Σελίδες

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

EUROWORKING: ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΣΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

EUROWORKING: ΜΕΤΕΞΕΤΑΣΤΕΟΙ ΣΕ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ08:00 |
EuroWorking: Μετεξεταστέοι σε ληξιπρόθεσμα και προαπαιτούμενα
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ (δεξιά) κράτησε ίσες αποστάσεις από αισιόδοξα και απαισιόδοξα σενάρια αναφορικά με την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο Μνημόνιο
  3  1 Google +0  0
    
Μπορεί προσωρινά να κλείνει για την κυβέρνηση το δύσκολο μέτωπο των τραπεζών, αλλά όλα τα υπόλοιπα παραμένουν ορθάνοιχτα συνιστώντας ευθεία απειλή για την τρίτη αξιολόγηση που αρχίζει τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και το Δημόσιο, τα κρατικά φέσια, ενώ στον ορίζοντα παραμένουν τα πρόσθετα μέτρα για το 2018 που θα ενεργοποιηθούν εάν δεν βγαίνουν τα νούμερα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Ο Πολ Τόμσεν έσβησε χθες τη φωτιά που είχε ανάψει το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες επιμένοντας για μία ακόμη γενναία ανακεφαλαιοποίηση. Με δηλώσεις του ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται κανένα θέμα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την Ελλάδα και πως το Ταμείο αποδέχεται τη θέση της ΕΚΤ να έρθουν νωρίτερα τα stress tests. Πρόσθεσε δε ότι «το ζήτημα είναι ότι χρειάζεται να είμαστε σίγουροι πως υπάρχει στρατηγική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα το θέμα των ιδιαίτερα υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων».

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Για το πώς Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη κατάφεραν να γεφυρώσουν το χάσμα και τις διαφορές τους για τις ελληνικές τράπεζες και να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ο Πολ Τόμσεν είπε: «Προτείναμε να επικαιροποιηθεί το Asset Quality Review (AQR) που έγινε το 2015 ώς την επόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ αντιπρότεινε να έρθουν νωρίτερα τα ήδη προγραμματισμένα stress tests και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις Ενεργητικού, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να αξιολογήσουμε αν η υφιστάμενη στρατηγική για την εξασφάλιση της ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να προχωρήσουμε σε AQR».
Την υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα των ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε με τον τρόπο του χθες και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ, αφού επανέλαβε ότι «το Ταμείο ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη στρατηγική για τη μείωση των κόκκινων δανείων τους». Επίσης αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι το Ταμείο αναγκάστηκε να υποχωρήσει λόγω της παρέμβασης της ΕΚΤ, ξεχνώντας το αίτημα που είχε θέσει για τη διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου των ελληνικών τραπεζών (AQR) παράλληλα με την προγραμματισμένη άσκηση προσομοίωσης σε ακραίες συνθήκες (stress tests).

ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ. Η λύση που βρέθηκε για τις τράπεζες ανακούφισε την κυβέρνηση καθώς είδε να φεύγει ένα σκληρό αγκάθι από τις διαπραγματεύσεις της νέας αξιολόγησης, αλλά τα δύσκολα μέτωπα είναι πολλά. Τα βασικά βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο του EuroWorking Group που συνεδρίασε στον απόηχο των γερμανικών εκλογών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έμεινε για άλλη μία φορά μετεξεταστέα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ενώ οι δανειστές έδειξαν ξανά κίτρινες κάρτες για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση.
Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στους ομολόγους του την εικόνα με τις πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά χωρίς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό τον Ιούλιο (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM), μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι τώρα στους δικαιούχους από 1,2 δισ. που πρέπει να δοθούν συνολικά.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα έως το τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα πάψει να είναι άμεσα καταβαλλόμενη και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να δοθούν τα χρήματα αυτά. Και όλα δείχνουν ότι θα ζήσουμε ένα μικρό θρίλερ μέχρι την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας στα «ΝΕΑ» στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο, ο Κλάους Ρέγκλινγκ παρέπεμψε στο τέλος Οκτωβρίου, ακριβώς στην εκπνοή του προβλεπόμενου χρόνου κατά τον οποίο είναι διαθέσιμη η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, για τη λήψη αποφάσεων. «Δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτεμβρίου, θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες. Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιεύσουμε».

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ. Η πρώτη κίτρινη κάρτα που βγάζουν οι δανειστές και ασκεί έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες. Ενώ είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν μέσα στον Νοέμβριο.
Εμφαση δίνεται και στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων ενόψει των stress tests για τις τράπεζες, τα οποία (κατόπιν πιέσεων του ΔΝΤ) επισπεύδονται και αναμένεται να γίνουν από το τέλος Φεβρουαρίου ώς τα μέσα Μαΐου του 2018.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ - ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000 πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000, εν μέρει εξαιτίας της ρύθμισης που έγινε το καλοκαίρι για τους εργαζομένους στην καθαριότητα, δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους δανειστές. Το άλλο θέμα που συναντά τις αντιδράσεις τους είναι τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Το τρίτο ζήτημα είναι η αργή πρόοδος και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Το πακέτο αυτών των θεμάτων μπαίνει κάτω από τον γενικό τίτλο «αποπολιτικοποίηση» στο Δημόσιο που αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Στο μέτωπο των εργασιακών, αντιδράσεις συναντούν η μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο καθώς και οι διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες. Αναφορικά με την πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου για τις ρυθμίσεις που βοηθούν τους εργαζομένους να αναζητήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς, οι θεσμοί αντιπροτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό αντί για τα δικαστήρια.
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου