Σελίδες

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αύξησε τους φόρους

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αύξησε τους φόρους


70
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που αύξησε τους φόρους
Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα στη γενικότερη τάση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ να μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και ιδιωτών, με σκοπό την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, τονίζει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή".
Όπως προκύπτει από σχετική έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο διεθνής οργανισμός, σε αντίθεση με την πλειονότητα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, καθώς αυξάνει τους φόρους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία επειδή θέτει σε προτεραιότητα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι η υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της.
Μετά την αρχική φάση της παγκόσμιας κρίσης, οπότε επικράτησε η τάση για αύξηση της φορολογίας και μείωση των δαπανών με σκοπό την τόνωση των εσόδων, οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ στράφηκαν σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις που στόχευαν στην ανάπτυξη.
Οι πλέον εκτεταμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις έγιναν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προεξάρχουσες την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία. Όλες, όμως, πλην της Ελλάδας, προχώρησαν σε μειώσεις φόρων τόσο στην εργασία όσο και στα κέρδη των επιχειρήσεων, αναφέρει η "Καθημερινή".
Σημειωτέον ότι, τη διετία 2014-2015, οι 25 από τις 32 χώρες για τις οποίες υπάρχουν φορολογικά στοιχεία κατέγραψαν αύξηση του ποσοστού των φόρων ως προς το ΑΕΠ, καθώς οι φόροι αυξάνονταν με ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ. Στη σχετική έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση και ως προς αυτήν την παράμετρο, καθώς η ελληνική οικονομία ήταν σε ύφεση.
Σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό της φορολογίας επιχειρήσεων, οκτώ χώρες μείωσαν τους συντελεστές της φορολογίας τους μέσα στο 2017 με μέση μείωση κατά 2,7%. Ακραία περίπτωση η Ουγγαρία, που μείωσε την εταιρική φορολογία στο 9%.
Η Ιαπωνία που το 2008 είχε συντελεστή εταιρικής φορολογίας 39,5%, μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια τον μείωσε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Σε ανάλογη μείωση της εταιρικής φορολογίας προχώρησε η Βρετανία, από το 28% στο οποίο ανερχόταν η εταιρική φορολογία το 2008 στο 20% το περασμένο έτος. Φινλανδία, Ισπανία, Σλοβενία και Σουηδία μείωσαν τους εταιρικούς φόρους από 5 έως 6 ποσοστιαίες μονάδες. Στον αντίποδα είναι η Ελλάδα που μαζί με τη Χιλή και την Πορτογαλία έχουν σήμερα υψηλότερους εταιρικούς φόρους σε σύγκριση με το 2008, τονίζει η "Καθημερινή" στο δημοσίευμά της.
Σε πολλές χώρες προσφέρθηκαν φοροαπαλλαγές ή και μειώσεις των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ιδιαιτέρως για τα χαμηλά εισοδήματα. Στη διετία 2015-2016, σε Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία και Ουγγαρία μειώθηκαν τόσο οι φόροι εισοδήματος όσο και οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Στον αντίποδα αυτής της επιλογής η Ελλάδα, που στη διάρκεια του 2016 προχώρησε σε αύξηση τόσο των φορολογικών συντελεστών όσο και των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα μια αύξηση κατά 1,5% της συνολικής επιβάρυνσης στους χαμηλόμισθους.
Στοχεύοντας στην αύξηση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, το 2016 το Βέλγιο, η Εσθονία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ελβετία μείωσαν τις εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία όπως και τις εισφορές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων. Η Ελλάδα, αντιθέτως, και η Ισπανία είτε αύξησαν τις εισφορές είτε διεύρυναν τη βάση των εισφορών, όπως, άλλωστε, και το 2017.
Παρά τις μειώσεις εσόδων που συνεπάγονται αυτές οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, πολλές χώρες εξισορροπούν εν μέρει το κενό με αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στον ΦΠΑ, στους φόρους ακίνητης περιουσίας αλλά και στους φόρους που σχετίζονται με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς δεν έχουν συνήθως ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία. Κι ενώ πολλές χώρες απέφυγαν να αυξήσουν τον ΦΠΑ για να τονώσουν την κατανάλωση και επέλεξαν να υπερκαλύψουν επεκτείνοντας την εφαρμογή του στον ψηφιακό τομέα, το 2016 η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που αύξησε τον ΦΠΑ, υπογραμμίζει η "Καθημερινή".
Με στόχο την τόνωση των επενδύσεων, πολλές χώρες μείωσαν τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων που σε ορισμένες περιπτώσεις εξελίχθηκαν σε ένα είδος φορολογικού ανταγωνισμού με σκοπό την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Το Λουξεμβούργο διεύρυνε τις φοροαπαλλαγές στις ξένες επενδύσεις, η Ιταλία εισήγαγε ένα σύστημα υψηλών εκπτώσεων φόρου, της τάξης του 40% και πλέον, για επενδύσεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ένα "υπερ-μοντέλο φορολογικών κινήτρων", βάσει του οποίου θα αποφασίζει η κυβέρνηση να χορηγεί φοροαπαλλαγές σε ειδικές επενδύσεις. Σημειωτέον ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων σε Ασία και Ευρώπη.

Η "βροχή" έμμεσων φόρων σώζει τα έσοδα

7
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Η "βροχή" έμμεσων φόρων σώζει τα έσοδα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Η "βροχή" έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν από τις αρχές του 2017 (καύσιμα, τσιγάρα κλπ) έδωσε το φιλί της ζωής στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τη Μηνιαία Έκθεση Διακύμανσης των φορολογικών εσόδων που καταρτίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από έμμεση φορολογία υπερβαίνουν στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου την αντίστοιχη περυσινή επίδοση κατά 551 εκατ. ευρώ. Αντιστρόφως, τα έσοδα από την άμεση φορολογία υστερούν σε σχέση με πέρυσι κατά 653 εκατ. ευρώ. 
Με βάση τα παραπάνω, η ΑΑΔΕ εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι στο σκέλος των φορολογικών εσόδων και μάλιστα κατά ποσοστό 99,7% στο τέλος του δωδεκαμήνου.
Ειδικότερα, από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτουν τα εξής:
-Τα έσοδα από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων διαμορφώθηκαν στα 2,03 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν περίπου και πέρυσι
-Τα έσοδα από φόρους στην περιουσία παρουσίασαν αύξηση, από 59,73 εκατ. ευρώ στα 65,19 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2017
-Η υστέρηση στους άμεσους φόρους οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 25% των εσόδων από τους λοιπούς άμεσους φόρους, όπως είναι το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Η μείωση αυτή αντανακλά τις μειώσεις φορολογητέων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών λόγω της αύξησης των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών. 
-Όσον αφορά τους έμμεσους φόρους, τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 3,97%, από τους λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 67,28% και από τους λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 12,33%. Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που εισπράττονται από τα τελωνεία αυξήθηκαν κατά 26,79%, αντανακλώντας αυξήσεις κυρίως στους φόρους καυσίμων. 

70

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου