Σελίδες

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Αρχίζει η διαδικασία για την εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες

Αρχίζει η διαδικασία για την εξίσωση αντικειμενικών με εμπορικές αξίες

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκινάει τις διαδικασίες για την εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις εμπορικές, καθώς το νέο σύστημα θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2018.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή προβλέπεται αφενός η δημιουργία συντονιστικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφετέρου η δημιουργία Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων.
Με την τροπολογία επιχειρείται η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, που έχει δημιουργηθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται διαρκώς σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός ηλεκτρονικού συστήματος εκτίμησης ακινήτων.
Ουσιαστικά πρόκειται για τον προάγγελο του νέου αυτοματοποιημένου συστήματος που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, από τις τιμές πώλησης των ακινήτων είναι εξαιρετικά δύσκολο η αρμόδια επιτροπή να μπορέσει μέχρι το τέλος του έτους να δημιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστημα που να βασίζεται στις πραγματικές τιμές πώλησης των ακινήτων. Και αυτό διότι 4 στα 10 ακίνητα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, γεγονός το οποίο καταδεικνύει τη στρέβλωση της αγοράς ακινήτων.
Τα στοιχεία που θα συμπεριλαμβάνονται στο μητρώο θα προέρχονται από τα διαθέσιμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα αρμόδια Κτηματολογικά Γραφεία, καθώς και τους συμπράττοντες Συμβολαιογράφους. Σκοπός του μητρώου είναι η εξαγωγή στατιστικών συμπερασμάτων σχετικά με την αγορά ακινήτων.
Μέρος των στοιχείων όπως αναφέρεται στη σχετική διάταξη «δύναται να δημοσιοποιείται, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των εμπλεκομένων μερών, ώστε να παρέχεται σε κάθε ενδιαφερόμενο (πολίτες, επαγγελματίες, φορείς κ.λπ.) η δυνατότητα να αποκτά μία γενική “εικόνα” γύρω από την αγορά ακινήτων, για πληροφοριακούς λόγους».
Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε η αγορά ακινήτων είναι στρεβλή στο 40%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 40% των πωλήσεων γίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εξαιτίας των αναγκών των πωλητών. Τιμές που απέχουν κατά 60-70% από την αντικειμενική αξία και κατά 70-80% από την εμπορική τιμή που ίσχυε το 2008, στις καλές εποχές της κτηματαγοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων:
1. Στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής πωλήθηκε ακίνητο 102 τ.μ. (ισόγειο) κατασκευής του 1979 στην τιμή των 20.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξίας του ακινήτου ανέρχεται στις 127.500 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι φόροι επιβάλλονται επί της ανωτέρω αξίας. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε προς 196 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
2. Στον Αλιμο τον Απρίλιο του 2017 πωλήθηκε ακίνητο 176 τ.μ. 2ου ορόφου στην τιμή των 154.906 ευρώ ή διαφορετικά 880 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 422.400 ευρώ, ενώ η εμπορική τιμή του το 2008 ήταν στις 563.200 ευρώ.
3. Στη Γλυφάδα ακίνητο 103,40 τ.μ. πρώτου ορόφου πωλήθηκε στην τιμή των 53.163 ευρώ ή διαφορετικά 514 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 149.930 ευρώ.
4. Στη Νέα Σμύρνη ακίνητο 56 τ.μ. τρίτου ορόφου πωλήθηκε έναντι 39.000 ευρώ. Η τιμή ζώνης στην περιοχή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
5. Στο Ψυχικό πωλήθηκε μονοκατοικία 132,50 τ.μ. και με 33 τ.μ. βοηθητικούς χώρους, έναντι του ποσού των 200.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου (τιμή ζώνης 5.150 ευρώ το τ.μ.) ανέρχεται στις 682.375 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου