Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Kαύσωνας πλειστηριασμών από τα «κόκκινα δάνεια» - Ποιά σπίτια κινδυνεύουν

Kαύσωνας πλειστηριασμών από τα «κόκκινα δάνεια» - Ποιά σπίτια κινδυνεύουν

Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια.
kauswnas-pleistiriasmwn-apo-ta-kokkina-daneia---poia-spitia-kinduneuoun
 
Eπιτάχυνση των διαδικασιών για το ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων –ακόμη και των στεγαστικών- και τήρηση σκληρής στάσης ειδικά απέναντι στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μέσω της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική.
Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες
Σκλήρυνση της στάσης στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημαίνει καταγγελία των δανείων που δεν εξυπηρετούνται με διαδικασίες εξπρές –εφόσον βέβαια ο δανειολήπτης αρνείται να συνεργαστεί- και επιτάχυνση των αναγκαστικών μέτρων δηλαδή των πλειστηριασμών. Δεν είναι μόνο ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος ζητά επιτάχυνση των διαδικασιών και εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Είναι και οι δανειστές οι οποίες έχουν βάλει στα 113 προαπαιτούμενα, το θέμα των πλειστηριασμών, αυτή τη φορά, όχι όσον αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά την ενεργοποίηση στην πράξη. Τον Σεπτέμβριο, η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει άλλος ένας πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.
Από την προηγούμενη Τετάρτη, οι συμβολαιογράφοι δεν κάνουν πλέον κινητοποιήσεις κάτι που σημαίνει ότι προωθείται η διαδικασία ακόμη και για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.Οι συγκεντρώσεις των αντιδρούντων-ακόμη και μερικών δεκάδων ατόμων- στα ειρηνοδικεία, προς το παρόν αποτρέπουν την προώθηση της διαδικασίας. Από το φθινόπωρο όμως, οι κινητοποιήσεις δεν θα είναι τόσο εύκολες καθώς οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά –ουσιαστικά από τα γραφεία των συμβολαιογράφων- και όχι στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων. Έτσι, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι πολύ πιθανό ότι η κυβέρνηση θα βιώσει και τις αντιδράσεις για την εκποίηση ακόμη και πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
 Οι Τετάρτες στα Ειρηνοδικεία δεν θα είναι ποτέ πλέον ίδιες. Η ανοικτή στο κοινό διαδικασία που στήνεται κάθε Τετάρτη απόγευμα προκειμένου να προχωρήσει ένας πλειστηριασμός, αντικαθίσταται από μια «κλειστή» ηλεκτρονική διαδικασία στην οποία πρόσβαση θα έχουν μόνο διαπιστευμένοι χρήστες. Είτε πρόκειται για τους «υπαλλήλους του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού» (ουσιαστικά τους συμβολαιογράφους που θα έχουν την ευθύνη της διαδικασίας) είτε για «υποψήφιους πλειοδότες» είτε για «παρατηρητές οφειλετών» οι συνθήκες γίνονται πλέον πολύ συγκεκριμένες: την ηλεκτρονική διαδικασία, θα μπορεί να παρακολουθήσει μόνο όποιος έχει διαπιστευτεί για πρόσβαση στο «Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμών» κοινοποιώντας μάλιστα μέχρι και στην… εφορία την πληροφορία ότι προτίθεται να «χτυπήσει» ακίνητο στον πλειστηριασμό. Μάλιστα, η διαπίστευση δεν εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πλειστηριασμούς αλλά μόνο στον συγκεκριμένο για τον οποίο θα εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Ουσιαστικά, το ακίνητο θα μπορεί να αλλάζει χέρια μέσω μιας διαδικασίας που θα θυμίζει έντονα «κλειστό ηλεκτρονικό club».  
Το γεγονός ότι η νέα διαδικασία θα είναι πιο «κλειστή», σαφώς ποιο ελεγχόμενη και πλήρως «ονομαστικοποιημένη» οδηγεί για όσους γνωρίζουν τον χώρο των πλειστηριασμών στο συμπέρασμα ότι ειδικά από το φθινόπωρο, η περίοδος που η συντριπτική πλειοψηφία κατέληγε να είναι άγονη –είτε γιατί οι συμβολαιογράφοι απείχαν των καθηκόντων τους, είτε γιατί εμπόδιζαν τη διαδικασία διαμαρτυρόμενοι- θα τελειώσει ανεπιστρεπτί. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι τα ακίνητα θα μπορούν να βγαίνουν στο σφυρί σε τιμή και αρκετά χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας, εκτιμάται ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Οι οφειλέτες είτε θα πιέζονται ασφυκτικά να «συνθηκολογήσουν» με τις τράπεζες για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε θα βλέπουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να αλλάζουν χέρια με συνοπτικές ηλεκτρονικές διαδικασίες.
 Το γεγονός ότι η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνεται στο εξής μεταξύ ατόμων με δηλωμένο ονοματεπώνυμο και σαφή στοιχεία, προκύπτει από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί η πλατφόρμα «ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ».
Καταρχήν, η επιλογή του να γίνει ένας πλειστηριασμός ηλεκτρονικά, ανήκει στον επισπεύδοντα. Δηλαδή, η τράπεζα ή όποιος έχει εγγράψει την προσημείωση στο ακίνητο, θα είναι αυτός που θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα ο πλειστηριασμός να διενεργείται με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ενώ τη διαδικασία θα την προωθεί ο «υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού» που θα είναι συμβολαιογράφος: Οι υπάλληλοι ηλεκτρονικού πλειστηριασμού υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της οικείας ιστοσελίδας αίτηση εγγραφής παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός, ΑΦΜ, διεύθυνση έδρας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό μητρώου Συμβολαιογραφικού Συλλόγου στον οποίο υπάγονται, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) και ταυτοποιούνται μέσω των διαπιστευτηρίων τους που τηρούνται στα συστήματα TAXISNet της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Μετά την ταυτοποίηση, εγκρίνεται η εγγραφή τους στα συστήματα». Δηλαδή, η τράπεζα ή ο επισπεύδων, θα έχει δύο δρόμους: ή θα μπορεί να ακολουθήσει την παραδοσιακή οδό της… Τετάρτης στα ειρηνοδικεία όπου η διαδικασία θα γίνεται εκ του σύνεγγυς και κατά πρόσωπο, ή θα μπορεί να απευθυνθεί στο «κλειστό ηλεκτρονικό club».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου