Σελίδες

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Αυστηρή εποπτεία διαρκείας και νέα προαπαιτούμενα από Βρυξέλλες

Αυστηρή εποπτεία διαρκείας και νέα προαπαιτούμενα από Βρυξέλλες

Αυστηρή εποπτεία διαρκείας και νέα προαπαιτούμενα από Βρυξέλλες

Την κατηγορηματική δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί ότι και μετά το μνημόνιο η Ελλάδα θα μείνει υπό αυστηρή εποπτεία για δεκαετίες αλλά και κόκκινες μολυβιές για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης και την καταδίκη Γεωργίου ήταν τα πρώτα μηνύματα από τις Βρυξέλλες μετά την σιγή των όπλων λόγω καλοκαιριού.
Λίγες μέρες πριν επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών (θα αρχίσουν να έρχονται από την Δευτέρα 11 του μήνα) ήρθε χθες ο κ. Μοσκοβισί να διαγράψει το σενάριο της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο σε ένα χρόνο από τώρα τον Αύγουστο. 

Την αφορμή έδωσε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή σχετικά με το καθεστώς εποπτείας μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου .
Ο Γάλλος επίτροπος απάντησε γραπτώς τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία από τους Ευρωπαίους δανειστές της μέχρι να αποπληρώσει το 75% των συνολικών ευρωπαϊκών δανείων που φτάνουν τα 176 δις ευρώ όπως προβλέπει το άρθρο 14.1 του Κανονισμού 472/2013 για τις χώρες που έτυχαν οικονομική βοήθεια από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης τον ESM και τον προκάτοχο του EFSF. 

Με βάση τον κανονισμό αυτό κράτη όπως η Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώνουν όχι μόνο για την δημοσιονομική τους πορεία αλλά και για την διαχείριση του χρέους τους και τις εκδόσεις ομολόγων. 

Μάλιστα σε περίπτωση αποκλίσεων τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Ευρώ θα μπορούν να αποφασίζουν « διορθωτικά μέτρα» ερήμην του κράτους που έχουν υπό την εποπτεία τους.
Το δεύτερο σημείο της απάντησης του επιτρόπου είναι ακόμη πιο «σκοτεινό» και αφορά την διάδοχη κατάσταση μόλις ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα. 

Στην απάντηση του ο κ. Μοσκοβισί τόνιζε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα εξεταστεί ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα.
Όλα αυτά μια μέρα μετά την δίωρη συνάντηση που είχε με τον οικονομικό επιτελείο για τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης όπου ασφαλώς δεν συζητήθηκε μόνο το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα που έθεσε στους συνομιλητές του ήταν τρία: Το κοινωνικό πακέτο , τις αποκρατικοποιήσεις και την σωστή προετοιμασία του εξαιρετικά κρίσιμου προϋπολογισμού του 2018.
Το πρώτο θέμα περιλαμβάνει εργασιακά, κοινωνικά επιδόματα και ασφαλιστικό. Στα εργασιακά ζήτησε να προχωρήσουν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο σε ότι αφορά τις προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας. 

Μάλιστα παρατήρησε ότι οι σχετικές διατάξεις θα μπορούσαν να βρίσκονται στο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στην Βουλή.
Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την πορεία επανυπολογισμού των συντάξεων ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για την προσωπική διαφορά που θα περικοπή από το 2019 σύμφωνα με τον εφαρμοστικό νόμο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγηση. 

Η επανεξετάση των κοινωνικών επιδομάτων είναι επίσης ένα κρίσιμο θέμα ειδικά μετά την εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης από 1/1/2017 αφού για κάποιες ευρωπαϊκές δαπάνες η καθυστέρηση της εκκαθάρισης του τοπίου ισοδυναμεί με σπατάλη πόρων.
Ο υπουργός οικονομικών μιλώντας χθες στην Βουλή αρνήθηκε ότι δέχθηκε πυρά για τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης (ήταν άλλωστε γνωστό από τα ον Ιούλιο ότι θα έπρεπε να υλοποιηθούν 95 από τα 113 μέτρα μέχρι και το τέλος του 2017) αλλά όχι και για το λειψό εργασιακό νομοσχέδιο.
Στο επίσης σοβαρό θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι αλήθεια ότι δ εν υπήρχαν επικρίσεις για καθυστερήσεις. Ωστόσο επισημάνθηκε και από το EWG αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μοσκοβισί η καθυστέρηση στην σύσταση του Ταμείου Συμμετοχών και Περιουσίας που αναβάλλεται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Τέλος το θέμα του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου αφορά κυρίως τις συντηρητικές προβλέψεις του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο να πιέσει για νέα μέτρα κατά την τρίτη αξιολόγηση ή για πρόωρη εφαρμογή της περικοπής του αφορολόγητου από το 2019 μαζί με την περικοπή των συντάξεων αντί του 2020 που ήταν προγραμματισμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου