Σελίδες

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων

Capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων

Πότε έρχονται οι αλλαγές - Μειώθηκε ο ELA

Capital controls: Τι αλλάζει στο όριο αναλήψεων
Πάνω σε ένα σχέδιο εργάζονται πυρετωδώς οι Έλληνες τραπεζίτες για να αμβλύνουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.
Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης έχει συνδεθεί άρρηκτα με το θέμα του χρέους, ενώ στην επιτάχυνση της χαλάρωσης των περιορισμών θα συμβάλλει καθοριστικά η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σκαριά βρίσκεται σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls. Η πρόταση της Ελληνικής ένωσης Τραπεζών βρίσκει θετική ανταπόκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς και την Τράπεζα της Ελλάδος και αμέσως μετά την καταβολή της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ενδέχεται να υπάρξουν οι πρώτες αλλαγές.
Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο των κεφαλαιακών ελέγχων έχει ήδη χαλαρώσει και με ταχύτατους ρυθμούς θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε την οριστική άρση τους, γεγονός που θα ενισχύσει αποφασιστικά την εξαγωγική δραστηριότητα». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για την άρση της αβεβαιότητας από την πρόσφατη συμφωνία και υπογράμμισε πως καθορίστηκαν και τα βήματα που θα οδηγήσουν αφενός στην επάνοδο της χώρας στις αγορές και αφετέρου στο οριστικό τέλος των μνημονίων. Ενώ από τη συμφωνία προκύπτουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν σταδιακά οι "φωνές" τραπεζιτών αναφορικά με την σταδιακή - σε κάθε περίπτωση - άρση των capital controls. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου πριν λίγες ημέρες, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι τις επόμενες μέρες θα είναι σταδιακά εμφανή τα πρώτα δείγματα άρσης των capital controls.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της πρώην προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη η οποία είχε προαναγγέλλει ότι θα ανοίξει ο δρόμος για την άρση των πιστωτικών περιορισμών σταδιακά.
Το σχέδιο
Οι τράπεζες προτείνουν το μηνιαίο όριο ανάληψης να αυξηθεί στα 1.800 ευρώ ή κατ’ ανώτερο στα 2.000 ευρώ από 1.680 ευρώ που είναι σήμερα, δηλαδή επιπλέον 120 ευρώ έως 320 ευρώ, αντίστοιχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το όριο των 1.800 ευρώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος καθώς τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και η ψυχολογία των πελατών χρειάζονται ενέσεις τόνωσης ακόμη κι αν είναι μικρού εύρους.
Στις επερχόμενες αλλαγές θα δοθεί στους πελάτες των τραπεζών η δυνατότητα να κάνουν ανάληψη του μηνιαίου ορίου μία φορά το μήνα – ανά πάσα στιγμή μέσα στο μήνα - χωρίς λήξη της δυνατότητας όπως γίνεται σήμερα όπου ο πελάτης μπορεί να παίρνει 840 ευρώ το δεκαπενθήμερο.
Θετική ανταπόκριση έχει η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να επιτραπεί μετά από δύο χρόνια το άνοιγμα νέου λογαριασμού και η προσθήκη συνδικαιούχου στους ήδη υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμα και αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη (customer ID) από το πιστωτικό ίδρυμα. Πρόκειται για σημαντική διευκόλυνση, κυρίως των ιδιωτών καθώς από την ημέρα επιβολής των capital controls κανένας δεν μπορούσε να προσθέσει συνδικαιούχο ενώ το άνοιγμα λογαριασμού επιτρέπεται μόνο και εφόσον αφορά μισθοδοσία.
Σημαντική αναμένεται να είναι η διευκόλυνση για τις εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις όπου θα δοθεί η δυνατότητα στο δίκτυο των καταστημάτων των τραπεζών να μπορούν να εγκρίνουν μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό έως 30.000 ευρώ την ημέρα με στόχο την πληρωμή των προϊόντων χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών και τιμολογίων.
Μειώθηκε και ο ELA
Νέα μείωση κατά 600 εκατ. ευρώ, αποφασίστηκε για το ανώτατο όριο του ELA, του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στις 21 Ιουνίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 43,6 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, μετά από αίτημα της ΤτΕ.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,6 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου