Σελίδες

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Πρεμιέρα αξιολόγησης με δημοσιονομικά, ενέργεια

Πρεμιέρα αξιολόγησης με δημοσιονομικά, ενέργεια

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
Οι τεχνοκράτες των δανειστών ξεκίνησαν από χθες, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον έλεγχο των μεγεθών του προϋπολογισμού.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δημοσιονομικό, τράπεζες, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια περιλαμβάνονται στην «καυτή» ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης, που ξεκίνησε χθες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να συνεχιστεί από Δευτέρα με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δανειστών. Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από χθες το μεσημέρι, οι τεχνοκράτες των δανειστών ξεσκονίζουν τα μεγέθη του προϋπολογισμού και τις πιθανότητες να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος όχι μόνο για φέτος (πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ), αλλά κυρίως για του χρόνου (3,5% του ΑΕΠ). Η υστέρηση στα έσοδα που σημειώθηκε μέχρι στιγμής έστειλε ανησυχητικά σήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πηγές των θεσμών εκφράζουν ερωτήματα για την τύχη του 2018 και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητηθούν κάποια επιπλέον μέτρα. Το θέμα αυτό φυσικά θα παραπεμφθεί σε επίπεδο επικεφαλής των αντιπροσωπειών από την ερχόμενη εβδομάδα.
Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση υποστηρίζει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ότι η υστέρηση στα έσοδα θα καλυφθεί όχι μόνο φέτος αλλά και το 2018 από την υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ, του οποίου τα έσοδα προβλέπονται αυξημένα σε σχέση με τις προβλέψεις και οι δαπάνες μειωμένες λόγω λιγότερων συντάξεων.
Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, σε ταμειακή βάση, ήταν 1,749 δισ., έναντι 4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Την ίδια περίοδο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 34,065 δισ. ευρώ , έναντι 34,851 την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Το ΔΝΤ διευκρίνισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2018, καθώς ο δικός του στόχος είναι για πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ. Για την Ευρώπη, όμως, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί το 3,5% του ΑΕΠ γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χρειαστεί να πάρει μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Κάτι που η Γερμανία σίγουρα δεν είναι σε θέση να αποφασίσει αυτήν τη στιγμή. Ετσι, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ζητήσουν οι Ευρωπαίοι νέα μέτρα.
Στο θέμα των τραπεζών, οι Ευρωπαίοι πιέζουν για τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα έπρεπε να είχε γίνει από τον Ιούλιο, ενώ το ΔΝΤ καραδοκεί να επαναφέρει το θέμα της κεφαλαιακής τους επάρκειας, αν και συμβιβάστηκε με την επίσπευση των στρες τεστ, την οποία υποσχέθηκε η ΕΚΤ.
Στα εργασιακά, οι εκκρεμότητες είναι πολλές με πιο εμβληματική την προϋπόθεση έγκρισης από το 50% τουλάχιστον των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων για να προκηρυχθεί απεργία.
Στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών θα τεθούν και τα «καυτά» θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, τα οποία από τον Ιούνιο είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DGcomp. Στην κορυφή της ενεργειακής ατζέντας της τρέχουσας διαπραγμάτευσης βρίσκεται το θέμα της αποεπένδυσης του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και η πορεία των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου και ο ρόλος της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά, καθώς και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Τα δύο πρώτα θέματα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την DGcomp από το καλοκαίρι βρίσκονται σε αδιέξοδο και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τη χθεσινή συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων απασχόλησαν μόνο ως προς την πορεία των χρονοδιαγραμμάτων.
Η εξέλιξη σχετικά με τα δύο αυτά θέματα που άπτονται άμεσα της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ θα κριθεί στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με τους επικεφαλής των θεσμών και στη βάση των διαπραγματεύσεων με την DGcomp που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΠΑ η πρόταση με την οποία η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι η παραμονή της εταιρείας σε μία από τις δύο ΕΠΑ και η μείωση του ποσοστού της στην άλλη.
Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών θα παραμείνουν όλη την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για να επανέλθουν στο τέλος Νοεμβρίου, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση έως τα Χριστούγεννα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου