Σελίδες

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η φορολoγία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς - Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενιαία ψηφιακή αγορά

Η φορολoγία της ενιαίας ψηφιακής αγοράς - Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενιαία ψηφιακή αγορά




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενιαία ψηφιακή αγορά
Η ψηφιακή ενιαία αγορά της ΕΕ χρειάζεται ένα σύγχρονο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο για την ψηφιακή οικονομία για να τονώσει την καινοτομία, να αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό της αγοράς και να επιτρέψει σε όλους τους φορείς να αξιοποιήσουν τη νέα δυναμική της αγοράς υπό δίκαιες και ισορροπημένες συνθήκες. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η βεβαιότητα του φόρου για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και να αποφευχθεί η εμφάνιση νέων κενών στον τομέα της φορολογίας στην ενιαία αγορά.
Στον τομέα της φορολογίας, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής δυσκολεύονται να βρουν λύσεις που θα εξασφαλίζουν δίκαιη και αποτελεσματική φορολογία καθώς επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας. Υπάρχουν αδυναμίες στους διεθνείς φορολογικούς κανόνες, καθώς είχαν αρχικά σχεδιαστεί για επιχειρήσεις "τούβλου και κονιάματος" και έχουν πλέον ξεπερασθεί.
Οι ισχύοντες φορολογικοί κανόνες δεν ανταποκρίνονται πλέον στο σύγχρονο περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από άυλο περιουσιακό στοιχείο, δεδομένα και αυτοματοποίηση, που καθιστούν δυνατή τη διασυνοριακή ηλεκτρονική συναλλαγή χωρίς φυσική παρουσία.
Τα ζητήματα αυτά δεν περιορίζονται στην ψηφιακή οικονομία και ενδεχομένως επηρεάζουν όλες τις επιχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες επιχειρήσεις είναι παρούσες σε ορισμένες χώρες όπου προσφέρουν υπηρεσίες στους καταναλωτές και συνάπτουν συμβάσεις με αυτούς, αξιοποιώντας πλήρως τα διαθέσιμα μέσα υποδομής και κράτους δικαίου, ενώ δεν θεωρούνται παρόντες για φορολογικούς σκοπούς. Αυτή η ελεύθερη πρόσβαση δημιουργεί όφελός προς αυτές σε σύγκριση με τις καθιερωμένες επιχειρήσεις.
Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη πρόκληση της διασφάλισης της δίκαιης φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί επαρκώς, κυρίως λόγω της έλλειψης διεθνούς συναίνεσης και του πολυδιάστατου χαρακτήρα της πρόκλησης.
Πρόκειται για μια μη βιώσιμη κατάσταση σε έναν όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο και ψηφιακά συνδεδεμένο κόσμο, όπου όλο και περισσότερη δραστηριότητα κινείται στον ψηφιακό χώρο. 
Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτών των καταστάσεων θα οδηγήσει σε περισσότερες ευκαιρίες για φοροαποφυγή, λιγότερα φορολογικά έσοδα για τους δημόσιους προϋπολογισμούς, επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των κοινωνικών προϋπολογισμών και θα αποσταθεροποιήσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις.
Αυτό θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, τη δίκαιη φορολογία και τη βιωσιμότητα των προϋπολογισμών των κρατών μελών. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker στο ψήφισμά του για το κράτος του 2017, η Επιτροπή ζητεί δίκαιους φόρους για την ψηφιακή βιομηχανία.

Στο άτυπο ECOFIN στο Ταλίν η Προεδρία, η οποία υποστηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό κρατών μελών, κάλεσε την Επιτροπή να διερευνήσει επιλογές και να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις, προκειμένου να συμφωνηθεί μια μελλοντική πορεία προς την ΕΕ έως το τέλος του έτους.

Από την αρχή της εντολής της, η Επιτροπή έχει αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει την αρχή ότι όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ΕΕ θα πρέπει να πληρώνουν τους φόρους τους, όταν προκύπτουν κέρδη.
Αυτή η αρχή είναι απαραίτητη για μια δίκαιη και αποτελεσματική φορολογία στην ενιαία αγορά και μπορεί να εφαρμοστεί μόνο μέσω κοινών και συντονισμένων μέτρων. Οι αποκλίνουσες εθνικές προσεγγίσεις εντός της ΕΕ μπορούν να κατακερματίσουν την ενιαία αγορά, να αυξήσουν τη φορολογική αβεβαιότητα, να αποσταθεροποιήσουν τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού και να ανοίξουν νέα κενά για φορολογικές καταχρήσεις.
Όπως έχει ήδη επισημανθεί στην έκθεση της Επιτροπής τον Μάιο του 20145, το διεθνές φορολογικό πλαίσιο πρέπει να μεταρρυθμιστεί έτσι ώστε να συλλαμβάνει αποτελεσματικά την αξία που δημιουργείται από τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα - δυστυχώς, μέχρι τώρα ήταν δύσκολο να συμφωνηθούν οι λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ τον Οκτώβριο του 20156.
Ήρθε η ώρα να δράσουμε. Η Επιτροπή επιθυμεί μια φιλόδοξη ατζέντα της ΕΕ για το θέμα αυτό και μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι η ψηφιακή οικονομία φορολογείται αποτελεσματικά και κατά τρόπο που να διασφαλίζει την ισότητα και να στηρίζει την ανάπτυξη.
Αυτή η νέα ατζέντα θα συμπληρώσει τα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη σημειωθεί στη βελτίωση του πλαισίου φορολογίας εταιρειών τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Εντός της ΕΕ, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια σειρά φιλόδοξων νέων κανόνων για την αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού και την αύξηση της φορολογικής διαφάνειας και ενέτειναν τη διεθνή τους στάση όσον αφορά τη χρηστή διακυβέρνηση στον τομέα της φορολογίας μέσω της εξωτερικής στρατηγικής για την αποτελεσματική φορολογία.
Στον τομέα των ελέγχων των κρατικών ενισχύσεων, η Επιτροπή διεξήγαγε μια γενική έρευνα σχετικά με τις πρακτικές φορολογίας των κρατών μελών και διερευνά φορολογικές αποφάσεις και καθεστώτα που χορηγούν προτιμησιακή φορολογική μεταχείριση σε ορισμένες εταιρείες.
Η Επιτροπή διέταξε την ανάκτηση της ενίσχυσης σε πολλές περιπτώσεις. Στον τομέα του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), η Επιτροπή επικεντρώνεται επίσης στις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή οικονομία με την πρότασή της για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στην κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (CCCTB Common Consolidated Corporate Tax Base)), η οποία επαναλήφθηκε από την Επιτροπή το 2016. Αφού συμφωνηθεί, η CCTB θα παράσχει ένα ανταγωνιστικό, δίκαιο και εύρωστο πλαίσιο φορολόγησης των επιχειρήσεων στην ενιαία αγορά.
Οι επιχειρήσεις ψηφιοποιούνται πλέον περισσότερο από ποτέ Δραστηριοποιούμαστε σε έναν παγκοσμιοποιημένο  κόσμο χωρίς σύνορα. Η αυξημένη κατανάλωση συνοδεύεται από αύξηση του εμπορίου με ταυτόχρονο αύξηση του όγκου των συναλλαγών.
Την ίδια στιγμή το εμπόριο γίνεται πιο διεθνές.
Η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας οδηγεί σε μια επανάσταση στην καθημερινή ζωή και σε επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία δεν επηρεάζουν μόνο τα παραδοσιακά οικονομικά, πολιτικά, διακυβερνητικά, εφαρμοστέα και επιχειρηματικά μοντέλα, αλλά και τη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση.
Η ψηφιοποίηση διευκόλυνε και ενήργησε ως επιταχυντής του διασυνοριακού εμπορίου. Η εξέλιξη των επιχειρηματικών μοντέλων σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν σήμερα κατά πολύ διαφορετικό τρόπο από ό, τι κατά τον σχεδιασμό των διεθνών φορολογικών και τελωνειακών κανόνων - για παράδειγμα, δεν απαιτείται φυσική παρουσία για την πώληση αγαθών και υπηρεσιών σε μια αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί η φορολογική βάση στη δικαιοδοσία της αγοράς ή την καταγωγή των εμπορευμάτων για τελωνειακούς σκοπούς.
Από ένα κλικ στον υπολογιστή, μπορείτε να παραγγείλετε από όλο τον κόσμο. Αυτό μεταφράζεται σε νέα εμβέλεια της αγοράς, συνολικά χαμηλότερες τιμές και νέες ευκαιρίες.

Είναι σημαντικό ότι αυτό όχι μόνο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εμπορίου αλλά και τον κατακερματισμό του εμπορίου, με τη συμμετοχή νέων σχημάτων που δεν γνωρίζουν πάντοτε τις φορολογικές και τελωνειακές υποχρεώσεις ή ίσως να μπορούν να διαρθρώσουν την επιχείρησή τους κατά τέτοιο τρόπο που να παρακάμπτει αυτές τις υποχρεώσεις .
Η οικονομία ολοένα και περισσότερο ψηφιοποιείται, έτσι ώστε τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, καθώς αναδύονται τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα.
Η ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας συμβαίνει με ταχύ ρυθμό και σε μεγάλη κλίμακα, διαπερνώντας σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνίας.
Σχεδόν το ένα τρίτο της αύξησης της συνολικής βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη οφείλεται ήδη στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Το 2006, μόνο μια εταιρεία τεχνολογίας ήταν μεταξύ των 20 κορυφαίων, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 7% της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης. Το 2017, 9 από τις 20 πρώτες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση της αγοράς ήταν εταιρείες τεχνολογίας, αντιπροσωπεύοντας το 54% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς 20 κορυφαίων.
Μεταξύ του 2008 και του 2016, τα έσοδα από τους 5 πρώτους λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 32% ετησίως.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα έσοδα σε ολόκληρο τον τομέα λιανικής της ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 1% ετησίως.
Νέες εξελίξεις θα προκύψουν σύντομα από μια νέα γενιά τεχνολογιών της πληροφορίας, όπως το διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of things), η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η εικονική πραγματικότητα.
Οι ψηφιακές λύσεις χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο και ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τους ανθρώπους, τις επιχειρήσεις, τους επενδυτές και τις δημόσιες διοικήσεις.
Eίναι είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις της ΕΕ να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες για να παραμείνουν ανταγωνιστικές και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις της ΕΕ να μπορούν να επεκταθούν γρήγορα με πλήρη χρήση του cloud computing, της ρομποτικής και  της ευρυζωνικής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας. Η πρόκληση είναι η Ευρώπη να εκμεταλλευθεί γρήγορα όλες αυτές τις ψηφιακές ευκαιρίες για να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα μια δίκαιη φορολογία.
Η ψηφιοποίηση επηρεάζει όλες τις επιχειρήσεις, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Μια πρόκληση για τη φορολογική πολιτική είναι η ποικιλομορφία των επιχειρηματικών μοντέλων που επιτρέπονται μέσω της τεχνολογίας και της εκμετάλλευσης μεγάλου όγκου  δεδομένων.
Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες από οπουδήποτε στον κόσμο μέσω του διαδικτύου.
Οι νέες γενιές καταναλωτών ευνοούν την άμεση πρόσβαση στην ιδιοκτησία.
Οι ψηφιακές πλατφόρμες χαμηλού όγκου κεφαλαίων συνδέουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τη ζήτηση και διευκολύνουν τεράστια ποσά συνεργατικών συναλλαγών, τα οποία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 35% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία.
Οι επιχειρήσεις κάθε είδους αποκομίζουν σήμερα μεγάλο μέρος της αξίας τους από άυλα περιουσιακά στοιχεία, πληροφορίες και δεδομένα. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο χαρακτηριστικό των νέων τρόπων επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ψηφιακό χώρο και οι διάφορες πτυχές συνδυάζονται συχνά σε μια ενιαία επιχείρηση.
Αυτή η ποικιλομορφία απαιτεί την εργασία για τον προσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής των διαφόρων τύπων ψηφιακών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που θα καλύπτονται από οποιαδήποτε πιθανή λύση.
Ένας ενδεικτικός  κατάλογος παρουσιάζεται παρακάτω για να τονίσει μερικούς από τους νέους τρόπους επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ψηφιακή οικονομία, οι οποίοι δημιουργούν τα ζητήματα "Πού φορολογούνται;" και "Τι να φορολογήσετε;".
Παραδείγματα νέων τρόπων επιχειρηματικής δραστηριότητας
-Μοντέλο διαδικτυακού πωλητή, όπου οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες πωλούν αγαθά ή συνδέουν αγοραστές και πωλητές με αντάλλαγμα μια συναλλαγή ή τέλη τοποθέτησης ή μια προμήθεια. Παραδείγματα επιχειρήσεων περιλαμβάνουν το Amazon, Zalando, Alibaba.
- Πρότυπο κοινωνικών μέσων, στο οποίο οι ιδιοκτήτες δικτύων βασίζονται σε διαφημιστικά έσοδα παρέχοντας στο κοινό διαφημιστικά μηνύματα στοχευμένα. Παραδείγματα επιχειρήσεων περιλαμβάνουν το Facebook, το Xing, το Qzone.
- Μοντέλο εγγραφής, όπου οι πλατφόρμες χρεώνουν τέλος συνδρομής για συνεχή πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες (π.χ. μουσική ή βίντεο). Παραδείγματα επιχειρήσεων περιλαμβάνουν τα Netflix, Spotify, iQiyi.

- Συνεργατικό μοντέλο πλατφόρμας, στο οποίο οι ψηφιακές πλατφόρμες συνδέουν την ελεύθερη προσφορά στέγης  και τη ζήτηση, χρησιμοποιούν μηχανισμούς νομισματικής φήμης για τη στήριξη της κατανάλωσης και επιτρέπουν στα άτομα να μοιράζονται «πρόσβαση» στα περιουσιακά στοιχεία αντί να τα κατέχουν απόλυτα. Οι πλατφόρμες χρεώνουν μια σταθερή ή μεταβλητή χρέωση για κάθε συναλλαγή. Παραδείγματα επιχειρήσεων περιλαμβάνουν Airbnb, Blablacar, Didi Chuxing.

Η ΕΕ χρειάζεται ένα σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για να αξιοποιήσει τις ψηφιακές ευκαιρίες, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη φορολογία. Οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να καινοτομούν, να αναπτυχθούν και να αναπτυχθούν για να στηρίξουν υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, απασχόλησης και ευημερίας.
Ωστόσο, το επίπεδο της ψηφιοποίησης ποικίλλει μεταξύ των τομέων, ιδίως μεταξύ των περιοχών υψηλής τεχνολογίας και των πιο παραδοσιακών, καθώς και μεταξύ των κρατών μελών και των περιφερειών. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ανισότητες μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και ΜΜΕ.
Κατά μέσο όρο, τα εγχώρια ψηφιοποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα υπόκεινται σε πραγματικό φορολογικό συντελεστή μόνο 8,5%, λιγότερο από το ήμισυ σε σύγκριση με τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα. Αυτό οφείλεται κυρίως στα χαρακτηριστικά των ψηφιοποιημένων επιχειρηματικών μοντέλων, τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε άυλα περιουσιακά στοιχεία και επωφελούνται από φορολογικά κίνητρα. Οι διασυνοριακές ψηφιοποιημένες επιχειρήσεις επωφελούνται από μια παρόμοια χαμηλή φορολογική επιβάρυνση, ακόμη και χωρίς να υπολογίζεται ο επιθετικός διασυνοριακός φορολογικός σχεδιασμός που μπορεί να μειώσει την φορολογική επιβάρυνση η οποία στην πραγματικότητα είναι μηδενική.
Κρίσιμες προκλήσεις
Η κύρια πρόκληση είναι η μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού πλαισίου, το οποίο σχεδιάστηκε αρχικά στις αρχές του εικοστού αιώνα και δεν είναι πλέον κατάλληλο για το σκοπό. Αυτό συνέβη καλά για τις παραδοσιακές εταιρείες, αλλά καθώς οι επιχειρηματικές δραστηριότητες έχουν γίνει πιο παγκοσμιοποιημένες και ψηφιοποιημένες, οι παλιοί κανόνες λειτουργούν λιγότερο καλά.

Η βασική αρχή για τον εταιρικό φόρο είναι ότι τα κέρδη πρέπει να φορολογούνται στον τόπο που δημιουργείται η αξία. Ωστόσο, σε έναν ψηφιοποιημένο κόσμο, δεν είναι πάντοτε πολύ ξεκάθαρο τι είναι αυτή η αξία, πώς να τη μετρήσουμε ή πού δημιουργείται.
Οι δύο κύριες προκλήσεις πολιτικής που πρέπει να αντιμετωπιστούν μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

- Πού να φορολογήσετε; - πώς μπορεί να επιβληθεί το δικαιώμα φορολόγησης σε μια χώρα όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν ψηφιακά υπηρεσίες με ελάχιστη ή καθόλου φυσική παρουσία παρά την εμπορική τους παρουσία, και

- Τι να φορολογήσετε; (δημιουργία αξίας) - πώς να αποδίδεται κέρδος σε νέα ψηφιοποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα που οδηγούνται από άυλα περιουσιακά στοιχεία, δεδομένα και γνώσεις.

Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να εξεταστούν από κοινού για να βρεθεί μια ουσιαστική λύση για τον προσδιορισμό του τόπου όπου διεξάγονται οι οικονομικές δραστηριότητες και δημιουργείται η αξία για φορολογικούς σκοπούς.

Το θέμα της "Φορολογίας"; - πώς να καθορίσουμε τα δικαιώματα φορολόγησης σε μια χώρα όπου μια επιχείρηση έχει μόνο ψηφιακή παρουσία και φυσική παρουσία - μπορεί να παρουσιαστεί με το ακόλουθο θεωρητικό παράδειγμα.
Θεωρητικό παράδειγμα μιας επιχείρησης που παρέχει ένα κοινωνικό δίκτυο που βασίζεται στα έσοδα από διαφημίσεις με την παράδοση στοχευμένων μηνυμάτων μάρκετινγκ στους χρήστες της στην ΕΕ:
Οι χρήστες που βρίσκονται στην ΕΕ έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε ένα κοινωνικό δίκτυο που λειτουργεί από επιχείρηση που βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Η επιχείρηση συλλέγει δεδομένα για τους χρήστες της, για παράδειγμα πληροφορίες σχετικά με τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις προτιμήσεις των δαπανών. Παρόλο που η επιχείρηση παράγει κυρίως εισόδημα από την πώληση διαφημιστικού χώρου σε άλλες επιχειρήσεις για τη διάθεση στοχευμένων μηνυμάτων μάρκετινγκ μέσω του δικτύου στους χρήστες της στην ΕΕ, ενδέχεται να μην έχει φορολογητέα παρουσία στην ΕΕ στο πλαίσιο του ισχύοντος διεθνούς φορολογικού πλαισίου και συνεπώς η επιχείρηση δεν είναι υπόκεινται σε φόρο εταιρειών στην ΕΕ.

Θεωρητικό παράδειγμα μιας επιχείρησης που παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες σε πελάτες στην ΕΕ μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας:
Οι πελάτες που είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ καταβάλλουν τέλη συνδρομής για πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες (π.χ. μουσική ή βίντεο) μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που διαχειρίζεται μια επιχείρηση που βρίσκεται εκτός της ΕΕ. Αν και τα έσοδα που προέρχονται από τα τέλη συνδρομής προέρχονται από πελάτες στην ΕΕ, ο πάροχος πλατφόρμας δεν έχει φορολογητέα παρουσία στην ΕΕ βάσει του ισχύοντος διεθνούς φορολογικού πλαισίου και συνεπώς η επιχείρηση δεν υπόκειται σε φόρο εταιρειών στην ΕΕ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια διεθνής δυναμική σε αυτό το θέμα σε πολιτικό επίπεδο, η οποία μέχρι σήμερα ήταν αρκετά αδύναμη λόγω του πλήθους των παραγόντων και της έλλειψης συναίνεσης σε διεθνές επίπεδο. Παραμένει η ιδανική προσέγγιση να βρεθούν πολυμερείς, διεθνείς λύσεις για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, δεδομένης της παγκόσμιας φύσης αυτής της πρόκλησης.
Η Ευρωπαική Επιτροπή θεωρεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν συντονισμένη θέση. Θα πρέπει να συγκλίνουν και να προωθήσουν μια προσέγγιση που θα οδηγήσει το έργο σε ένα φιλόδοξο αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα θα πρέπει να σταθεροποιήσει τις φορολογικές βάσεις των επιμέρους κρατών μελών και να διασφαλίσει τον δίκαιο ανταγωνισμό και την άνθηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά.
Στις διεθνείς συζητήσεις της, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι τα κέρδη που παράγονται στην ΕΕ φορολογούνται αποτελεσματικά από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ανακατανέμονται δίκαια.
Ένα σημαντικό βήμα θα γίνει  στις αρχές του 2018, όταν ο ΟΟΣΑ θα παρουσιάσει μια προσωρινή έκθεση για τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας στη G20. 
Είναι σημαντικό η παρούσα έκθεση να καταλήξει σε κατάλληλα και ρεαλιστικά συμπεράσματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία και να προσδιορίσει πραγματικές επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση της πρόκλησης.

Παράλληλα, η ΕΕ πρέπει να εξετάσει όλες τις δυνατές επιλογές προκειμένου να θεσπίσει νέους κανόνες για τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας στην ενιαία αγορά.

Στόχοι

Απαιτείται μια συνολική και σύγχρονη προσέγγιση της φορολογίας της ψηφιακής οικονομίας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της δικαιότερης και αποτελεσματικότερης φορολογίας και να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ μέσω της ψηφιακής ενιαίας αγοράς. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στους ακόλουθους στόχους:

- Δικαιοσύνη - Εξασφάλιση ότι τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται εκεί όπου δημιουργείται η αξία. Είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού και ένα σύστημα που να είναι ανθεκτικό στην κατάχρηση, ώστε όλες οι εταιρείες να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους είτε είναι μεγάλες είτε μικρές, περισσότερο ή λιγότερο ψηφιοποιημένες, με έδρα την ΕΕ ή εκτός ΕΕ.

- Ανταγωνιστικότητα - Δημιουργία του κατάλληλου φορολογικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ώστε να ευδοκιμήσουν στην ενιαία μας αγορά. Προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, πρέπει να εξαλείψουμε τα υφιστάμενα εμπόδια και να αποφύγουμε τη δημιουργία νέων φορολογικών φραγμών για την εμφάνιση νέων επιχειρήσεων που προωθούν την καινοτομία και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

- Ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς - Σύγκλιση προς μια κοινή λύση που αποφεύγει μονομερή μέτρα που θα αποσταθεροποιούσαν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Τα ασυντόνιστα εθνικά μέτρα θα οδηγήσουν σε κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς, σε περαιτέρω στρεβλώσεις και φορολογικά εμπόδια που θα εμποδίσουν τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να επενδύσουν στην ενιαία αγορά.

- Βιωσιμότητα
Καθώς τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα γίνονται ολοένα και πιο ψηφιακά, οι φορολογικές βάσεις των κρατών μελών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν σταδιακά, εάν οι φορολογικοί κανόνες δεν είναι προσαρμοσμένοι ώστε να αποτυπώνουν νέα ψηφιοποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα. Εάν δεν διορθωθεί, αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε άλλα μέρη.

Οι πολίτες και οι κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο από τις αντιληπτές ανισορροπίες στα επίπεδα φορολόγησης των νέων ψηφιοποιημένων επιχειρηματικών μοντέλων. Η αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία για μια ουσιαστική λύση σε εύλογο χρόνο θα επιδεινώσει την πίεση για δράση σε εθνικό επίπεδο και θα υπονομεύσει την ενιαία αγορά.

Μια λύση είναι να ενσωματωθεί η φορολογία της ψηφιακής οικονομίας στο γενικό διεθνές πλαίσιο φορολογίας εταιρειών. Η θεμελιώδης μεταρρύθμιση του διεθνούς πλαισίου φορολογίας εταιρειών που εφαρμόζεται σήμερα στην ψηφιακή οικονομία θα εξασφαλίσει τη συνοχή και τη συνοχή των φορολογικών κανόνων παγκοσμίως και θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και τη βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.
Η Ευρωπαική Επιτροπή είναι αισιόδοξη και αναμένει θετικές εξελίξεις όσον αφορά την ενδιάμεση έκθεση για τη φορολογία της ψηφιακής οικονομίας που θα παρουσιάσει ο ΟΟΣΑ στη G20.
Είναι σημαντικό η έκθεση να παρουσιάσει ουσιαστικές επιλογές πολιτικής για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που διακυβεύονται.
Ειδικότερα, απαιτούνται νέοι διεθνείς κανόνες ειδικά για τις προκλήσεις που θέτει η ψηφιακή οικονομία, προκειμένου να καθοριστεί πού δημιουργείται η αξία των επιχειρήσεων και πώς πρέπει να αποδίδεται για φορολογικούς σκοπούς.
Αυτό θα συνεπαγόταν τη μεταρρύθμιση των διεθνών φορολογικών κανόνων για τη μόνιμη εγκατάσταση, την τιμολόγηση των μεταβιβάσεων και την απόδοση κέρδους που εφαρμόζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Οι κανόνες μόνιμης εγκατάστασης χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν το κατώτατο όριο της δραστηριότητας που πρέπει να πραγματοποιηθεί σε μια χώρα προκειμένου η επιχείρηση να φορολογείται στη χώρα αυτή και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη φυσική παρουσία.
Ωστόσο, χάρη στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι επιχειρήσεις είναι πλέον σε θέση να έχουν σημαντική οικονομική παρουσία σε μια δικαιοδοσία της αγοράς χωρίς απαραίτητα να έχουν σημαντική φυσική παρουσία.
Ως εκ τούτου, απαιτούνται εναλλακτικοί δείκτες για σημαντική οικονομική παρουσία προκειμένου να δημιουργηθούν και να προστατευθούν τα δικαιώματα φορολόγησης σε σχέση με τα νέα ψηφιοποιημένα επιχειρηματικά μοντέλα.

Μόλις η επιχείρηση φορολογηθεί στη χώρα, τα κέρδη που παράγονται από αυτήν την επιχείρηση πρέπει να καθοριστούν και να διατεθούν στη χώρα αυτή.
Οι ενδοομιλικοί κανόνες χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν τα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων στις διάφορες χώρες βάσει ανάλυσης των λειτουργιών, των περιουσιακών στοιχείων και των κινδύνων στην αλυσίδα αξίας του ομίλου.
Ωστόσο, αυτοί οι κανόνες αναπτύχθηκαν για τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα και το οικονομικό περιβάλλον.

Η ψηφιακή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία καθίστανται όλο και περισσότερο οι κινητήριες δυνάμεις αξίας σε πολυεθνικές ομάδες και οι οποίες είναι δύσκολο να εκτιμηθούν.

Η πρόκληση του εντοπισμού και της αποτίμησης των άϋλων περιουσιακών στοιχείων καθώς και ο καθορισμός της συμβολής τους στη δημιουργία αξίας απαιτεί εναλλακτικές μεθόδους για την κατανομή των κερδών, οι οποίες θα προσελκύσουν καλύτερα τη δημιουργία αξίας στα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα πρέπει συνεπώς να εξεταστούν παράλληλα με τις αλλαγές των κανόνων μόνιμης εγκατάστασης.
Επιπλέον, καθώς τα κέρδη μπορούν να μετατοπιστούν μεταξύ των χωρών μέσω της κατάχρησης των κανόνων μόνιμης εγκατάστασης και των τιμών μεταβίβασης, οι κανόνες κατά της κατάχρησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ενισχύουν τη συμμόρφωση και διασφαλίζουν ότι τα κέρδη που εισπράττονται στην ΕΕ φορολογούνται στην ΕΕ.
Σε επίπεδο ΕΕ, η κοινή πρόταση για την ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (Consolidated Corporate Tax Base) προσφέρει μια βάση για την αντιμετώπιση αυτών των βασικών προκλήσεων.
Η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η (CCCTB) παρέχει ένα πλαίσιο της ΕΕ για τους αναθεωρημένους κανόνες μόνιμης εγκατάστασης και για την κατανομή των κερδών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων χρησιμοποιώντας την προσέγγιση της κατανομής των πόρων που βασίζεται σε στοιχεία ενεργητικού, εργασίας και πωλήσεων, τα οποία πρέπει να αντανακλούν καλύτερα τη δημιουργία της αξίας.
Υπάρχει πεδίο εφαρμογής της ισχύουσας πρότασης της (CCCTB) για να εξεταστούν περαιτέρω βελτιώσεις για να εξασφαλιστεί ότι θα συλλαμβάνει αποτελεσματικά τις ψηφιακές δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή διεξάγονται συζητήσεις στο Συμβούλιο υπό την εσθονική Προεδρία και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την εξέταση αυτών των επιλογών στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων της ΚΕΦΒΕ, προκειμένου να βρεθεί μια φιλόδοξη προσέγγιση συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία για την ενιαία αγορά.

Η κατάληξη σε μια ουσιαστική λύση για την καταγραφή και την κατανομή της αξίας που δημιουργείται στην ψηφιακή οικονομία μεταξύ των χωρών μπορεί να πάρει χρόνο. 
Αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από την πολυδιάστατη φύση αυτής της πρόκλησης, από τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φύση της ψηφιακής οικονομίας και την ποικιλομορφία των επιχειρηματικών μοντέλων και την πολυπλοκότητα των οικοσυστημάτων στα οποία δημιουργούν αξία.
Ωστόσο, όσο περισσότερο χρειάζεται για να βρεθεί μια λύση, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα.
Συνεπώς, οι μονομερείς πρωτοβουλίες στην ΕΕ και διεθνώς θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.
Από το 2016, χώρες όπως η Ινδία και το Ισραήλ έχουν ήδη δοκιμάσει εναλλακτικές προσεγγίσεις για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας.

Παράλληλα με τις εργασίες σχετικά με αυτή τη μακροπρόθεσμη στρατηγική, υπάρχουν επίσης πιο άμεσα, συμπληρωματικά και βραχυπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την προστασία των άμεσων και έμμεσων φορολογικών βάσεων των κρατών μελών. Διαφορετικές ιδέες παρουσιάστηκαν στην ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο για την καταγραφή της ψηφιακής δραστηριότητας με εναλλακτικό τρόπο στο διεθνές πλαίσιο φορολογίας εταιρειών και για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης και ισότιμων όρων ανταγωνισμού για όλες τις επιχειρήσεις.
Ορισμένες εναλλακτικές επιλογές για βραχυπρόθεσμες λύσεις

- Φόρος εξισορρόπησης του κύκλου εργασιών των ψηφιοποιημένων εταιρειών - Φόρος επί όλων των αφορολόγητων ή ανεπαρκώς φορολογηθέντων εσόδων που παράγονται από όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών από επιχείρηση σε επιχείρηση (b2b) και από επιχείρηση σε καταναλωτή (b2c), ως ξεχωριστό φόρος.
- Φόρος παρακράτησης στις ψηφιακές συναλλαγές - Τελική παρακράτηση στην πηγή με βάση τις πληρωμές που καταβάλλονται στους μη εγκατεστημένους παρόχους αγαθών και υπηρεσιών που παραγγέλθηκαν μέσω διαδικτύου.

- Εισφορά επί των εσόδων που προκύπτουν από την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ή διαφημιστικής δραστηριότητας - Μια χωριστή εισφορά θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλες τις συναλλαγές που συνάπτονται εξ αποστάσεως με πελάτες εντός της χώρας όπου μια μη κατοίκηση οντότητα έχει σημαντική οικονομική παρουσία.
Όλες οι βραχυπρόθεσμες αυτές επιλογές έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και απαιτούν περαιτέρω διεργασίες σχετικά με τη λεπτομερή προσέγγιση για την εξεύρεση μιας εφαρμόσιμης λύσης για την ενιαία αγορά και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της.

Θα πρέπει να εξεταστούν ερωτήματα που ανακύπτουν σχετικά με τη συμβατότητα αυτών των προσεγγίσεων με τις συνθήκες διπλής φορολόγησης, τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τις διεθνείς δεσμεύσεις στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και των κανόνων του ΠΟΕ.

Συμπέρασμα
Η παρούσα ανακοίνωση έχει ως στόχο την κινητοποίηση της Ε.Ε. για την ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με τη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, η οποία θα πρέπει να τροφοδοτεί τη συνεχιζόμενη διεθνή εργασία επί του θέματος.

Στόχος της είναι επίσης να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω πολιτικές συζητήσεις μεταξύ των κρατών μελών κατά την Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν στις 29 Σεπτεμβρίου, ώστε να επιτευχθεί κοινή θέση στις διεθνείς συζητήσεις.

Η Επιτροπή θα στηρίξει την εσθονική Προεδρία στις εργασίες της επί των θεμάτων αυτών με στόχο τη σταθεροποίηση μέχρι το τέλος του έτους των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που καθορίζουν μια συντονισμένη προσέγγιση της ΕΕ.
Τα συμπεράσματα αυτά θα αποτελέσουν την κοινή βάση που θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ και τα κράτη μέλη για την υποβολή προτάσεων στις διεθνείς συζητήσεις.
Η ΕΕ αναμένει σημαντική πρόοδο στην παγκόσμια ατζέντα και θα πρέπει να προωθήσει την έκθεση αυτή του ΟΟΣΑ στους υπουργούς Οικονομικών της G20 κατά τη συνεδρίασή τους τον Απρίλιο του 2018.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αναλύει τις επιλογές πολιτικής και να διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους και τους φορείς εκπροσώπους του κλάδου σε αυτό το σημαντικό και επιτακτικό ζήτημα πριν από μια πιθανή πρόταση μέχρι την άνοιξη του 2018.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου