Σελίδες

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Ντομπρόβσκις: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Ντομπρόβσκις: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

12:45 μμ
Η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος είναι τα δύο «κλειδιά», ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη που έδωσε στο Euro2day.gr, κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς την Ουκρανία για τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ουκρανίας.
Οι διαδικασίες ξεκινούν τώρα, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να τεστάρει τις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Ελλάδα υπεραποδίδει και άφησε αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ ότι «η ανάλυσή του τυπικά βασίζεται πάνω σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και σε πολύ "προσεκτικές" υποθέσεις στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα».
Υπογράμμισε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπεραπόδοση της Ελλάδας στην επικαιροποίηση της βιωσιμότητας του χρέους και ότι το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει με τo conditionality του προγράμματος, άρα «πρέπει να υπάρξει και αναγνώριση ότι αυτό το πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Ντομπρόβσκις: Ξεκινούν οι προετοιμασίες για επιστροφή της Ελλάδας στις αγορέςΟ κ. Ντομπρόβσκις αφήνει να εννοηθεί ότι η επόμενη αξιολόγηση θα λήξει σύντομα, καθώς οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υιοθετηθεί και ότι οι ελεγκτές θα ασχοληθούν με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Ακόμη, ξεκαθαρίζει ότι η Κομισιόν δεν πρέπει να σχολιάζει πολιτικές εξελίξεις στις χώρες-μέλη.
Ακολουθεί όλη η συνέντευξη:
Κύριε αντιπρόεδρε, γιατί αποφάσισε το Κολέγιο των Επιτρόπων την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα;
Η περίπτωση είναι πάρα πολύ πειστική. Η Ελλάδα σημείωσε πέρυσι δημοσιονομικό πλεόνασμα και οι προβλέψεις μας λένε ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και πλεόνασμα 0,6% το 2018. Ξεκάθαρα η Ελλάδα έχει διορθώσει το έλλειμμά της.
Κανονικά, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί την άνοιξη, μαζί με την Πορτογαλία και την Κροατία, όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, οι προβλέψεις μας βασίστηκαν στην προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, έτσι ήταν σημαντικό να έχουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης, που δείχνουν ότι όντως το πρόγραμμα είναι εντός στόχων, η ανάπτυξη το ίδιο και όλοι αυτοί οι λόγοι συντελούν στην άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Με αυτή την κίνηση ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στις αγορές;
Αυτό είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα. Συνεπώς, τώρα το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές και να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα.
Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη.
Ρεαλιστικά μιλώντας, πότε μπορούμε να περιμένουμε την επιστροφή στις αγορές;
Κανονικά, πρέπει να γίνει με το τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι χώρες που ήταν σε προγράμματα προσπάθησαν να επιστρέψουν στις αγορές από πριν. Έτσι, οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα.
Να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες, ώστε να βγει η Ελλάδα στις αγορές, ας πούμε, στο τέλος του έτους;
Δεν θα ήθελα να βάλω χρονοδιαγράμματα σε αυτό το στάδιο, γιατί οι διεργασίες μόλις ξεκινούν, όμως εργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές για να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες. Πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για την επιστροφή της Ελλάδας.
Είστε ευχαριστημένος με τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος;
Όπως γνωρίζετε, το Eurogroup αποφάσισε άμεσα και μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μερικά να εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος. Τα μέτρα είναι ένας άλλος λόγος για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Όπως τα πράγματα έχουν τώρα, αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα.
Όμως, μετά το Eurogroup, το ΔΝΤ δήλωσε ότι ακόμα δεν είναι ευχαριστημένο και ότι κάποια μέτρα πρέπει να διευκρινιστούν και να ποσοτικοποιηθούν. Συμφωνείτε;
Το Eurogroup συμφώνησε να επιστρέψει στο θέμα των μέτρων για το χρέος στο τέλος του προγράμματος, άρα σίγουρα θα επιστρέψουμε και σίγουρα θα επικαιροποιήσουμε την έκθεση βιωσιμότητας (DSA).
Η ανάλυση του ΔΝΤ τυπικά βασίζεται πάνω σε πολύ χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και σε πολύ «προσεκτικές» υποθέσεις στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που παίρνει η Ελλάδα. Όμως, από την αρχή του προγράμματος η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και σε δημοσιονομικό. Το 2016 για παράδειγμα υπήρξε υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, έτσι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν επικαιροποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Τι θα γίνει εάν το ΔΝΤ επιμείνει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο;
Είμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ, που συμφωνεί με το conditionality του προγράμματος. Ο στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Για μας αυτά όλα συνδέονται μεταξύ τους.
Αν υπάρχει συμφωνία στο conditionality του προγράμματος, τότε πρέπει να υπάρξει και αναγνώριση ότι αυτό το πρόγραμμα θα πιάσει τους στόχους και τα αποτελέσματα που αναμένουμε τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη δημοσιονομική βιωσιμότητα.
Αναμένετε ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει με χρηματοδοτικό πρόγραμμα;
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την προοπτική. Η Συνθήκη του ESM λέει ότι εργάζεται σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, όταν και εφόσον χρειαστεί...
Τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα ενόψει της επόμενης αξιολόγησης;
Τώρα τα πράγματα φαίνεται να είναι γενικά εντός στόχων. Αναμένουμε επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και επίσης ως προς την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, το μεγαλύτερο μέρος έχει γίνει. Βεβαίως υπάρχουν ακόμα κάποια που εκκρεμούν. Θα προσηλωθούμε σε αυτό το σκέλος.
Πώς σχολιάζετε την εσωτερική πολιτική σκηνή και τις φωνές που ακούγονται για πρόωρες εκλογές; Βλάπτουν το πρόγραμμα;
Όπως γνωρίζετε, δεν σχολιάζουμε τα εσωτερικά ζητήματα πολιτικής των χωρών-μελών. Δεν είναι κάτι που η Κομισιόν πρέπει να σχολιάζει ή να κατευθύνει...
ΠΗΓΗ: Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου