Σελίδες

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

"Πάγος" στις αγοραπωλησίες ακινητών μέχρι... νεωτέρας

"Πάγος" στις αγοραπωλησίες ακινητών μέχρι... νεωτέρας

Ξαφνικά, η κυβέρνηση ανακάλυψε πόσο… χρήσιμη ήταν για τις αγοραπωλησίες ακινήτων η προσκόμιση του πιστοποιητικού για την καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
pagos-stis-agorapwlisies-akinitwn-mexri-newteras
 
Ήταν που ήταν στα… τάρταρα η ελληνική κτηματαγορά, ήρθαν και οι καινούργιες εμπνεύσεις της κυβέρνησης για να παγώσουν ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές μέχρι… νεωτέρας. Ξαφνικά, η κυβέρνηση ανακάλυψε πόσο… χρήσιμη ήταν για τις αγοραπωλησίες ακινήτων η προσκόμιση του πιστοποιητικού για την καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας η οποία είχε καταργηθεί ως υποχρέωση από το 2014. Το πιστοποιητικό χορηγείται από τους δήμους και μέχρι να οργανωθεί εκ νέου το σύστημα –Αύγουστος γαρ- οι συμβολαιογράφοι θα μείνουν με τα συμβόλαια στο χέρι.
Πρόκειται για άλλο ένα γραφειοκρατικό εμπόδιο το οποίο, έστω και αν προκαλέσει την αναβολή στην υπογραφή συμβολαίων χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο, τελικώς θα ξεπεραστεί. Δεν είναι όμως το μόνο εμπόδιο. Η αγορά ακινήτων μπαίνει σε μια πολύμηνη περίοδο αβεβαιότητας καθώς τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά είναι πολλά και σημαντικά για τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων:
1. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Η (βάσιμη) πληροφορία ότι η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες θα συνοδευτεί από αύξηση των φορολογικών συντελεστών δημιουργεί διλήμματα: είναι καλύτερο η αγοραπωλησία να κλειδώσει τώρα με τις σημερινές αξίες και τον συντελεστή φορολόγησης στο 3% ή αργότερα με τον κίνδυνο το ποσοστό να είναι πολύ υψηλότερο;
2. Αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν και οι συντελεστές του ΕΝΦΙΑ. Ποιους θα θελήσει να επιβαρύνει η κυβέρνηση;       Τους έχοντες μεσαία και μεγάλη περιουσία οι οποίοι πληρώνουν συμπληρωματικό φόρο ή το σύνολο των ιδιοκτητών; Το πιθανότερο είναι το πρώτο οπότε δύσκολα αυτοί που έχουν «χρήμα» θα πάρουν την απόφαση να επενδύσουν ακόμη περισσότερα στα ακίνητα αν δεν γνωρίζουν ποια είναι τα πρόσθετα βάρη που θα επωμισθούν.
3. Η κυβέρνηση θέλει να καταστήσει την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών απαραίτητη προϋπόθεση ακόμη και για την ενοικίαση του ακινήτου. Αυτό δημιουργεί άλλο ένα οικονομικό βάρος στον υποψήφιο αγοραστή το οποίο θα πρέπει να υπολογιστεί.
4.  Η «ταυτότητα του ακινήτου» αυξάνει το γραφειοκρατικό κόστος καθώς για να συγκεντρωθούν τα χαρτιά που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η ταυτότητα, απαιτούνται έξοδα τουλάχιστον 500 ευρώ. Το πρόβλημα όμως δεν σταματά στη μια εφάπαξ δαπάνη: η κυβέρνηση θέλει ο επανέλεγχος να γίνεται ανά 5ετία κάτι που σημαίνει ότι προστίθεται άλλο ένα μόνιμο κόστος στην κατοχή του ακινήτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου