγόρους που εργάζονται ως μισθωτοί. Το 16,7% θα το πληρώνουν οι ίδιοι για τη μισθωτή εργασία που παρέχουν σε εταιρίες, τράπεζες, Δημόσιο, και άλλους φορείς και το 21,4% βαρύνει τους εργοδότες που τους απασχολούν.
Ως έμμισθοι δικηγόροι είναι όσοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες, ως νομικοί σύμβουλοι ή δικηγόροι σε συγκεκριμένο εντολέα, σταθερά και μόνιμα, αμειβόμενοι αποκλειστικά με πάγια περιοδική αμοιβή.
Οι ίδιοι δικηγόροι μπορούν επίσης να αναλαμβάνουν υποθέσεις από οποιονδήποτε άλλον, αμειβόμενοι ανά υπόθεση.
Οι δικηγόροι που εργάζονται σε εταιρίες, τράπεζες ή ασκούν τη δικηγορία αναλαμβάνοντας υποθέσεις κατ’ εντολή πελατών τους πληρώνουν από 1/1/2017 εισφορά για τον κλάδο σύνταξης 20%, επιμεριζόμενη κατά 6,67% στους ίδιους και κατά 13,33% στον εκάστοτε εργοδότη-εντολέα.
Στις εισφορές αυτές προστίθεται το 4% για τον κλάδο πρόνοιας, που καταβάλλεται από τους δικηγόρους, το 7% για την επικουρική ασφάλιση με επιμερισμό σε 3,5% και 3,5% σε δικηγόρο και εργοδότη και 7,10% για περίθαλψη που επιμερίζεται σε 2,55% για το δικηγόρο και 4,55% στον εργοδότη.
Καταβάλλεται όμως και εισφορά 20% επί της ελάχιστης αμοιβής (117 ευρώ) ανά δικηγορική πράξη ή παράσταση. Το ποσό αυτό χρεώνεται μεν στους δικηγόρους, αλλά το πληρώνει ο πελάτης.
Το σύνολο των εισφορών για τους έμμισθους δικηγόρους, καθώς και για όσους παρέχουν υπηρεσίες σε ιδιώτες πελάτες, φτάνει στο 38,10%.
Για παράδειγμα, απασχολούμενος δικηγόρος με έμμισθη εντολή και μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, θα έχει εισφορά 167,20 ευρώ το μήνα, ενώ ο εργοδότης του θα πληρώνει 213,80 ευρώ. Σύνολο εισφορών 381 ευρώ ή 38,10% στο μισθό των 1.000 ευρώ, με επιμερισμό σε εργοδότη και ασφαλισμένο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου