Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ψάχνουν παράθυρο -παράτασης παραγραφής- στα εμβάσματα προς εξωτερικό

Ψάχνουν παράθυρο -παράτασης παραγραφής- στα εμβάσματα προς εξωτερικό

47
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ψάχνουν παράθυρο -παράτασης παραγραφής- στα εμβάσματα προς εξωτερικό
του Παναγιώτη Στάθη
Σοβαρό προβληματισμό, για τη ροή των δημοσίων εσόδων,  προκαλεί η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία ορίζει τα νόμιμα  όρια της παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του δημοσίου, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις διαρκείς παρατάσεις παραγραφής, οι οποίες κρατούσαν σε ομηρία χιλιάδες φορολογούμενους και επιχειρήσεις.
Προτρέπει δε τους μηχανισμούς ελέγχου να στραφούν στην τρέχουσα φοροδιαφυγή η οποία μπορεί να φέρει χρήματα στο δημόσιο ταμείο σε αντίθεση με την παρελθούσα που τελικά εισφέρει ελάχιστα. Ουσιαστικά μάλιστα λέει πως δεν μπορούν οι πολίτες να έχουν φορολογική μνήμη ελέφαντα και να  αναζητούν στοιχεία που τους ζητούνται για φορολογικές χρήσεις προ 15ετίας. Η απόφαση του ΣτΕ κωδικοποιεί την συμπεριφορά που θα πρέπει να έχει η πολιτεία απέναντι τους πολίτες:
 -Το δικαστήριο με απλά λόγια θέτει ως βάση παραγραφής τα πέντε χρόνια άρα οποιοδήποτε φορολογικός έλεγχος πλέον θα μπορεί (σήμερα) να ξεκινήσει μόνο απο τη χρήση  2012 και μετά.
- Διατηρεί (αφού δεν ασχολήθηκε με τις εξαιρέσεις) τη 10ετή παραγραφή που ισχύει (ν. 2238/94) όταν προκύψουν νεα στοιχεία, δηλαδή εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι περίφημες λίστες. Με βάση αυτή την παραδοχή αν κάποιος έχει αναντιστοιχία δηλωθέντων και βρίσκεται σε λίστα μεταξύ 2000-2005, τότε οι απαιτήσεις του δημοσίου έχουν παραγραφεί. Εν προκειμένω π.χ η λίστα Lagarde αφορά πληροφορίες για 2005,06,07. Το 2005 εχει ήδη παραγραφεί και το το 2006 παραγράφεται στις 31-12-2017. Ο χρόνος λοιπόν "ζωής" και για τις λίστες εκπνέει.
Περιμένουν κάτι
Η απόφαση οδηγεί προς το αρχείο χιλιάδες πρόστιμα και εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, ενώ στον αέρα βρίσκεται η έρευνα για τις πολυδιαφημισμένες λίστες των Ελλήνων καταθετών του εξωτερικού. Ουσιαστικά τις καταργεί αφού αναφέρονται χρήσεις που έχουν παραγραφεί.
Με αυτό το δεδομένο η φορολογική αρχή περιμένει μια ακόμα απόφαση από το ΣτΕ, ελπίζοντας σε αυτή, η οποία έχει να κάνει με τα εμβάσματα που αποστέλλονται από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Έχει καταρτιστεί δε και ειδική λίστα, η αποκαλούμενη "λίστα εμβασμάτων" που αφορά όσα χρήματα απάνω απο ένα ποσό έχουν φύγει στο εξωτερικό μετά το 2010. Η φορολογική αρχή επιμένει πως η αποκάλυψη ενός τέτοιου- αδήλωτου-εμβάσματος συνιστά νέο –συμπληρωματικό- στοιχείο συνεπώς η παραγραφή για αυτές τις υποθέσεις είναι δεκαετής και όχι πενταετής.    
Αντίθετη άποψη έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής τα δικαστήρια (π.χ 3820/16 Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) η οποία αναφέρει ότι αυτά τα εμβάσματα προς τράπεζες του εξωτερικού δεν αποτελούν συμπληρωματικά- νεα- στοιχεία δεδομένου ότι υπήρχαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του αποστολέα σε ελληνικές τράπεζες και συνεπώς ήταν γνωστά στις Αρχές, οι οποίες προφανώς δεν θα αξιοποίησαν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος όπως είχαν υποχρέωση. Οι αρχές όμως ελπίζουν σε μια ανατροπή αυτών των αποφάσεων όταν οι υποθέσεις  φτάσουν στην Ολομέλεια του ΣτΕ.   
47

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου