Σελίδες

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – Στο μικροσκόπιο αναπηρικά, οικογενειακά, μεταφορικά

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – Στο μικροσκόπιο αναπηρικά, οικογενειακά, μεταφορικά

Και αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ φέρνει η επόμενη αξιολόγηση

Αλλάζουν όλα στα επιδόματα – Στο μικροσκόπιο αναπηρικά, οικογενειακά, μεταφορικά
Τα πάνω – κάτω θα έρθουν στην επιδοματική πολιτική της χώρας με την κυβέρνηση να υποχρεώνεται να στείλει νέα νομοσχέδια στη Βουλή πριν από το τέλος του χρόνου. Από το 2018, το τοπίο θα αλλάξει ριζικά κατ’ επιταγή των δανειστών οι οποίοι συμπεριέλαβαν την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στα «προαπαιτούμενα» για την ολοκλήρωση των επόμενων αξιολογήσεων. Έτσι, προκύπτει ότι τα μέτρα δεν έχουν τελειωμό καθώς μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έρχονται τα «πακέτα» των επόμενων.


Από το «επιτέλους τελειώσαμε» με τα 140 προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, στο «έχουμε μπροστά μας ακόμη 113 υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του 3ου μνημονίου». Η έκθεση με τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται και η οποία συμπεριλαμβάνεται στο compliance report το οποίο εγκρίθηκε από τους δανειστές μετά το Eurogroup της 15ηςΙουνίου, δείχνει ότι ο δρόμος για την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου μόνο εύκολος δεν θα είναι. Όπως προκύπτει από την αναλυτική λίστα, ήδη από τον Ιούλιο θα έρθουμε αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω.. ΥΚΩ. Τα εργασιακά θα βρεθούν και πάλι στο προσκήνιο αυτή τη φορά προκειμένου να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος και τα άρθρα για την προκήρυξη της απεργίας. Προβλέπεται ριζική τροποποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων –από τα επιδόματα για τις μεταφορές με τις δημόσιες συγκοινωνίες μέχρι τα οικογενειακά και τα αναπηρικά επιδόματα- εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές από το τέλος του 2017, και σειρά μέτρων για την οργάνωση και λειτουργία του ΥπερΤαμείου Αποκρατικοποιήσεων. Η 3η αξιολόγηση αναμένεται να βάλει «φωτιά» και στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς με το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα έρθουν αντιμέτωποι με το αίτημα των δανειστών να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας προκειμένου να βελτιωθούν οι αναλογίες και των μαθητών ανά δάσκαλο και των μαθητών ανά τάξη.
Τη λίστα με τα 113 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ενεργοποιηθούν μέχρι και τον Αύγουστο του 2018, δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση η εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Τα 113 αυτά προαπαιτούμενα θα μοιραστούν στις αξιολογήσεις που θα γίνουν μέχρι και τον Αύγουστο του 2018 –πιθανότατα τέσσερις αν και υπάρχουν σκέψεις για «συγχωνεύσεις»- αλλά, όπως προκύπτει και από το σχετικό χρονολόγιο που δημοσιεύεται, οι περισσότερες παρεμβάσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο τρέχον έτος δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.
Όπως προκύπτει από τη λίστα και η επόμενη αξιολόγηση δεν θα είναι «αναίμακτη» για την κυβέρνηση. Βασικό προαπαιτούμενο για την 3η αξιολόγηση θα είναι η ψήφιση διάταξης που θα απαγορεύει να προκηρυχθεί απεργία αν δεν έχουν ψηφίσει υπέρ τουλάχιστον τα μισά μέλη του σωματείου. Οι δανειστές πιέζουν εδώ και πολύ καιρό γι’ αυτή τη διάταξη και τώρα την ενσωμάτωσαν στη λίστα με τα προαπαιτούμενα με τη μορφή του βασικού προαπαιτούμενου (prior action).
Ιδιαίτερη σπουδή δείχνουν οι δανειστές για τα κοινωνικά επιδόματα που έχουν απομείνει. Με τρεις διαφορετικούς νόμους, ζητείται η άμεση αλλαγή των προϋποθέσεων χορήγησης ενώ οι αλλαγές θα αφορούν ακόμη και στα αναπηρικά επιδόματα. Τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα επιδόματα είναι τα εξής:
  1. Επανεξέταση δαπανών: Ολοκλήρωση μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών προνομίων και επιδομάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2017
  2. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο
  3. Κοινωνική προστασία: μεταρρύθμιση αναπηρικών επιδομάτων – νέα νομοθεσία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων απόδοσης των αναπηρικών επιδομάτων
  4. Κοινωνική προστασία: Μεταρρύθμιση των μεταφορικών επιδομάτων μέσα στον Νοέμβριο με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Το 77ο προαπαιτούμενο, θα ανάψει φωτιές, τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί για το τι σχεδιάζει το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, στους καθηγητές και στους δασκάλους. Αναφέρεται συγκεκριμένα: Εκπαίδευση: Αλλαγή των ωρών διδασκαλίας ανά εκπαιδευτικό και των δεικτών μαθητών ανά αίθουσα και μαθητών ανά δάσκαλο, με βάση τις βέλτιστες πολιτικές του ΟΟΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου