Σελίδες

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών με τους δανειστές

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος επαφών με τους δανειστές

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
Το επόμενο ραντεβού με τους θεσμούς δρομολογείται για τα τέλη Νοεμβρίου. Προς το παρόν, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 18 από τα 95 προπαιτούμενα.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ολοκληρώνεται σήμερα το πρώτο στάδιο της τρίτης αξιολόγησης, με τους επικεφαλής των θεσμών και το οικονομικό επιτελείο να επικεντρώνουν τις συζητήσεις τους στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων –έχουν ολοκληρωθεί μόλις 18 από τα 95– παράλληλα με τους προϋπολογισμούς του τρέχοντος έτους αλλά και του 2018. Αν κι έχουν επιλυθεί σημαντικά θέματα όπως του εξωδικαστικού συμβιβασμού και της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, τα «αγκάθια» που παραμένουν, όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση των προνοιακών επιδομάτων, μεταθέτουν χρονικά για το τέλος Νοεμβρίου το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών. Για σήμερα, πιθανότατα τελευταία ημέρα παραμονής των δανειστών στη χώρα μας, τη συνάντηση των θεσμών με το οικονομικό επιτελείο θα απασχολήσει η πορεία του προϋπολογισμού του 2017 αλλά και το υπερπλεόνασμα που θα προκύψει. Και αυτό καθώς οι δανειστές θέλουν να διαπιστώσουν εάν μέρος του πλεονάσματος θα έχει αντίκρισμα και το επόμενο έτος, δηλαδή εάν προκύπτει από μέτρα μόνιμου χαρακτήρα ή εάν το αποτέλεσμα είναι συγκυριακό. Η εξέλιξη αυτή θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό και το εάν μπορεί να καλυφθεί το κενό στον προϋπολογισμό του 2018, που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια και το οποίο ανέρχεται περίπου στο 0,3% του ΑΕΠ.
Οικογενειακά επιδόματα. Ταυτόχρονα, θα εξεταστεί το πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών (spending review) και συγκεκριμένα εάν η περικοπή περίπου 300-340 εκατ. ευρώ από τα υπουργεία εξασφαλίζεται ή εάν παραμένει στα «χαρτιά». Και αυτό έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι το αποτέλεσμα του spending review θα καθορίσει και το μέγεθος της αναδιάρθρωσης στα οικογενειακά επιδόματα, κυρίως για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά. Από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν και θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2018, θα εξαρτηθεί το εύρος των παρεμβάσεων και η τύχη των οικογενειακών επιδομάτων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, στηριζόμενοι στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ζητούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια και αναδιάρθρωση των παροχών, υπέρ του πρώτου και του δεύτερου παιδιού.
Πορεία εσόδων. Ενα ακόμα «αγκάθι» που φαίνεται να προβληματίζει τους θεσμούς είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου καταγράφεται υστέρηση 807 εκατ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος (εκ των οποίων τα 668 εκατ. ευρώ από τα φυσικά πρόσωπα που δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη και δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος). Η κατάσταση φαίνεται να παγιώνεται και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ενστάσεις από τους θεσμούς για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος στα φορολογικά έσοδα το 2018.
Εισφορές. Στο ασφαλιστικό, το υπουργείο Εργασίας δέχθηκε την πρώτη «κόκκινη κάρτα» στο αίτημα για μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως αυτών με εισοδήματα από 40.000 έως 70.000 ευρώ, με τους εκπροσώπους των δανειστών να μη συζητούν οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο. Στον αντίποδα, αποδεκτό έγινε το αίτημα να τεθεί κατώτερο όριο στις συντάξεις χηρείας, τα 384 ευρώ τον μήνα για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση και τα 360 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης.
Συνδικαλιστικός νόμος. Κατά τις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών «κλείδωσε» και η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο αναφορικά με τη λήψη απόφασης για απεργίες. Ετσι, το επόμενο διάστημα θα νομοθετηθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει απαρτία στα επιχειρησιακά σωματεία θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2  των οικονομικά τακτοποιημένων μελών αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.
Κατά τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων του ΕΦΚΑ, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ηδη, περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα έχουν καταβληθεί για συντάξεις, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των συντάξεων έχουν επανυπολογιστεί.
Είσπραξη φόρων. Στο ζήτημα ενοποίησης των μηχανισμών  είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να… πάνε πιο αργά, καθώς τόσο η ΑΑΔΕ όσο και ο ΕΦΚΑ βρίσκονται υπό μεταρρύθμιση και θα ήταν επίφοβο να επιβληθεί –και μάλιστα υπό ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα– μια νέα μεταρρύθμιση.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου