Σελίδες

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Περιμένουν τα “mega projects”

Περιμένουν τα “mega projects”

Προσδοκίες ανάκαμψης της αγοράς κατασκευών και πρώτων υλών δημιουργεί η νέα «φουρνιά» μεγάλων έργων

Περιμένουν τα “mega projects”
 Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΥ
Προοπτικές ανάκαμψης θα αρχίσουν να διαφαίνονται στην εγχώρια ζήτηση στον τομέα των κατασκευών και των πρώτων υλών, από το 2018 και για τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει μια σειρά μεγάλων έργων, τροφοδοτώντας τη ζήτηση που έχει βυθιστεί τα τελευταία χρόνια… «Όποιος επιβιώσει, από τις μεγάλες εκπτώσεις και τα ελάχιστα έργα, μπορεί να επωφεληθεί από τη νέα «φουρνιά» των μεγάλων έργων που αναμένεται από το 2018 και μετά» σημειώνει παράγοντας του κλάδου.
Τα προγραμματισμένα “mega projects” όπως το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Θριάσιο, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, η αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας αλλά τα τουριστικά project που αναπτύσσονται, δημιουργούν σταδιακά μια νέα δυναμική.
Αν και οι προοπτικές είναι θετικές, η αγορά προβληματίζεται από το ενδεχόμενο καθυστερήσεων και αναβολών των έργων αυτών που εγκλωβίζει τις εταιρείες σε μια στάση αναμονής και σε μια μακρά περίοδο ασφυξίας.
Μετά το καλοκαίρι, προς το τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε τις πρώτες μπουλντόζες που θα σημάνουν την εκκίνηση των εργασιών για τα έργα υποδομής της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Θα χρειαστούν 4-5 μήνες για την ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα που θα αλλάξουν την παράκτια εικόνα του Φαλήρου, και στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έχει στηθεί το εργοτάξιο.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα ξεκινήσουν και τα έργα 500 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ενισχύοντας τη δραστηριότητα της ΓΕΚ-Τερνα, όμως γενικά με την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων μέχρι τον Αύγουστο, δεν υπάρχουν πολλά μεγάλα έργα για να στηρίξουν τον κλάδο για αρκετούς μήνες. Ο άξονας Πύργου-Πατρών δεν έχει ακόμη συμβασιοποιηθεί, η γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ χρειάζεται μια διετία, και τουλάχιστον 2 χρόνια απαιτούνται για να ξεκινήσουν τα έργα και στο Ελληνικό.
Στην Ελλάδα, ο κατασκευαστικός κλάδος παρέμεινε κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα 50ετίας με τη ζήτηση να προέρχεται κυρίως από τα δημόσια έργα γι αυτό και η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, προβληματίζει για το κενό που θα δημιουργηθεί.
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ. Ειδικά για τη χαλυβουργία που πλήττεται από υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη δανείων οι προοπτικές είναι θετικές. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο MP ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου Σταύρος Γατόπουλος, «τα χαλυβουργικά προϊόντα παρουσιάζουν αύξηση ζήτησης κατά 10% το χρόνο την τελευταία διετία, όχι από την παραδοσιακή αγορά κατασκευαστικών έργων αλλά από άλλους κλάδους όπως μηχανολογικές κατασκευές. Σημαντικές προοπτικές για την χαλυβουργία θα δημιουργηθούν και από την αναβίωση των ναυπηγοεπισκευών, κλάδος που ενδιαφέρει την Cosco και αναμένουμε σχετικές εξελίξεις στην επόμενη διετία».
Ταυτόχρονα αργά ή γρήγορα, η εγχώρια αγορά όχι μόνο θα παρακολουθήσει την αναπτυξιακή τάση της οικονομίας μας, αλλά και με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Εξάλλου οι χαλυβοκαταναλωτικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία εξ ορισμού τίθεται πρώτη σε κίνηση όταν η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινεί. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι η μείωση της ζήτησης χαλυβουργικών κατά την οκταετία της κρίσης ήταν τόσο δραματική που δημιούργησε μια πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης για την αγορά, με αποτέλεσμα και η σχετικά μικρή βελτίωση των απόλυτων αριθμών να αντιστοιχεί σε μια σημαντική ποσοστιαία αύξηση.
Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο η Μπήτρος Μεταλλουργική αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 6% και το μικτό της αποτέλεσμα κατά 61,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού χρονικού διαστήματος. Τα λειτουργικά αποτελέσματα της «Μπήτρος Οπλισμός Σκυροδέματος» κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ η Μπήτρος Κατασκευαστική έχει ήδη πραγματοποιήσει έσοδα δύο σχεδόν εκατομμυρίων, ενώ επίκεινται έσοδα αντίστοιχου ύψους εντός του προσεχούς μήνα.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ. Για τον κλάδο του προφίλ αλουμινίου, που βλέπει περαιτέρω μείωση στη δραστηριότητα τους πρώτους μήνες του 2017, οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν ραγδαία από το Σεπτέμβριο. Όπως σημειώνει στο MP ο κ. Γ.Μυλωνάς, Πρόεδρος της Αλουμύλ «το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο δημιουργώντας τις συνθήκες για αύξηση του τζίρου στον κλάδο προφίλ αλουμινίου. Μπορεί μάλιστα η πτώση που διαπιστώνουμε αυτούς τους μήνες στην εγχώρια ζήτηση, να οφείλεται σε αναβολή έργων προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Για την Αλουμύλ, από την ελληνική αγορά προέρχεται το 12% του τζίρου. Πιστεύουμε ότι υπάρχει θετική προοπτική αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η άνοδος της ζήτησης. Αν δεν υπάρξουν αναβολές και καθυστερήσεις, και πέσουν τα αναμενόμενα project όλα μαζί στην αγορά μπορούν να φέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα αύξησης των εργασιών».
ΤΣΙΜΕΝΤΟ. Η κατανάλωση τσιμέντου το 2016 ήταν αντίστοιχη του 2015 και όπως σημειώνεται από την ΤΙΤΑΝ «σε ό,τι αφορά στην εγχώρια ζήτηση εκτιμάται πως θα κυμανθεί σε επίπεδα κάπως χαμηλότερα του 2016 αφού τα σχεδιαζόμενα νέα έργα υποδομών δεν φαίνονται ικανά να αναπληρώσουν μέσα στο 2017 το κενό που αφήνει η ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων». Ο όγκος των εγχώριων πωλήσεων της βιομηχανίας τσιμέντου ΤΙΤΑΝ, αντιπροσώπευσε περίπου το 6% επί των συνολικών πωλήσεων τσιμέντου του ομίλου και οι προοπτικές του ομίλου φέτος είναι θετικές λόγω των επιδόσεών του στις αγορές του εξωτερικού. Σημειώνεται πως και το 2016 είχαμε τελικά χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση τσιμέντου σε σχέση με το 2015, παρά το γεγονός ότι το 2015 ήταν αρνητικά επηρεασμένο από την επιβολή των capital controls.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου