Σελίδες

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Γιατί οι τράπεζες λένε όχι στο ΔΝΤ

Γιατί οι τράπεζες λένε όχι στο ΔΝΤ

Γιατί οι τράπεζες λένε όχι στο ΔΝΤ
Στον έλεγχο του μεγεθυντικού φακού  των διαχειριστών μεγάλων χαρτοφυλακίων και των διεθνών αναλυτών πρόκειται να μπουν οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες σε δύο κρίσιμα ραντεβού που θα πραγματοποιηθούν από την άλλη εβδομάδα στο Λονδίνο . Στις δύο συναντήσεις τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά κρίσιμα ερωτήματα και ο τρόπος ανταπόκρισης στις ερωτήσεις θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των  τραπεζικών ιδρυμάτων τα δύο επόμενα  χρόνια.
Το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών κατά την διετία 2018-2019 είναι σημαντικό : Θα κατορθώσουν να πείσουν τις αγορές να επενδύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα  και να σταθεί αυτόνομο στα «πόδια» του ; Η όντως θα επαληθευθεί η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι απαιτείται νέα ανακεφαλαιοποίηση;
Η δεύτερη περίπτωση έχει αρκετά αρνητικά στοιχεία. Το μικρότερο είναι ότι θα πρέπει να εκταμιευθούν περί τα 10 δισ ευρώ ( κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ) επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος. Όμως το βασικότερο αποτελεί το γεγονός ότι νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αλλάζει και πάλι τους μετοχικούς συσχετισμούς δυνάμεων αφού το μεγαλύτερο μέρος της ανακεφαλαιοποίησης θα καλυφθεί μέσω του ΤΧΣ. Και αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν βλέπουν με «καλό μάτι» οι διοικήσεις των τραπεζών και πολύ περισσότερο οι σημερινοί βασικοί ( ξένοι ) μέτοχοι τους.
Αντίθετα αν οι μεγάλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίων πειστούν ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν χωρίς νέες  ανακεφαλαιοποιήσεις τα πράγματα απλουστεύονται: Τότε ανοίγει ο δρόμος για την προσφυγή των τραπεζών στις αγορές που είτε μέσω ομολογιακών είτε άλλων πιο σύνθετων «εργαλείων» μπορούν να χρηματοδοτηθούν προχωρώντας με τη σειρά τους σε δανειοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μπορούν επίσης να προσελκύσουν νέους επενδυτές στις τραπεζικές μετοχές λόγω των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.
Σε μεγάλο βαθμό η αναγέννηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος περνά μέσα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αν οι εκτιμήσεις επαληθευτούν και η διετία 2018-2019 χαρακτηριστεί από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν κερδίσει το «στοίχημα» και θα αποτελέσουν και πάλι σημείο αναφοράς της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Το πρώτο από τα δύο κρίσιμα ραντεβού των ελληνικών τραπεζών με  αναλυτές και επενδυτές είναι προγραμματισμένο για τις 20 και 21 Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί το road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στις 26 και 27 του τρέχοντος μήνα οπότε έχει προγραμματιστεί το 22 Annual Financials CEO Conference της Merill Lynch.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου