Σελίδες

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Το Βερολίνο «χρεώνει» νέα δάνεια και ψαλιδίζει τα μέτρα για το χρέος - Το σενάριο του ESM

Το Βερολίνο «χρεώνει» νέα δάνεια και ψαλιδίζει τα μέτρα για το χρέος - Το σενάριο του ESM

Το Βερολίνο «χρεώνει» νέα δάνεια και ψαλιδίζει τα μέτρα για το χρέος - Το σενάριο του ESM

Το ψαλίδισμα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν από το 2018 «αν χρειαστεί» έχει ξεκινήσει το Βερολίνο δείχνοντας έτσι τις διαθέσεις του εν όψει του κρίσιμου Eurogroup του Ιουνίου
Με χθεσινή διαρροή του προς το Reuters και το Bloomberg «χρεώνει» εκ των προτέρων νέο δάνειο μέχρι και 123 δις στην Ελλάδα για την μελλοντική εφαρμογή του μέτρου της παράτασης της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή τόκων ως το 2048 .
Η απίστευτη λογική του Βερολίνου για ένα από τα μέτρα που είτε το θέλει είτε όχι συμφώνησε ένα χρόνο πριν στο Eurogroup 25ης Μαΐου του 2016 δεν έχει προηγούμενο . Στο έγγραφο που δημοσίευσε το Bloomberg σε έγγραφο του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ το συγκεκριμένο μέτρο της παράτασης της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή επιτοκίων ως το 2048 ως ασύμφορη . Μάλιστα σημείωνε ότι «Με μία τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων» αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018»
Το λάθος στο σκεπτικό είναι ότι από την εφαρμογή του μέτρου δεν χάνει κανείς ούτε κεφάλαιο ούτε και τόκους αφού σε καμία περίπτωση δεν αφορά κούρεμα αλλά διευκόλυνση Το μόνο που συμβαίνει μεταχρονολογούνται τα κέρδη τόσο του ESM όσο και των κρατών μελών της Ευρωζώνης από τα δάνεια της Ελλάδας . Η δε περιγραφή της « απώλειας» αυτής ως το ισοδύναμο ενός δανείου είναι σαν να κάνεις ρύθμιση σε κόκκινο δάνειο και να ζητούν να δανειστείς ότι έχασε η τράπεζα για να το ρυθμίσει . Τούτο δε όταν η λογική της ρύθμισης είναι να σε βοηθήσει να πληρώσεις το δάνειο για να μην το χάσει σε ένα ενδεχόμενο πτώχευσης .
Το σενάριο του ESM
Στο ίδιο κείμενο περιγράφεται και ένα από τα σενάρια που παρουσίασε ο ESM στο Eurogroup του Μαΐου και κατά σύμπτωση συμπλήτει σε όλα τα επιμέρους χαρακτηριστικά του με το βασικό σενάριο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ένα χρόνο νωρίτερα στα τέλη Μαΐου του 2016 .
Με βάση το σενάριο αυτό το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω ως και την λήξη του κατά 20,9% Στις βασικές του παραμέτρους προβλέπει
Πρωτογενές πλεόνασμα που σε μέσα ετήσια επίπεδα θα φτάνει κατά 1,8% και μέσο ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3%. Χωρίς μέτρα, το χρέος θα ανερχόταν με το σενάριο αυτό στο 136% του ΑΕΠ το 2060 και οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της στο 31% του ΑΕΠ.
Ο ESM αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους με βάση το σενάριο αυτό μπορεί να διασφαλισθεί με μία σειρά μεσοπρόθεσμων μέτρων που περιλαμβάνουν:
- Την κατάργηση του αυξημένου περιθωρίου στα επιτόκια των ομολόγων του EFSF για επαναγορά χρέους 33 δις ευρώ στις αρχές του 2013
- Την επιστροφή των κερδών από ANFA και SMP (σ.σ.: που έχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τις αγορές ελληνικών ομολόγων)
- Τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) ως εξής:
* Με επιμήκυνση της σταθμισμένης μέγιστης μέσης διάρκειας των δανείων του ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια
* Με πλαφόν στις αποπληρωμές των δανείων του ΕΤΧΣ στο 0,4% του ΑΕΠ έως το 2050
* Με τη μερική αναστολή πληρωμών τόκων για δάνεια του ΕΤΧΣ έως το 2050. Η Ελλάδα θα πλήρωνε 1% κατ' ανώτατο όριο, το επιπλέον ποσό θα μεταφερόταν στο μέλλον.
Το σενάριο αυτό συζητήθηκε μαζί με άλλα τέσσερα εναλλακτικά σενάρια του ESM στις 22 Μαϊου και απορρίφθηκε από το ΔΝΤ το οποίο δεν αποδέχθηκε τις ευρωπαϊκές προτάσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου