Σελίδες

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Αγρότες : Ελεγχοι επί τόπου για πίνακα προσωπικού Οι ίδιοι οι αγρότες αποφεύγουν να έχουν παράνομους εργάτες αφού, αν οι εργάτες δεν έχουν χαρτιά, δεν μπορούν να εμφανίζουν έξοδα στα βιβλία τους

Αγρότες : Ελεγχοι επί τόπου για πίνακα προσωπικού
Οι ίδιοι οι αγρότες αποφεύγουν να έχουν παράνομους εργάτες αφού, αν οι εργάτες δεν έχουν χαρτιά, δεν μπορούν να εμφανίζουν έξοδα στα βιβλία τους
01 Ιουν 2017 - 14:37
Picture 0 for Αγρότες : Ελεγχοι επί τόπου για πίνακα προσωπικού
Στις 16 Δεκεμβρίου 2016 έγραφα από αυτήν εδώ τη στήλη: «Πριν από μόλις λίγες ημέρες η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου δήλωσε από το βήμα της Βουλής: Θα δίνεται η δυνατότητα στην Επιθεώρηση Εργασίας να διενεργεί καθολικό έλεγχο των εργασιών στον αγροτικό χώρο?. Σύμφωνα με το άρθρο 74 του ν. 4144/2013, που αντικατέστησε τα άρθρα 20 και 21 του νόμου 3863/2010, υπάγονται υποχρεωτικά και οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης και εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ και τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 2639/1998. Σύμφωνα με τα παραπάνω, για τους απασχολούμενους εργάτες γης, που περιστασιακά παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως εργάτες γης, πρέπει οι εργοδότες τους να υποβάλουν τον Ενιαίο Πίνακα πρόσληψης προσωπικού χειρόγραφα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και του ΟΑΕΔ, με την ένδειξη εκ περιτροπής εργασία. Τον πίνακα αυτόν ο υπεύθυνος τον επιδεικνύει στον έλεγχο».
 
Τότε δεν το πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Γιατί κάτι τέτοιο αναδεικνύει αδυναμία ελέγχου εισαγωγής μεταναστών, παράτυπων, παράνομων, μη νόμιμων, όπως θέλει ή μπορεί να τους πει κανείς.

Αλλωστε στην εποχή μας κινδυνεύουμε περισσότερο από κάποιους γραφικούς γλωσσολόγους (εντός ή εκτός κυβέρνησης είναι αδιάφορο, παντού βρίσκονται όταν πρόκειται να κάνουν κακό) παρά από τους πραγματικούς κακοποιούς.

Να λοιπόν που ήρθε η ώρα των επιτόπιων ελέγχων.

Προσφάτως σε κάποιο νομό της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες από συναδέλφους που βίωσαν τον έλεγχο σε πελάτες τους, βρέθηκε στο χωράφι μεικτό συνεργείο που αποτελούνταν από:

  • Αστυνομία
  • Ασφάλεια
  • Επιθεώρηση Εργασίας
  • ΙΚΑ

Μακάρι αυτό να είναι ένα μεμονωμένο γεγονός και όχι εντολή από την κεντρική διοίκηση. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τυπικά σημαίνει ότι κυνηγάμε τη «μαύρη εργασία» τύπου Μανωλάδας (τη Μανωλάδα πολλοί τη χρησιμοποιούν όπως τους βολεύει).

Στην πράξη πρόκειται για ακόμη ένα κυνήγημα όσων ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Δεν μιλάω για φορολογία, δεν μιλάω για ασφάλιση, γιατί:

Για να φορολογήσεις θα πρέπει να δηλώσεις εισόδημα. Για να δηλώσεις εισόδημα θα πρέπει να παραγάγεις. Για να παραγάγεις θα πρέπει να σπείρεις και να συλλέξεις το προϊόν.

Και για να γίνει συλλογή του προϊόντος θα πρέπει να υπάρξουν εργατικά χέρια. Εννοείται ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να απασχολεί κάποιος ανασφάλιστο προσωπικό. Γι’ αυτό υπάρχει το εργόσημο. Το οποίο το πληρώνεις, δίνεις το απόκομμα στον δικαιούχο εργαζόμενο, πάει να το εισπράξει, πληρώνει το 10% που απαιτεί ο ΟΓΑ να κρατήσει και εισπράττει τα υπόλοιπα.

Οι Υπηρεσίες θα πρέπει να βρουν εκείνους τους αλλοδαπούς αλλά και τους Eλληνες, οι οποίοι απαιτούν να εργάζονται χωρίς να τους «μπαίνει» το εργόσημο. Γιατί αυτό σημαίνει ότι εισπράττουν «μαύρα», δεν εμφανίζουν εισόδημα στη δήλωσή τους και εισπράττουν και τα επιδόματα πάσης μορφής, χρήματα που στερούνται κάποιοι άλλοι που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Αντί λοιπόν να ψάξουν να βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτήν τη γάγγραινα, στέλνουν μεικτά συνεργεία στα χωράφια για να βρουν εργάτες που δεν έχουν πίνακα προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας; Μα ούτως ή άλλως οι ίδιοι οι αγρότες αποφεύγουν να έχουν παράνομους εργάτες αφού, αν οι εργάτες δεν έχουν χαρτιά, δεν μπορούν να εμφανίζουν έξοδα στα βιβλία τους.

Εκτός κι αν είναι γενικότερη εντολή (προσωπικά μού είναι δύσκολο να το πιστέψω) να ξεπατώσουν τον κόσμο από τα χωράφια.

Επίσης, το γεγονός ότι οι καθ’ ύλην θιγόμενοι με το θέμα αυτό -οι αγρότες- δείχνουν να μην ταράζονται, είναι επίσης ένα θέμα που δημιουργεί προβληματισμούς. Δείχνουν να μην κατανοούν το πρόβλημα αυτό και τη σοβαρότητά του. Και όταν θα αρχίσουν να πέφτουν τα πρόστιμα βροχή, τότε μάλλον θα είναι αργά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Φοροτεχνικός, πρόεδρος ΣΕΕΛΦΟ Καρδίτσας, μέλος ΓΣ ΠΟΦΕΕ, γ.γ. ΓΕΟΦΙΝ, οικονομικός επόπτης ΕΒΕ Καρδίτσας

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου