Σελίδες

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Φιλόδοξος ο στόχος για ανάπτυξη 1,8%

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Φιλόδοξος ο στόχος για ανάπτυξη 1,8%

Ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με τα όσα είχαν προβλεφθεί μέσω του μεσοπρόθεσμου, δεν υπάρχουν.
dimosionomiko-sumboulio-filodoksos-o-stoxos-gia-anaptuksi-18
 
Το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι η ανάπτυξη το 2017 θα φτάσει στο 1,8% και η πρόβλεψή της αυτή θα αποτυπωθεί και στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Για να γίνει όμως αυτό, τόσο κατά το 3ο όσο και κατά το 4ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη άνω του 3% κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι.
Το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, εξασφάλισε την εισηγητική έκθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού η οποία κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και αποκαλύπτει τις πρώτες πληροφορίες για τις μακροοικονομικές προβλέψεις που γίνονται σε αυτήν.
Ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με τα όσα είχαν προβλεφθεί μέσω του μεσοπρόθεσμου, δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση δεν ρισκάρει ουσιαστικές αλλαγές σε αυτή τη φάση καθώς γνωρίζει ότι η πραγματική μάχη για τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα δοθεί με τους δανειστές μετά τις 15 Οκτωβρίου και μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο επίσημος πλέον προϋπολογισμός του 2018 στη Βουλή.
Για το 2017 ο στόχος για ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 1,8% θεωρείται αισιόδοξος, αναφέρει στο κείμενο συμπερασμάτων ο πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και εξηγεί: «Για να επιτευχθεί απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης τα επόμενα δύο τρίμηνα της τάξης του 3%. Ωστόσο εδραιώνεται πλέον η προσδοκία για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης το 2017. Υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το + 1,8% για το 2017, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018 θεωρείται μεν αρκετά φιλόδοξος, αλλά συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων από τον θετικό αντίκτυπο του 2017 είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος.
Οι αρνητικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης και ιδίως των δημοσίων επενδύσεων το 2018 είναι δυνατό, υπό προϋποθέσεις, να μη σταθούν εμπόδιο στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση του προγράμματος εντός του 2018 και η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές. Η ροή επενδύσεων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας  Για το 2018 εκτιμάται από το ΥΠΟΙΚ ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 1,1% σε πραγματικούς όρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου