Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Στοιχεία σοκ από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τον αντίκτυπο της κρίσης

Στοιχεία σοκ από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τον αντίκτυπο της κρίσης

  • ( UPD -19/07/2017 13:15 )
  •  Print
Στοιχεία σοκ από την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα για τον αντίκτυπο της κρίσης
Προσθήκη σχολίου
Του Στέλιου Μορφίδη
Στοιχεία σοκ που έρχονται να αποτυπώσουν και παράλληλα να προσδιορίσουν σε συγκεκριμένα νούμερα την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά στα χρόνια της κρίσης έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσα απ' την πρώτη ολοκληρωμένη έρευνα που έχει επιχειρηθεί για τον αντίκτυπο της κρίσης.
Η έκθεση η οποία συντάχθηκε από τον κ. Ευάγγελο Χαραλαμπάκη και δημοσιεύεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ βασίζεται σε δύο αναλυτικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2009 και το 2014 ενώ μία τρίτη είναι σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποία θα δημοσιοποιηθούν αργότερα φέτος.
Σύμφωνα με αυτή, η κρίση είχε έντονη αρνητική επίδραση στον καθαρό πλούτο, στα περιουσιακά στοιχεία, στο εισόδημα και στην κατανάλωση των νοικοκυριών.
Κάθετη πτώση του πλούτου
Συγκεκριμένα, η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40%. Κάτι που, κατά την έρευνα, αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και κυρίως της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως στη συρρίκνωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, η μελέτη καταδεικνύει μείωση της αξίας του υπολοίπου των συνολικών δανείων των νοικοκυριών και των ενυπόθηκων δανείων. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται μείωση του υπολοίπου των μη ενυπόθηκων δανείων.
Χάθηκε το 26% του ετήσιου εισοδήματος
Εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014.
Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξε σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών. Το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%.
Σύμφωνα με την έρευνα η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης. Μάλιστα το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημα μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου