Σελίδες

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Πάνω από 2.300 αιτήσεις στην e-πλατφόρμα Εξωδικαστικός: Έντονο ενδιαφέρον από χιλιάδες επιχειρήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία

Πάνω από 2.300 αιτήσεις στην e-πλατφόρμα

Εξωδικαστικός: Έντονο ενδιαφέρον από χιλιάδες επιχειρήσεις για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία
Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 10:07
 
UPD:10:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤ
«Εκπληρώνεται η δέσμευσή μας να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου, παρά τις κριτικές και αρνητικές προβλέψεις που είχαν εκδηλωθεί κατά την ψήφισή του» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Του Φάνη Ζώη
fzois@naftemporiki.gr
Με τις πρώτες αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών χρεών να εκτιμάται ότι θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2017, πρεμιέρα έκανε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων.
Η διαδικασία, η οποία θα γίνεται στο σύνολο της ηλεκτρονικά, προσέλκυσε χθες πρώτη ημέρα το ενδιαφέρον χιλιάδων επιχειρήσεων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και θέλουν να αξιοποιήσουν τις διευκολύνσεις που παρέχονται ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Ειδικότερα, την πλατφόρμα «επισκέφθηκαν» πάνω από 6.000 ενδιαφερόμενοι, περισσότεροι από 2.300 έκαναν το πρώτο βήμα της διαδικασίας, ενώ πάνω από 150 άρχισαν να συμπληρώνουν και στοιχεία σχετικά με τις ακάλυπτες υποχρεώσεις τους.
Σημειώνεται ότι ο νόμος θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Από τις 8.30 το πρωί που τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω των διαδικτυακών τόπων είτε της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), μόνο την πρώτη ώρα λειτουργίας περίπου 300 άτομα άρχισαν να συμπληρώνουν αιτήσεις.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα νομικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για αναδιαρθρώσεις χρεών προς τράπεζες, προς το Δημόσιο αλλά και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος θα βρίσκεται σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Οι λεπτομέρειες
Ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας μπορεί να μπει με τους κωδικούς του Taxis στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα καταγράφονται αναλυτικά όλα τα χρέη του. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, ο οποίος αναλαμβάνει -κατόπιν ελέγχων- να καλέσει όλους αυτούς στους οποίους η επιχείρηση χρωστάει, να βρουν μία λύση για το πώς θα διαχειριστούν τα χρέη.
Για μία μικρή επιχείρηση, όπως υποστήριξε ο κ. Κουρμούσης, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, ενώ για μία μεγάλη έως και 10 μήνες. Δυνητικά επιλέξιμες είναι από 150.000 έως 400.000 επιχειρήσεις, υπό προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη σήμερα οι επιχειρήσεις είτε θα τις πληρούν μέχρι τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός.  Εν τω μεταξύ χθες εκδόθηκε με απόφαση του κ. Κουρμούση ο κώδικας δεοντολογίας για τους συντονιστές που θα αναλάβουν τις διαδικασίες εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με όσα προβλέπει, ο συντονιστής έχει μεταξύ άλλων την υποχρέωση εχεμύθειας-τήρηση απορρήτου-ευθύνη. Ο οφειλέτης και οι συμμετέχοντες πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν αμοιβή με τον συντονιστή για τη συμμετοχή του στη διαδικασία αυτή. Αν δεν έχει οριστεί αμοιβή, τότε αυτή ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων και στο ποσό των 400 ευρώ για οφειλέτες που εντάσσονται στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων.
 
Πολυσύνθετο έργο
Πολυσύνθετο έργο προς όφελος της οικονομίας και των πολιτών, ένα μοναδικό εγχείρημα τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χαρακτήρισε την ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων, η οποία τέθηκε χθες σε λειτουργία, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.
«Είναι ένα πολυσύνθετο έργο προς όφελος και της οικονομίας και των πολιτών. Είναι πολύ σημαντικό να βρούμε λύσεις για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες θέλουν να είναι συνεπείς, οι οποίες μπορούν να είναι βιώσιμες και οι οποίες εάν ρυθμίσουν τα χρέη τους θα μπορούν να επανεκκινήσουν τη δραστηριότητά τους, να πληρώσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους -των ρυθμισμένων και των τρεχουσών- και έτσι να σύρουν το άρμα της οικονομίας προς την ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε ότι «είναι η πρώτη φορά που κάθονται στο ίδιο τραπέζι το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες, οι τρεις μεγάλοι πιστωτές, με σκοπό να βρουν κοινή λύση, αμοιβαία επωφελή και για τους ίδιους και για εμάς και για τον οφειλέτη». Σημείωσε επίσης ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να βρεθεί «και μια αυτοματοποιημένη λύση για τις μικρές οφειλές (δηλαδή από 20.000 έως 50.000 ευρώ)», έτσι ώστε να απελευθερωθεί και διοικητικός χρόνος για να δοθεί έμφαση στις πιο σημαντικές υποθέσεις, οι οποίες θα χρειαστούν και ειδική προσοχή.
Όπως είπε ο κ. Πιτσιλής, «προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο έτσι ώστε και το πνεύμα του νόμου να εξυπηρετηθεί, αλλά και να βρεθεί μια λύση η οποία θα είναι διαφανής, σχετικά απλή και επωφελής για όλους, χωρίς να σπαταλάμε δυνάμεις στις περιπτώσεις αυτές και να τις αφιερώσουμε στις πιο δύσκολες και μεγάλες υποθέσεις». Επισήμανε δε ότι το πρώτο διάστημα η πλατφόρμα θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα. «Θα δούμε πώς πάμε πάντως. Είμαστε και εμείς έτοιμοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχει αυτό το project, το οποίο τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μοναδικό, δεν έχει ξανασυμβεί σε τέτοια έκταση όπως το σχεδιάζουμε και όπως το εφαρμόζουμε εμείς» σημείωσε.
Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ακόμη: «Βλέπουμε πολύ θετικά αυτό το εγχείρημα. Ελπίζουμε ότι θα δώσει την ανάσα που απαιτείται, έτσι ώστε και αυτά που πραγματικά μπορούν να πληρωθούν να πληρωθούν, να διασφαλίσουμε βεβαίως τα συμφέροντα του Δημοσίου από περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής, αλλά ο στόχος είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες να μπορούν εάν ρυθμιστούν τα χρέη τους να ξαναπάρουν μπροστά - όλοι θα ωφεληθούμε από αυτό».
Ελπίδες διεξόδου
«Ελπίζουμε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό της ρύθμισης των οφειλών να βελτιώσουμε τη θέση των επιχειρήσεων, που μέσα στα χρόνια της κρίσης συσσώρευσαν υποχρεώσεις τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες» ανέφερε με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΒΕ Γιώργος Καββαθάς.
«Το βασικότερο απ’ όλα είναι ότι έχουμε τον μηχανισμό σε λειτουργία» προσθέτει ο κ. Καββαθάς, συμπληρώνοντας πως «έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις στην πλατφόρμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στον εξωδικαστικό υπολογίζεται ότι είναι από 100.000 έως 400.000». «Εδώ θα δούμε το επίπεδο συνεργασίας που θα θέλουν να δείξουν τα ασφαλιστικά ταμεία, το Δημόσιο και οι τράπεζες» τόνισε ο κ. Καββαθάς,  συμπληρώνοντας πως «οι τράπεζες θα πρέπει να δείξουν ένα άλλο πρόσωπο, ιδιαίτερα σε αυτούς που στήριξαν την ύπαρξή τους». «Σήμερα στην Ελλάδα το 99,6% της επιχειρηματικότητας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από αυτό το 98% είναι μικρές και πολύ μικρές» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
«Ελπίζω να δώσει διέξοδο γιατί χρειάζεται να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις μετά από 7-8 χρόνια μνημονίων» κατέληξε ο κ. Καββαθάς.  
Αναρτήσεις
«Έως και 400.000 επιχειρήσεις μπορούν από σήμερα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με τον πλέον επωφελή και άμεσο τρόπο». Αυτό σημειώνει με ανάρτησή του στο Twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφορικά με τον νόμο για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων. Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με δεύτερη διαδοχική ανάρτησή του σχολιάζει σκωπτικά τη στάση της Ν.Δ.: «Η Ν.Δ., που καταψήφισε (και αυτόν) τον νόμο, ας συνεχίσει να ασχολείται με την επιλογή σημαιοφόρων στις παρελάσεις στα δημοτικά σχολεία...»
Δ. Παπαδημητρίου: «Εκπληρώνεται η δέσμευσή μας»
«Εκπληρώνεται η δέσμευσή μας να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός εντός τριμήνου από την ψήφιση του νόμου, παρά τις κριτικές και αρνητικές προβλέψεις που είχαν εκδηλωθεί κατά την ψήφισή του» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου. Πρόκειται για «μια πλατφόρμα που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ‘’κόκκινων’’ δανείων, καθώς και των ανείσπρακτων χρεών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου