Σελίδες

Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Έχουμε το 134ο χειρότερο φορολογικό σύστημα (σε 137 χώρες)

Έχουμε το 134ο χειρότερο φορολογικό σύστημα (σε 137 χώρες)

Από τους τελευταίους παγκοσμίως και σε κάθε εναλλακτική χρηματοδότησης

Έχουμε το 134ο χειρότερο φορολογικό σύστημα (σε 137 χώρες)
Είμαστε πρώτοι σε όλο τον πλανήτη αλλά από την… ανάποδη. Η έκθεση για την ανταγωνιστικότητα του παγκόσμιου οικονομικού forum –την οποία με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να χαρακτηρίσει αμφιβόλου ποιότητας και αξιοπιστίας με τα ευρήματα να βασίζονται στις εκτιμήσεις του ΣΕΒ- μας κατατάσσει τελευταίους σε κρίσιμους δείκτες στους οποίους κανονικά θα έπρεπε να ήμασταν από τους πρώτους αν πραγματικά θέλαμε να ξεπεράσουμε την 8ετή ύφεση. Το «success story μέρος 2ον» για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση –το πρώτο επεισόδιο παίχτηκε το 2014- έχει ως βασικό επιχείρημα την  μετατροπή των ελλειμμάτων σε πλεονάσματα. Και έρχονται όμως οι έρευνες και δείχνουν ότι άλλα είναι τα σοβαρά προβλήματα. Όχι ότι δεν τα ξέραμε. Αλλά το να βλέπεις ότι το φορολογικό σύστημα είναι στα 2-3 χειρότερα του πλανήτη, σίγουρα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ικανοποιημένο.
Τα προβλήματα είναι γνωστά, συγκεκριμένα αλλά δεν φαίνεται να διορθώνονται:
  1. Σε επίπεδο φορολογικών συντελεστών επί της κερδοφορίας, καταλαμβάνουμε την 111ηθέση. Κι όμως, η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να στηρίζεται στην υπερφορολόγηση.
  2. Το χρηματιστήριο παίζει διακοσμητικό ρόλο στο σκέλος που αφορά την εξασφάλιση επενδυτικών κεφαλαίων. Καταλαμβάνουμε την 134η θέση παγκοσμίως σε 137 χώρες.
  3. Η ικανότητα της χώρας να προσελκύσει είναι να διατηρήσει ταλέντα επί του δικού της εδάφους είναι σχεδόν μηδενική. Είμαστε στην 133η θέση παγκοσμίως.
  4. Οτιδήποτε έχει να κάνει με χρηματοδότηση, μας φέρνει στις τελευταίες θέσεις. Η διαθεσιμότητα venture capitals είναι η 134η χειρότερη παγκοσμίως, η ευκολία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό, όπως προαναφέρθηκε μας φέρνει στην προτελευταία θέση του πλανήτη
Στην έρευνα υπάρχουν και άλλοι επιμέρους δείκτες που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα αυτός που μετράει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων δαπανών. Είμαστε στη θέση 132. Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη του κοινού στους πολιτικούς, τουλάχιστον εκεί υπάρχουν και χειρότερα. Όχι ότι η 106η θέση είναι ιδιαιτέρως τιμητική, τουλάχιστον υπάρχουν καμιά 30αριά χώρες (απολυταρχικά καθεστώτα, τριτοκοσμικές χώρες κλπ)
Στην έρευνα, γίνεται και η ιεράρχηση των παραγόντων που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα στην προσέλκυση επενδύσεων. Οι πιο προβληματικοί παράγοντες για να κάνει κανείς δουλειές στην Ελλάδα είναι κατά σειρά:
  1. Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
  2. Η αναποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και η γραφειοκρατία
  3. Οι φορολογικές αρχές
  4. Η αστάθεια πολιτικής
  5. Η κυβερνητική αστάθεια
  6. Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση
  7. Η διαφθορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου