Η χαλάρωση των capital controls μπορεί να περιμένει
Χωρίς το QE θα καθυστερήσει και η άρση των περιορισμών στις συναλλαγές
19 Ιουν 2017
Με την αγωνία στα πρόσωπά τους ζωγραφισμένη περίμεναν το αποτέλεσμα του Eurogroup οι Έλληνες επιχειρηματίες, αφού εδώ και πάρα πολλούς μήνες αναμένουν έστω ένα θετικό σημάδι για να αλλάξει το κλίμα και να κερδηθεί το στοίχημα της επιστροφής στην κανονικότητα. Αποδειγμένα η καθυστέρηση της αξιολόγησης και η παρατεταμένη αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση στη ζήτηση και την έλλειψη ρευστότητας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέτεινε επικίνδυνα τον αρνητικό κύκλο για την ελληνική οικονομία. Όσο παραμένουν τα capital controls, η οικονομία είναι στην εντατική, η αγορά είναι συγκρατημένη, η ψυχολογία κακή και οι επενδύσεις …άφαντες.
Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
Με δεδομένη τη μειωμένη ζήτηση ακόμη και στα τρόφιμα, την υπερφορολόγηση και την κακή ψυχολογία το επενδυτικό κλίμα δεν μπορεί να φτιάξει, ενώ ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις βρίσκονται εγκλωβισμένες και τηρούν στάση αναμονής, «παλεύοντας» μέρα-μέρα να παραμείνουν ζωντανές.
Τα σύννεφα γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η απομάκρυνση της πιθανότητας ένταξης στο QE, κάνει μακρινό το όνειρο άρσης των capital controls, που για πολλούς θα έδιναν το πολυαναμενόμενο σύνθημα επιστροφής στην κανονικότητα. Τι γίνεται όμως αν η πολυπόθητη άρση δεν έρθει; Πώς υποδέχονται οι επιχειρηματίες αυτό το ενδεχόμενο;
ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.
«Δεν θέλω να σκέφτομαι αρνητικά, τι θα γίνει αν δεν αρθούν τα capital controls» σημειώνει στο “MP” ο κ. Δ. Φιλιώτης Πρόεδρος της Φαρμασέρβ Λίλλυ. «Τα capital controls πρέπει να φύγουν για να αλλάξει το κλίμα και να δοθεί ένα μήνυμα εμπιστοσύνης. Το πιο σημαντικό είναι να αλλάξει το κλίμα, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να βγούμε από το φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο κύκλο θετικής πορείας. Υπάρχει δίψα για ανάπτυξη και μπορεί να δούμε μια πολύ θετική τροπή, αν υπάρξει μια καλή είδηση. Δεν μπορώ να φανταστώ αρνητικό σενάριο, πρέπει με κάθε τρόπο από δω και πέρα να κινηθούμε θετικά, πρέπει τουλάχιστον τώρα να γίνουν σωστές και γρήγορες κινήσεις στην σωστή κατεύθυνση».
«Πιστεύω ότι το θέμα του χρέους το χειριζόμαστε λάθος. Είναι λάθος να λες σε κάποιον που χρωστάς, «δεν μπορώ να σε πληρώσω». Εξάλλου το αν το σημερινό ύψος του χρέους είναι βιώσιμο ή όχι εξαρτάται από το ύψος του ΑΕΠ. Έπρεπε με κάθε τρόπο, η στρατηγική της χώρας να ήταν η ενίσχυση του ΑΕΠ και όχι να δίνουμε έμφαση στο θέμα του χρέους, επηρεάζοντας το κλίμα», καταλήγει ο κ. Φιλιώτης.
ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ.
Ο κ. Γιάννης Αναστασίου, Πρόεδρος της Frezyderm της ελληνική εταιρείας παραγωγής και εμπορίας δερματολογικών προϊόντων, που εισάγει πρώτες ύλες από το εξωτερικό, στηρίζει τις εισαγωγές της, από τα έσοδα από εξαγωγές στο εξωτερικό. Η εταιρεία αυξάνει σταθερά τις πωλήσεις της μέσα στην κρίση χάρη στα καινοτόμα προϊόντα της και την ευελιξία που έχει επιδείξει στις ανάγκες της αγοράς.
«Η υφεσιακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν ενθαρρύνει τις επενδύσεις. Ζούμε μια αβεβαιότητα εδώ και ενάμιση χρόνο, και αυτή η αβεβαιότητα επηρεάζει τις πωλήσεις στην αγορά γιατί η αγορά είναι ψυχολογία.
Τα capital controls επηρεάζουν το κλίμα και επιτείνουν την αβεβαιότητα, αφού ουσιαστικά υπογραμμίζουν την αδυναμία και την έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αυτό κάνει τη χώρα υψηλού κινδύνου, και αποτρέπει τους επενδυτές να επιλέξουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Πρέπει να υπάρξει άρση των capital controls για να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα και να υπάρξει εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών στις τράπεζες. Τώρα δεν υπάρχει η αξιοπιστία γιατί όταν το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, δεν ξέρεις τι άλλο μπορεί να γίνει ξαφνικά. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας εύκολα να υλοποιήσει ένα business plan και να αναλάβει δεσμεύσεις σε περιβάλλον αβεβαιότητας», τόνισε στο “MP”.
Υπάρχουν κεφάλαια που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στην ελληνική αγορά αλλά χρειάζεται σταθερότητα και αξιοπιστία. Η άρση των capital controls και η απελευθέρωση στην αγορά του χρήματος θα φέρει τα κεφάλαια πίσω στην ελληνική αγορά. Όσο υπάρχουν δημιουργούν τεράστια προσχώματα σε Έλληνες και ξένους επενδυτές. Οι δείκτες αξιοπιστίας είναι πολύ χαμηλοί και αποθαρρύνουν την προσέλκυση καταθέσεων και επενδύσεων. Αν δώσουμε το σήμα της σταθερότητας, ότι η χώρα είναι εδώ και ξεπέρασε τον κίνδυνο, μπορεί να πάει πολύ καλά, έχει εξαιρετικό δυναμικό».
ΚΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.
Για τον κ. Γ.Βιτάλη, αντιπρόεδρο της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υφεσιακή αγορά και η κακή ψυχολογία του καταναλωτή που γίνεται όλο και χειρότερη όπως δήλωσε στο “MP”. «Η κακή ψυχολογία και η οικονομική αδυναμία του καταναλωτή φέρνει πτώση στην αγορά, και η πτώση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν οι υγιείς εταιρείες δεν συντηρούσαμε τις πωλήσεις μας με συνεχείς επιδοτήσεις προσφορών. Η πτώση στο γάλα στα σουπερμάρκετ έχει φτάσει το -13% και όλος ο κλάδος των τροφίμων έχει πτώση. Αυτή η πτώση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αν δεν κάναμε συνέχεια προσφορές. Όμως οι προσφορές καταστρέφουν την αγορά. Θα κλείσουν τις μικρές εταιρείες που δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους, θα κάνουν αδύναμες τις μεσαίες, και οι μεγάλες όσο χρηματοδοτούν τις πωλήσεις τους θα κερδίσουν μερίδια με οριακά περιθώρια. Στα capital controls έχουμε προσαρμοστεί, απλά όσο παραμένουν αποδεικνύουν την πραγματικότητα ότι η οικονομία είναι στην εντατική.»
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου