Σελίδες

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Ευρωπαϊκές πηγές: Τι θα κρίνει αν θα δοθεί μέρισμα και αν θα ληφθούν νέα μέτρα

Ευρωπαϊκές πηγές: Τι θα κρίνει αν θα δοθεί μέρισμα και αν θα ληφθούν νέα μέτρα

08:04 πμ
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Το μήνυμα ότι η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (ΕΑ19) επιμένουν στην ποιότητα των προβλέψεών τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στέλνουν από τις Βρυξέλλες κοινοτικοί αξιωματούχοι και πηγές των εθνικών κυβερνήσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι «η συμφωνία της Βαλλέτας του περασμένου Απριλίου και η εξειδίκευσή της στο Λουξεμβούργο τον Ιούνιο, είναι επαρκείς».
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το real.gr, οι Βρυξέλλες αφενός δεν αναμένουν τώρα αυτό που στην Αθήνα ονομάζεται “καθοριστική σύγκρουση με το ΔΝΤ”, αφετέρου εκτιμούν πως “το πλαίσιο της συμφωνίας εμπεριέχει προβλέψεις για το δημοσιονομικό πεδίο” και “δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις”.
Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα που θέλει να μοιράσει η κυβέρνηση από την υπεραπόδοση επί των στόχων, Βρυξέλλες, Χάγη και Λουξεμβούργο λένε ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να κριθεί κάτι τέτοιο και πως “καλό είναι φέτος ό,τι γίνει να γίνει σε συνεννόηση - όχι όπως πέρσι”.
Στην πράξη όλα αυτά μεταφράζονται ως εξής:
• οι διαφωνίες του ΔΝΤ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ESM στα δημοσιονομικά είναι γνωστές από τον Απρίλιο και αποτελούν κομμάτι της συμφωνίας του Ιουνίου.
Ευρωπαϊκές πηγές: Τι θα κρίνει αν θα δοθεί μέρισμα και αν θα ληφθούν νέα μέτρα
• το ΔΝΤ έχει ήδη λάβει την απόφαση για “επί της αρχής διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα” στη βάση στόχου 2,2% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018,
• το ΔΝΤ έτσι κι αλλιώς δεν έχει προσυπογράψει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δεν πρόκειται να το κάνει πριν το τέλος του προγράμματος.
• η ΕΕ έχει προσυπογράψει την βιωσιμότητα του χρέους και την τεκμηριώνει με το πλεόνασμα του 3,5% για τα έτη ως το 2023,
• το πρόγραμμα περιέχει τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών και τα πρόσθετα μέτρα του 2019 για να αντιμετωπίσει παρεκκλίσεις, αλλά ακόμα κανείς δεν έχει δει τον προϋπολογισμό του 2018.
Οι Βρυξέλλες εμμένουν σε αυτό το σημείο και μάλιστα εκτιμούν ότι οι πρώτες πραγματικές συζητήσεις για τα δημοσιονομικά του 2018 θα γίνουν αφού οι επικεφαλής κατέβουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου.
Μέχρι τότε, όλες οι προβλέψεις (άρα και οι επικείμενες φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν - Νοέμβριος) ή περιγράφουν τους στόχους, ή βασίζονται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο - το οποίο η κυβέρνηση συμφώνησε με την ΕΕ τον Απρίλιο στη Μάλτα.
Συνεπώς η απάντηση στην ερώτηση “έρχονται άλλα μέτρα”, σύμφωνα με πηγές των εθνικών κυβερνήσεων και κοινοτικούς αξιωματούχους απαντάται ως εξής:
• πρέπει να δούμε την υπέρβαση του στόχου του 2017 και να κρίνουμε επί της πορείας των δαπανών και των προσδοκώμενων εσόδων, αλλά
• και το αν και κατά πόσο οι μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και αλλού, θα είναι υλοποιημένες στην ώρα τους για να έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
“Ιδανικά, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τις μεταρρυθμίσεις”, είπε την Πέμπτη στo real.gr πηγή προσκείμενη στην παρακολούθηση του προγράμματος.
Εξήγησε μάλιστα ότι, όπως έχει γράψει ήδη η real.gr, οι Βρυξέλλες επιθυμούν ένα κομμάτι της προσαρμογής να γίνει με μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα: “η μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, ο εξορθολογισμός των δομών και τα οργανογράμματα έχουν μόνιμο και επαναλαμβανόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα”.
Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες εξηγούν ότι χωρίς επενδύσεις (και άρα ανάπτυξη) η εξίσωση θα είναι πάντα οριακή και “για τις επενδύσεις απαιτείται πολιτική βούληση για μεταρρυθμίσεις, αλλαγή στη νοοτροπία και σύγκρουση με τα οργανωμένα συμφέροντα”. Τα “οργανωμένα συμφέροντα”, που “φωνάζουν δυνατά στην Ελλάδα, αν και μειοψηφία”, υπάρχουν ως όρος στο πρώτο κείμενο του μνημονίου του 2010 και έχουν καθοδηγήσει πολλές κυβερνήσεις στο να λαμβάνουν “μη - ιδανικές” αποφάσεις (suboptimal).
Κοινώς οι Βρυξέλλες λένε στην Αθήνα, πως το αν θα πάρει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα (δηλαδή αν θα ενεργοποιήσει τον αυτόματο μηχανισμό περικοπών δαπανών, ή θα φέρει στο 2018 μέτρα του 2019) θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα τελειώσει με τα 95 προαπαιτούμενα και το πόσο σωστά θα υποβοηθήσει τις επενδύσεις στη χώρα.
Την ίδια ώρα οι άνθρωποι των Βρυξελλών επαναλαμβάνουν ότι “δεν πρέπει να χάνουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας”. Οι συναντήσεις της Ουάσιγκτον με το ΔΝΤ είναι για τις Βρυξέλλες “άνευ ουσία σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα”. Επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει κανένα δραματικό παρασκήνιο και καλό είναι να διαβάζουμε τα κείμενα των αποφάσεων περισσότερες φορές από ότι ακούμε δηλώσεις - “πολλά λέγονται, καλό είναι να βλέπετε τι γράφεται”, συνηθίζει να λέει κορυφαία πηγή των Βρυξελλών.
Τέλος, σε σχέση με το χρέος, οι συζητήσεις θα είναι τεχνικές και θα αφορούν του θεσμούς, όχι το τι θέλει ή δε θέλει το ΔΝΤ και η Ελλάδα. Εξάλλου το χρέους που θα αναδιαρθρωθεί θα είναι των Ευρωπαίων και οι επιλογές έχουν περιγραφεί με μεγάλη ακρίβεια. Η δε επέμβαση θα γίνει τη στιγμή που θα είναι πλέον χρήσιμη και απαραίτητη: “όταν θα βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές και όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα” - μετά το οποίο είναι απόλυτα γνωστό τι ακολουθεί.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου