Σελίδες

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Καμπανάκι» από τον ΣΕΒ για την αύξηση επαγγελμάτων χαμηλής εξειδίκευσης

«Καμπανάκι» από τον ΣΕΒ για την αύξηση επαγγελμάτων χαμηλής εξειδίκευσης

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Στην ομάδα χωρών που παρουσιάζουν αύξηση στα επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης και δεξιοτήτων ανήκει η Ελλάδα, διαπιστώνει έκθεση του ΣΕΒ, χτυπώντας καμπανάκι για το μέλλον της αγοράς εργασίας στη χώρα, ενόψει των «τεκτονικών αλλαγών», οι οποίες συμβαίνουν παγκοσμίως στο συγκεκριμένο χώρο.
Η έκθεση μιλάει για το φαινόμενο της πόλωσης, που χαρακτηρίζει τελευταία την αγορά εργασίας, με συγκέντρωση στις θέσεις υψηλής ή χαμηλής εξειδίκευσης και μείωση της μεσαίας κλίμακας. Μια ομάδα χωρών, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνεται, παρουσιάζει αύξηση στα επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία παρουσιάζουν αύξηση στα επαγγέλματα χαμηλής εξειδίκευσης.
«Η πόλωση αυτή μπορεί να πλήξει σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, να οδηγήσει σε φτωχοποίηση των εργαζομένων χαμηλής εξειδίκευσης, να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και να ενισχύσει το φαινόμενο της διαρροής ταλέντων», προειδοποιεί η έκθεση. Στην ελληνική αγορά εργασίας, ανησυχητικά είναι επιπλέον τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, μακροχρόνιας ανεργίας, ανεργίας των νέων, αδράνειας και μη ηθελημένης ημιαπασχόλησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ απευθύνει έκκληση να ξεκινήσει άμεσα διάλογος πολιτείας και κοινωνικών εταίρων, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης θέσεων εργασίας. «Στην Ελλάδα του 2017, η δημιουργία πολλών, ποιοτικών θέσεων εργασίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας», σημειώνεται, με την επισήμανση ότι ο σχετικός διάλογος δεν πρέπει να γίνει με όρους παρελθόντος, καθώς η υψηλή διαρθρωτική ανεργία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού προϋπήρχε της κρίσης.
Ο ίδιος ο ΣΕΒ διοργανώνει, στις 24 Οκτωβρίου, συνέδριο με τίτλο «Το μέλλον της εργασίας μετά το μνημόνιο».
Η έκθεση, που συντάχθηκε από τους Χάρη Κυριαζή και Χρήστο Ιωάννου, συμβούλους διοίκησης του ΣΕΒ για εργασιακά θέματα, μιλάει για την 4η βιομηχανική επανάσταση, στο πλαίσιο της οποίας ο αυτοματισμός, οι ψηφιακές πλατφόρμες, οι νέες μορφές οικονομίας επιδρούν καταλυτικά στη φύση και την έννοια της εργασίας.
Στην αγορά εργασίας, αυτό μεταφράζεται σε απομάκρυνση από το μοντέλο της μακροχρόνιας καριέρας σε ένα επάγγελμα και μια επιχείρηση, που κυριαρχούσε στο παρελθόν.
Στις νέες μορφές απασχόλησης περιλαμβάνονται οι συμβάσεις εργασίας με πληθοπορισμό (crowdwork), οι συμβάσεις απασχόλησης «μηδενικών ωρών», σύντομης διάρκειας, προσωρινής εργασίας ή εργασίας κατά παραγγελίαν, οι μικροσυμβάσεις (mini jobs) κ.ά.
Μάλιστα, οι συγγραφείς αναφέρουν ότι και ο μέσος όρος ζωής των επιχειρήσεων έχει πλέον συρρικνωθεί στα 17 χρόνια, από τα 70-80 χρόνια που ήταν στον 20ό αιώνα.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου