Ελεύθερος επαγγελματίας αρχιτέκτονας που το 2015 είχε μόνο δαπάνες τις οποίες κατέγραψε στο Ε3 και στο Ε1 στον πίνακα Γ2 ως ζημιά του ιδίου φορολογικού έτους, την επόμενη χρονιά 2016 φορολογείται ως μισθωτός περ. στ’ παρ. 2 αρθρ. 12 ΚΦΕ, υποχρεωτικά αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται με την φορολογική ζημιά του 2015; Χάνεται οριστικώς; Μπορεί να συμψηφιστεί στο φορολογικό 2016; Μπορεί να συμψηφιστεί σε κάποια άλλη χρονιά μέσα στην πενταετία όπου θα έχει πάλι εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα άρθρου 21 του ΚΦΕ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 27, του ΚΦΕ και την Πολ. 1088/2016, το δικαίωμα μεταφοράς φορολογικής ζημιάς στα επόμενα 5 έτη μπορεί να ασκηθεί εφόσον υφίστανται μελλοντικά κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα. Ειδικότερα, δεν μπορεί να γίνει συμψηφισμός με άλλα εισοδήματα του φυσικού προσώπου, όπως μισθούς και συντάξεις, ενοίκια ακινήτων, κ.λπ. του ίδιου φορολογικού έτους.
Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι στην προκειμένη περίπτωση ο φορολογούμενος που εμπίπτει στις διατάξεις της περ. στ, της παρ. 2, του άρθρου 12 δεν μπορεί να συμψηφίσει παρελθούσα ζημιά από επιχειρηματική δραστηριότητα με εισόδημα που φορολογείται ως προερχόμενο από μισθωτή εργασία. Ωστόσο, τα δικαίωμα μεταφοράς ζημιάς εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι την συμπλήρωση των 5 ετών από το έτος δήλωσής της και άρα ο φορολογούμενος δεν «χάνει» τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την εν λόγω ζημιά στο μέλλον και πάντως στο πλαίσιο της πενταετίας.
πηγή:http://epixeirisi.gr/