Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Σόιμπλε: Υπάρχουν διαφωνίες για το ζήτημα του χρέους

Σόιμπλε: Υπάρχουν διαφωνίες για το ζήτημα του χρέους

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 13:53
 
UPD:14:31
SOOC/Alexandros Michailidis
Την ύπαρξη διαφωνιών στους κόλπους των πιστωτών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μία ημέρα μετά τη συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.
«Υπάρχουν αποκλίσεις ανάμεσα σε Γερμανία, Ε.Ε. και ΔΝΤ, σχετικά με τις προοπτικές βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» τόνισε, ενδεικτικά, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Ecofin, στο Λουξεμβούργο.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας να είναι και το τελευταίο για την Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα από ό,τι αρχικώς είχε υπολογιστεί (86 δισ. ευρώ).
«Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην υλοποίηση μίας σειράς μέτρων» έσπευσε να προσθέσει, επίσης, χαιρετίζοντας την υλοποίηση του «φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος» της ελληνικής κυβέρνησης.
Σχετικά με την αναγκαιότητα έγκρισης της συμφωνίας από το γερμανικό Κοινοβούλιο, διευκρίνισε ότι η χθεσινή συμφωνία δεν συνιστά ουσιαστική τροποποίηση του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωσης, πάντως, εκτίμησε ότι «αν η Bundestag καλούνταν να εγκρίνει τη συμφωνία, φοβάμαι ότι θα έχουμε νέα αβεβαιότητα στις αγορές».
Τη συμφωνία του Eurogroup επιδοκίμασε και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Είμαστε χαρούμενοι καθώς η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να σταθεί στα πόδια της» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κάνοντας ειδική μνεία και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «πλήρη συμμετοχή» του Ταμείου.
naftemporiki.gr

Ο διεθνής τύπος για την απόφαση του Eurogroup

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 08:49
 
UPD:08:55
SOOC/Alexandros Michailidis
Στο επίκεντρο πολλών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου βρισκεται η χθεσινή απόφαση του Eurogroup.
«Στο Λουξεμβούργο, οι 19 υπουργοί της Οικονομικών της Eυρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπουν το φάντασμα μιας νέας κρίσης», γράφει η Le Monde, προσθέτοντας: «Οι πιστωτές της Ελλάδας, Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησαν να καταβάλουν στην Ελλάδα ένα νέο δάνειο ύψους 8,5 δισ. ευρώ. 'Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία επί όλων των στοιχείων', δήλωσε ικανοποιημένος ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ».
Όπως σημειώνει η Monde, «το Eurogroup έδωσε μάλιστα 'διευκρινίσεις' σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει για την ελάφρυνση του χρέους αργότερα». Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης, είναι μια ανακούφιση για τη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει η εφημερίδα: «Η Αθήνα χρειάζονταν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ από τους πιστωτές της για να εξοφλήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Ιούλιο. Η νέα πληρωμή επιτρέπει τον κίνδυνο μιας καλοκαιρινής κρίσης».
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε αμέσως την πρόθεσή της να προτείνει το ΔΝΤ να συμμετάσχει μαζί με τη ζώνη του ευρώ με το σχέδιο βοήθειας, βάζοντας τέλος σε αρκετούς μήνες διαφωνίας για το θέμα αυτό. Για την επίτευξη συμβιβασμού, το ΔΝΤ αποδέχθηκε μια 'κατ 'αρχήν συμφωνία' για τη συμμετοχή του στο σχέδιο διάσωσης, όπως ζητήθηκε από τη Γερμανία,αλλά δεν καταβάλει χρήματα μέχρι οι Ευρωπαίοι να αποδεχθούν επισήμως για την Ελλάδα μια ελάφρυνση του χρέους, το οποίο θεωρεί μη βιώσιμο».
«Κανείς δεν είπε ότι ήταν η καλύτερη λύση», αλλά «αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση», παραδέχθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ. «Το πρόγραμμα έχει εγκριθεί κατ 'αρχήν, αλλά η πληρωμή θα γίνει όταν η ελάφρυνση του χρέους θα έχει πλήρως επιτευχθεί» , τόνισε, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Ως ένδειξη καλής θέλησης και για την κάλυψη Ελλάδα, οι υπουργοί της ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν «διευκρινίσεις» σχετικά με τα πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «στο τέλος του προγράμματος» το 2018, αλλά " υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία » , δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
«Η Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Μετά τον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ συμφώνησαν να χορηγήσουν νέα δάνεια στην Αθήνα» γράφει από την πλευρά της η Handelsblatt.
«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα αποκτά νέα χρήματα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να δώσουν στην Ελλάδα περίπου 8,5 δισ. ευρώ από τον ESM. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), δήλωσε μετά από μια μακρά καθυστέρηση επίσημα τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα καθώς αυτό για τη Γερμανία αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων κεφαλαίων» σημειώνει η εφημερίδα, προσθέτοντας: «Ωστόσο, τα χρήματα θα καταβληθούν μόνο όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Η χρηματοδοτική συνεισφορά θα είναι «περίπου δύο δισεκατομμύρια δολάρια».
«Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε για ένα 'μεγάλο βήμα προς τα εμπρός', καθώς υπάρχει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα. Αυτό περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, όταν λήξει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το 2018.Θα προετοιμάσουμε μια στρατηγική εξόδου για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί το επόμενο έτος στα δικά της πόδια, έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter» προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα αποκτά νέα δισεκατομμύρια σε δάνεια» γράφει η Süddeutsche Zeitung.
Συγκεκριμένα η SZ αναφέρει: «Μετά από μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ. 'Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός', δήλωσε ο ορόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο κατ 'αρχήν στο πρόγραμμα. Για τη Γερμανία ήταν μια κρίσιμη προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων δανείων».
Πρόκειται για ένα «πολύ σημαντικό βήμα» και μια «καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την εφημερίδα Publicο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, o Σεντένο τόνισε ότι «πήγαν καλά για όλους στη ζώνη του ευρώ, επειδή έγινε ένα πολύ εποικοδομητικό βήμα προς τα εμπρός στο ελληνικό ζήτημα».
«Η Ελλάδα λαμβάνει 8,5 δισ. ευρώ και κάποια 'ιδέα' για μελλοντική ελάφρυνση χρέους» γράφει το Reuters ενώ οι New York Times κάνουν λόγο για «αποδέσμευση δανείου 8,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, συμφωνία για το ελληνικό χρέος».
Το BBC υπογραμμίζει τέλος πως «οι υπουργοί της Ε.Ε. ενέκριναν συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Βερολίνο: Η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 13:02
 
UPD:13:37
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
Τα οφέλη της χθεσινής απόφασης του Eurogroup στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, εξήρε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, χαιρετίζοντας το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
«Είμαστε χαρούμενοι καθώς η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί πιο ανταγωνιστική και να σταθεί στα πόδια της» ανέφερε, μεταξύ άλλων, κάνοντας ειδική μνεία και στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για «πλήρη συμμετοχή» του Ταμείου.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι στόχο αποτελεί η ανάκτηση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, χαιρετίζοντας παράλληλα, τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που εφάρμοσε η κυβέρνηση.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εκτίμησε ότι «θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», καθώς «η Ελλάδα συνεχίζει να έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της» «Οι Έλληνες δεν πρέπει να έχουν την ψευδαίσθηση ότι έχουν όλα τελειώσει» έσπευσε να προσθέσει.
naftemporiki.gr

ΚΚΕ: Κυβέρνηση των «βρώμικων» ειδικών αποστολών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 12:37
 
UPD:12:39
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Κυβέρνηση των «βρώμικων» ειδικών αποστολών σε βάρος του λαού χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το ΚΚΕ, το οποίο, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, σημειώνει πως το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης «επικρότησε και επικύρωσε τα αντιλαϊκά μέτρα της β’ αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η εκταμίευση της δόσης, που θα πάει κυρίως για την αποπληρωμή δανείων, το «ευχολόγιο» για το χρέος μετά το 2018 και οι υποσχέσεις για αναπτυξιακά – επενδυτικά πακέτα, οδηγούν σε μνημόνια διαρκείας, στη μονιμοποίηση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060.
Μοναδικοί ωφελημένοι, όπως υποστηρίζει, είναι το κεφάλαιο, οι επενδυτές που θα κερδίσουν και απ’ το τσάκισμα του λαού και από τα νέα προνόμια που τους δίνονται. 
Για τους μισθωτούς, τους νέους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τα μέτρα που ψηφίστηκαν, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, οι ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, συν όλα τα υπόλοιπα που θα απαιτηθούν ως προαπαιτούμενα για την όποια ρύθμιση του χρέους, ισχύουν στο ακέραιο. Άρα, μηδέν εις το πηλίκον για το λαό, προσθέτει και συμπληρώνει ότι «το κλίμα ευφορίας, που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε έναν λαό γονατισμένο και ματωμένο, εξαιτίας της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, είναι προκλητικό και εξοργιστικό».
Το ΚΚΕ σημειώνει ακόμη ότι «ο εύθραυστος συμβιβασμός ανάμεσα σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ -μέσω του ΔΝΤ- και τις άλλες χώρες της Ε.Ε., που ουσιαστικά αφορά τη διαχείριση των υπέρογκων κρατικών χρεών άλλων κρατών-μελών της ΕΕ, αποτυπώνεται στις "ακροβατικές" και αντιφατικές διατυπώσεις της απόφασης, που ουσιαστικά μεταθέτουν τη συζήτηση για τη διαχείριση του χρέους στο μέλλον, μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και τις αντικρουόμενες δηλώσεις των "πρωταγωνιστών"».
Καταλήγοντας, συμπεραίνει ότι «τα παραπάνω δεν μπορούν να κρύψουν πως, ακόμα και αν προκύψει κάποια απομείωση του χρέους, ο λαός ξέρει τι τον περιμένει και δεν πιστεύει το χιλιοειπωμένο παραμύθι ότι δήθεν οι θυσίες του πιάνουν τόπο».
Σύμφωνα με το κόμμα, η πραγματική ελπίδα μπορεί να γεννηθεί μόνο μέσα από τη ρήξη και τη σύγκρουση με το σημερινό δρόμο, με ισχυρό ΚΚΕ, αναζωογόνηση του κινήματος και κοινωνική συμμαχία.

Σε επιτροπή της Bundestag την Τετάρτη το ελληνικό ζήτημα

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 14:42
 
UPD:14:44
EPA/MICHAEL KAPPELER
Την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag, προκειμένου να εξετάσει τη χθεσινοβραδινή συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα τεθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, καθώς για τη Γερμανία η εμπλοκή του Ταμείου θεωρείται αναγκαία συνθήκη για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Όσον αφορά την αξίωση βουλευτή του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) για την παραπομπή του ζητήματος στην Ολομέλεια, κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν πως «δεν είναι ξεκάθαρο» τι θα πρέπει να γίνει.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι «δεν χρειάζεται η έγκριση από την Ολομέλεια», καθώς η συμφωνία δεν συνιστά τροποποίηση του προγράμματος.  
naftemporiki.gr

Καθησυχαστικό το Μαξίμου για το ζήτημα της δόσης

Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2017 13:12
 
UPD:14:25
SOOC/Alexandros Michailidis
Καθησυχαστικό εμφανίζεται το Μαξίμου για το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως «θα γίνει ό,τι χρειαστεί» προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα με την αμνηστία των ξένων στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.
«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, προκειμένου το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, να διευθετηθεί άμεσα και αποτελεσματικά» ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον της κυβέρνησης. «Δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας» έσπευσαν να προσθέσουν, στο ίδιο πλαίσιο.
Νωρίτερα, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκουίντος, προειδοποίησε πως θα «μπλοκάρει» την εκταμίευση της δόσης, εφόσον δεν χορηγηθεί αμνηστία στα ξένα στελέχη του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.
«Εάν δεν χορηγηθεί αμνηστία στα ξένα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προέρχονται από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία, ενδεχομένως να μπλοκάρουμε την εκταμίευση της δόσης» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Το 2015, οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε έξι στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ -τρεις Έλληνες και τρεις ξένους- για την πώληση 28 ακινήτων του ελληνικού δημοσίου. «Εάν δεν υπάρξει λύση στην υπόθεση των τριών ξένων ειδικών, το Eurogroup θα μπλοκάρει τη δόση» επανέλαβε  ο Γκουίντος.
Το 2016, η Κομισιόν είχε παρέμβει στην υπόθεση, ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν την «απιστία εις βάρος του δημοσίου».
Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξουν δραματοποιήσεις». «Η εκταμίευση θα γίνει κανονικά και στην ώρα της, καθώς θα λύσουμε το πρόβλημα» έσπευσε να προσθέσει.
naftemporiki.gr

Το Ποτάμι για τη συμφωνία στο Eurogroup

01:51 πμ
Ανακοίνωση για το αποτέλεσμα του Eurogroup εξέδωσε το Ποτάμι:
"Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα. Ύστερα από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας με τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα, αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8.5 δις. Όσο για το χρέος, έγινε δεκτό το “σχέδιο Σόϊμπλε” με κάποιες μικρές βελτιώσεις, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα και λιγότερο για λόγους ουσίας. Σε πείσμα της κυβερνητικής προπαγάνδας που βλέπει παντού νίκες, η απόφαση προβλέπει:
Το Ποτάμι για τη συμφωνία στο Eurogroup
Εφαρμογή μέτρων, στο βαθμό που είναι απαραίτητο (to the extent necessary), μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και δίχως να δημιουργεί επιπλέον κόστος στα άλλα κράτη-μέλη (not lead to additional costs for other beneficiary Member States).
Επέκταση των ωριμάνσεων του δανείου του EFSF από 0 έως 15 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορούν να επεκταθούν ως 15 χρόνια, αλλά μπορούν και να μείνουν ως έχουν δίχως καμιά επέκταση.
Μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% ως και το 2022 και 2% ή πάνω, αλλά κοντά στο 2% από το 2023 ως το 2060. Πλεονάσματα αυτού του ύψους, προκειμένου να μη χρειαστούν πιο αποφασιστικά μέτρα αναδιάρθρωσης, για τόσο μεγάλο διάστημα θα είναι πρωτοφανή και θα λειτουργήσουν αρνητικά για την ανάπτυξη
Η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη, έτσι όπως γίνεται, σημαίνει ότι όσο χειρότερα πηγαίνει η οικονομία, τόσο μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουμε. Δεν προβλέπεται κανένας συγκεκριμένος τρόπος σύνδεσης χρέους-ανάπτυξης. Η επεξεργασία του μηχανισμού παραπέμπεται στο μέλλον.
Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα βοηθούσε στην ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές και στην ανάπτυξη.
Γίνεται αναφορά στην επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, τα οποία είχαμε κερδίσει το 2012 και χάσαμε με τις καταστροφικές επιλογές Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015 και είχε ανακοινωθεί και τον Μάϊο του 2016 ότι θα δοθούν..
Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει.
Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ".

Γεννηματά: "Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο"

01:17 πμ
«Πολύ κακό για το τίποτα. Μετά τους ψευτοπαλικαρισμούς, η συνήθης άνευ όρων παράδοση καθώς τρεις εβδομάδες μετά το Eurogroup στις 22/5, η κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτά που για επικοινωνιακούς λόγους απέρριπτε», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά για την απόφαση του Eurogroup.
 Γεννηματά: Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τόνισε ότι «με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», ενώ επεσήμανε ότι «χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δισ. νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά την λήξη του προγράμματος. Αν και εφόσον…».
Όπως αναφέρει η κ. Γεννηματά, πρόκειται για άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. «Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Η κυβέρνηση Τσίπρα κοστίζει ακριβά στον τόπο. Ό,τι κι αν λένε, η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη», καταλήγει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα για τη συμφωνία στο Eurogroup

12:31 πμ
"Σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Με ενότητα και αποφασιστικότητα προχωράμε μπροστά για τη δίκαιη ανάπτυξη και την επούλωση των πληγών της κρίσης" σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup.

Η Νέα Δημοκρατία για τις αποφάσεις του Eurogroup

12:03 πμ
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις αποφάσεις του Eurogroup, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Δυστυχώς για τη χώρα, η Κυβέρνηση πέρασε, για μία ακόμα φορά, κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει.
Σήμερα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη αξιολόγηση με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες.
Η χώρα μας παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας.
Η Νέα Δημοκρατία για τις αποφάσεις του Eurogroup
Παρά το ότι ψήφισε ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο, με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία ουσιαστική, θετική απόφαση για το χρέος, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές του για να το ψηφίσουν. Η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος μετατίθεται για το τέλος του προγράμματος μετά τα μέσα του 2018.
Δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες.
Δεν πήρε καμία ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τη συμφωνία που πριν τρεις εβδομάδες απέρριψε.
Η Κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν. Και οι λεονταρισμοί του κ. Τσίπρα αποδείχτηκαν μια χιλιοπαιγμένη επικοινωνιακή μεθόδευση η οποία δεν πείθει πλέον κανέναν.
Αυτά που, τελικώς, μένουν από όλη αυτή τη διαδικασία είναι τα βαριά μέτρα για τους πολίτες και η πολυετής λιτότητα.
Μια καθηλωμένη οικονομία, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν αφήνει να αναπνεύσει.
Και ένα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας, που είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξή της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου