Σελίδες

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Χαώδης η διαφορά εμπορικών με αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Χαώδης η διαφορά εμπορικών με αντικειμενικές τιμές ακινήτων

Οι όποιες αγοραπωλησίες «κλειδώνουν» το τελευταίο διάστημα, γίνονται για λόγους ανάγκης. Εντυπωσιακά παραδείγματα.
xawdis-i-diafora-emporikwn-me-antikeimenikes-times-akinitwn
 
 Ένα διαμέρισμα 30 ετών στου Παπάγου –χτίστηκε το 1975 είναι στον 4ο όροφο και έχει επιφάνεια 130 τετραγωνικά- πουλήθηκε προ μηνών προς 150.000 ευρώ παρά το γεγονός ότι η αντικειμενική του αξία υπολογίστηκε στις 230.000 ευρώ. Διαμέρισμα 4ου ορόφου του 1982 και επιφάνειας 113 τετραγωνικών στην Αργυρούπολη, αξίζει 160.000 ευρώ με βάση τις τιμές τις εφορίες αλλά στην αγορά δεν έπιασε παρά 110.000 ευρώ. Όσο για το πολύ ακριβό Παλαιό Ψυχικό, ιδιοκτήτης διαμερίσματος 3ου ορόφου του 1990 επιφάνειας 125 τ.μ δεν… τόλμησε να ζητήσει τα 550.000 ευρώ που έβγαζε ως αντικειμενική αξία η εφορία και συμβιβάστηκε με ποσό της τάξεως των 315 χιλιάδων ευρώ, τίμημα 42% χαμηλότερο σε σχέση με την  αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Όσοι έχουν εικόνα από τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στα συμβολαιογραφικά γραφεία κατανοούν ότι το εγχείρημα της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές που θέλει να φέρει σε πέρας η κυβέρνησης δεν μπορεί να λυθεί εύκολα και σίγουρα όχι χωρίς κόστος τόσο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όσο και για την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο: πώς να εξισώσεις τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές όταν οι τελευταίες απλώς… δεν υπάρχουν; Τι εννοούν με αυτή τη φράση; Ότι οι όποιες αγοραπωλησίες «κλειδώνουν» το τελευταίο διάστημα, γίνονται για λόγους ανάγκης που σημαίνει ότι το τίμημα καθορίζεται από το πόση πίεση μπορεί να αντέξει ο πωλητής.
Τα παραδείγματα είναι εντυπωσιακά και «βγάζουν» αποκλίσεις ακόμη και άνω του 50% σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες:
1. Στην περιοχή του Ζωγράφου πωλήθηκε ακίνητο 116 τετραγωνικών μέτρων 4 ορόφου, κατασκευής του 1989, στην τιμή των 35.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 145.000 ευρώ
2. Στο Μαρούσι, τον Απρίλιο του 2017 πωλήθηκε ακίνητο 59 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου στην τιμή των 25.000 ευρώ ή, διαφορετικά, 423 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται σε 97.350 ευρώ.
3. Στη Γλυφάδα, ακίνητο 134,52 τετραγωνικών μέτρων πρώτου ορόφου πωλήθηκε στην τιμή των 104.500 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 221.958 ευρώ.
Αυτές οι τιμές, προέρχονται από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών –ζητώντας από τους συμβολαιογράφους να την τροφοδοτούν- προκειμένου να αποκτήσει «εικόνα» για τις εμπορικές αξίες ενόψει και της εκπλήρωσης της μνημονιακής υποχρέωσης για εξίσωση. Είναι γεγονός ότι αυτές οι εμπορικές τρομάζουν. Καταρχήν το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα χρειαστεί –αν προχωρήσει σε εξίσωση τέτοιου μεγέθους- να εκτοξεύσει τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ αλλά και των φόρων που επιβάλλονται στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ποιος υπουργός Οικονομικών θα ήθελε να στείλει στο τέλος Αυγούστου του 2018 –ενώ η χώρα θα… γιορτάζει την έξοδο από τα μνημόνια- εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ που θα επιβάλλουν συμπληρωματικό φόρο ακόμη και σε αυτούς που έχουν περιουσίες των 150.000 ευρώ;
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κάθε τρόπο να «τριπλάρει» τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωση. Είτε θα προχωρήσει σε… light εξίσωση απλώς κάνοντας μια μικρή μείωση των υφιστάμενων αντικειμενικών αξιών, είτε θα επιδιώξει να μεταθέσει ολόκληρο το θέμα για το 2019 «και βλέπουμε». Όλα αυτά βέβαια, περνούν από τις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου τώρα. Από τον Οκτώβριο που θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των δανειστών, ίσως αλλάξει η εικόνα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου