Σελίδες

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τίτλοι τέλους για τον Σόιμπλε στο υπ. Οικονομικών

Τίτλοι τέλους για τον Σόιμπλε στο υπ. Οικονομικών

Το πρωί αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως πρόεδρος της γερμανικής Βουλής


ΚΟΣΜΟΣ
2:27
24/10/2017
Τίτλοι τέλους για τον Σόιμπλε στο υπ. Οικονομικών

Τέλος εποχής για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπ. Οικονομικών, αφού το μεσημέρι της Δευτέρας αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του στο υπουργείο. Από σήμερα Τρίτη ο 75χρονος αναλαμβάνει νέα καθήκοντα. Έναν ακριβώς μήνα μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου συνέρχεται σε σώμα η νέα γερμανική Βουλή -όπως ορίζει το γερμανικό Σύνταγμα- και ο μακροβιότερος βουλευτής της με θητεία 25 χρόνων αναμένεται να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία νέος πρόεδρός της.
Με αυτή την ευκαιρία πολλοί γερμανοί αναλυτές προχώρησαν σε έναν απολογισμό των πεπραγμένων του ως υπουργού Οικονομικών. Στις αναλύσεις αυτές δεσπόζουσα θέση έχει βέβαια ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την ευρωκρίση και την ελληνική κρίση ειδικότερα. Σε εκτενή της ανάλυση η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει ότι μολονότι ο Σόιμπλε έγινε μισητός σε πολλές χώρες, κατηγορούμενος ότι ως φανατικός λάτρης της λιτότητας επιδείνωσε την κρίση, εντέλει επέφερε με τις πιέσεις που άσκησε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες με τη σειρά τους πλέον αποδίδουν καρπούς.
Σόιμπλε και Λίντνερ περί Grexit
Και ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξη-ποταμό που παραχώρησε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine εκτίμησε ότι μολονότι η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τελείως το πρόβλημα, βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι δεν θέλησε να επαναλάβει τα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και γι΄αυτό το λόγο δεν βοηθάει σήμερα μία συζήτηση για το αν θα ήταν καλύτερο το Grexit.
Πρόκειται αναμφίβολα για έναν προφανή υπαινιγμό κατά των Φιλελευθέρων -με τους οποίους διαπραγματεύεται στην παρούσα φάση η Άγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης- και τον αρχηγό τους Κρίστιαν Λίντνερ ειδικότερα, οποίος μάλιστα επανέρχεται σήμερα στα περί Grexit. Ωστόσο, όπως και παλαιότερα, όχι υπό τη μορφή επίκαιρης αξίωσης. Ο πρόεδρος του FDP συνδέει την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα μόνον με την περίπτωση ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο ο ίδιος απορρίπτει αναφανδόν. «Εντός της ευρωζώνης δεν μπορεί να υπάρξει κούρεμα, στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», λέει χαρακτηριστικά στη σημερινή Süddeutsche Zeitung.
Το όνομα του Κρ. Λίντνερ, σύμφωνα με δημοσίευμα της deutche welle, είναι ένα από εκείνα που ακούγονται για το υπουργείο Οικονομικών. Με τις διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης να έχουν μόλις ξεκινήσει, είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να προδικάσει κανείς ποιος θα αναλάβει το υπ. Οικονομικών. Βέβαιο πάντως είναι ότι και στο μέλλον σε συζητήσεις/αποφάσεις για την Ελλάδα στη γερμανική Βουλή, ο νέος πρόεδρός της Β. Σόιμπλε θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του, αλλά αυτή τη φορά όχι ως πανίσχυρος υπ. Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Αγαπητέ Βόλφγκανγκ σε προκαλώ να μου πεις πού γράφω ανακρίβειες

Η απάντηση του τέως υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας σε όσα είπε ο κ. Σόιμπλε


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:54
25/10/2017
Βαρουφάκης: Αγαπητέ Βόλφγκανγκ σε προκαλώ να μου πεις πού γράφω ανακρίβειες
54
12

Τη δική του απάντηση στον τέως υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξή στον ΣΚΑΪ ο κ. Σόιμπλε είπε πως «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».
Ο κ. Βαρουφάκης στο προσωπικό του blog καλεί τον κ. Σόιμπλε να αφήσει τις γενικολογίες...
«Αγαπητέ Βόλφγαγκ,
Άκουσα προσεκτικά και διάβασα ακόμα προσεκτικότερα τις πρόσφατες απαντήσεις σου σε δημοσιογραφικά ερωτήματα που προέκυψαν από το πρόσφατο βιβλίο μου «Ανίκητοι Ηττημένοι» αναφορικά με τις μεταξύ μας συνομιλίες το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Έχω να σου προτείνω το εξής. Αντί για γενικολογίες και προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε προ(σ)καλώ να καταδείξεις σε ποιό κεφάλαιο του βιβλίου, σε ποιά σελίδα, σε ποιά παράγραφο ανέφερα έστω και μια ανακρίβεια όσον αφορά κάτι που μου είπες (π.χ. ότι η 3η δανειακή συμφωνία και το 3ο Μνημόνιο που με πίεζες να υπογράψω, και το οποίο υπεγράφη μετρά την παραίτησή μου, “θα ήταν κάκιστο για την Ελλάδα” – ή, ακόμα εντονότερα, την άποψή σου ότι, σε περίπτωση που υπέγραφα, “θα ήμουν υπόλογος στον λαό μου”).
Φιλικά» έγραψε ο τέως υπουργός Οικονομικών.

Σόιμπλε: Στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας

Τι είπε για τον Αλέξη Τσίπρα, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Βαρουφάκη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:41
25/10/2017
Σόιμπλε: Στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας
17
21

Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο απελθών υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, «Ιστορίες», και τον Αλέξη Παπαχελά επεσήμανε , μεταξύ άλλων, ότι σεβάστηκε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δεύτερες εκλογές το 2015, υποστηρίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός το 2014, είχε ζητήσει ένα «διάλειμμα από τις μεταρρυθμίσεις», δικαιολογώντας έτσι και την υπαναχώρηση των εταίρων στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ περιγράφει ως επικρατούσα άποψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το «time-out» (Grexit) της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2015.
Αναφερόμενος στον Γιάννη Βαρουφάκη σχολιάζει πως «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».
«Στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας για κάποια ΜΜΕ» είπε χαρακτηριστικά. «Μία Νομισματική Ένωση με κράτη μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα δημιουργεί και προβλήματα. Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις» ανέφερε.
Όπως επεσήμανε ο κ. Σόιμπλε: «Κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο έχοντας πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και εκ νέου πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη φέτος το 2017. Τότε όμως ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του. Το δήλωσε και επίσημα στο Βερολίνο διότι η αντίσταση στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και επιπλέον, πλησίαζε η εκλογή ενός νέου Προέδρου για την οποία, αν θυμάμαι καλά, απαιτείται πλειοψηφία 60%. Χωρίς αυτή την πλειοψηφία διαλύεται η Βουλή και κηρύσσονται νέες εκλογές».
Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε: «Ο δε Τσίπρας, αυτό μου το είπε σε προγενέστερη στιγμή όταν είχε βρεθεί στο Βερολίνο ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, τότε είχαμε μιλήσει πάνω από μια ώρα, μου είχε πει ότι σκόπευε να κάνει μια προεκλογική εκστρατεία υποσχόμενος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αλλά χωρίς πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς όρους. Του απάντησα ότι του εύχομαι προς το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει αυτές τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις».

Η Μέρκελ αποφάσισε να φέρει το ΔΝΤ

Ερωτηθείς κατά πόσο ήταν αντίθετος στην ανάμιξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εξαρχής, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι την συγκεκριμένη απόφαση έλαβε Άνγκελα Μέρκελ.
«Εγώ, και αυτό είναι γνωστό, ήμουν από την αρχή της άποψης ότι το πρόβλημα της Νομισματικής Ενωσης θα έπρεπε να το επιλύσουν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι. Άλλοι, και κυρίως η Καγκελάριος, ήταν της άποψης ότι ακριβώς λόγω του μεγέθους του προβλήματος θα χρειαζόμασταν και το ΔΝΤ», είπε.
Σε ότι αφορά την πρόταση για «time-out» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, δηλαδή έξοδο με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια, υποστηρίζει ότι όντως έγινε τέτοια πρόταση στον τότε ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο ο τελευταίος αρνήθηκε, ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «εγώ δεν θα ήθελα να αναγκαστώ να επιβάλλω στη Γερμανία, μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που έγιναν στην Ελλάδα».
Αναφερόμενος στο 2015, ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποτιμήσει το ακριβές κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, ενώ προσωπικά για τον πρώην υπουργό Οικονομικών σημειώνει ότι «αυτά που λέει απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους».
Τονίζει ότι τον «λύπησε» το γεγονός ότι η Ελλάδα προσπάθησε για έξι μήνες να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, όπως αναφέρει, «σεβάστηκε το γεγονός ότι ο Τσίπρας προσπάθησε να τηρήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει προεκλογικά και όταν αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να το καταφέρει ακολούθησε τον δρόμο των εκλογών». «Εγώ αυτό το κατάλαβα πολύ καλύτερα από ό,τι οι άλλοι. Ό,τι δηλαδή είπε “είμαι αναγκασμένος να κάνω τα αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκα, θα κάνω εκλογές, χρειάζομαι νέα εντολή από τους Έλληνες ψηφοφόρους”. Την εντολή αυτή την έλαβε και τώρα με όλες τις δυσκολίες - και δεν είναι εύκολος δρόμος αυτός - η χώρα πάει καλύτερα», υπογραμμίζει.

«Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»

Οσον αφορά το θέμα του χρέους, ο κ. Σόιμπλε επιμένει ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα ελάφρυνσης. «Πιστεύω ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Έχουμε λάβει μέτρα που αφορούν το χρέος όπως συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016 και εκτιμούμε ότι το πρόγραμμα το οποίο τρέχει μέχρι τα μέσα του 2018 θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Τα οικονομικά στοιχεία το επιβεβαιώνουν. Τουλάχιστον σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση θεωρείται ότι η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές», αναφέρει
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση η γερμανική Βουλή να εγκρίνει στο μέλλον νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αν χρειαστεί, ο κ. Σόιμπλε αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, τονίζοντας, ωστόσο ότι «μέχρι σήμερα στη Γερμανία υπήρχε πάντα μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδος και μια αλληλεγγύη προς την Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ένα αστείο» τη δήλωσή του ότι οι Έλληνες θα πρέπει να του στήσουν άγαλμα όταν φύγει από τα πράγματα, ενώ παραδέχεται πώς και ο ίδιος έχει κάνει λάθη στο παρελθόν.
«Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη», σημειώνει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες. Αυτό βέβαια δεν βελτιώνει τα πράγματα, δεν τους καθιστά σοβαρότερους».
«Στην Ελλάδα ήμουν ο δαίμονας για κάποια ΜΜΕ. Αυτό με λύπησε γιατί κανείς δεν θέλει να βλάψει τη χώρα», σημείωσε, τονίζοντας ότι πολλά μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες.
Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με συνέπεια στον ίδιο δρόμο και να προσελκύσει επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι η δημόσια διοίκηση χρήζει μεγάλης βελτίωσης.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% δήλωσε ότι πιστεύει πως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και εφαρμόζεται είναι το σωστό. Υπάρχουν χώρες που κατέγραψαν υψηλότερα πλεόνασμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφερε.
«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων», είπε.
Η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα μεγαλώνει, αργά αλλά σταθερά και αυτό είναι θετικό. Ο εφιάλτης τελειώνει για την Ελλάδα, τα στοιχεία του 2017 δείχνουν ότι η οικονομία ανακάμπτει, υπογράμμισε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών.

Σόιμπλε: Πιστεύω ότι ο εφιάλτης έχει τελειώσει, ζήτημα Grexit δεν τίθεται

«Ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
0:14
25/10/2017
Σόιμπλε: Πιστεύω ότι ο εφιάλτης έχει τελειώσει, ζήτημα Grexit δεν τίθεται
11
8

Την πεποίθησή του πως «ζήτημα Grexit δεν τίθεται. Πιστεύω ότι ο εφιάλτης έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν» εξέφρασε ο Γερμανός, πρώην πλέον, υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο Σόιμπλε απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο Grexit για να περιγράψει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούσε σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξής του τον όρο «time out», προφανώς για να καταδείξει πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε προσωρινό χαρακτήρα.
«Η τελευταία ενημέρωση που λάβαμε στο Eurogroup δείχνει ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί. Δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων Η συμβουλή μου στον κ. Τσίπρα είναι να συνεχιστεί με συνέπεια η πορεία η οποία οδήγησε στην θετική εξέλιξη της οικονομίας» τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συμπλήρωσε: «Έπρεπε να πείσουμε τους πολίτες των άλλων κρατών- μελών ότι η αλληλεγγύη μέσα σε ένα κοινό νόμισμα είναι αναγκαία και σωστή. Εάν ο κ. Τσίπρας τηρεί τα συμφωνηθέντα, εμείς τον στηρίζουμε, δεν συνεργαζόμαστε στη Ευρώπη με βάση τον πολιτικό προσανατολισμό. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί. Προσπαθήσαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχοντας μια Νομισματική ένωση, να διατηρήσουμε την σταθερότητα».
Παράλληλα αποκάλυψε πως κατά τη διάρκεια εκείνων των κρίσιμων διαπραγματεύσεων: «ένας υπουργός στο Eurogroup είπε σε Έλληνα ομόλογο του “σταμάτα να κλαίγεσαι που υποχρεώνεσαι να περικόψεις τις συντάξεις, εμείς στην χώρα μας έχουμε συντάξεις που είναι οι μισές από αυτές της Ελλάδας“! Το κόμμα του πρωθυπουργού Τσίπρα υποσχέθηκε ότι θα καταργούσε το προνόμιο των εφοπλιστών να μην πληρώνουν φόρους. Ούτε η Τρόικα ούτε το ΔΝΤ υπαγόρευσαν στην Ελλάδα με ποιον τρόπο θα έπρεπε να γίνει η εξυγίανση του προϋπολογισμού. Υπάρχουν πολλές στιγμές που δεν θα ξεχάσω και μάλιστα από την αρχή της περιόδου. Πιστεύω ότι αυτή την χρονική στιγμή δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα θα ανταπεξέλθει χωρίς την λήψη νέων μέτρων και θα αποκτήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές. Το πρόβλημα της Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία δεν είναι το χρέος, αλλά η συνέχιση της πορείας βελτίωσης της οικονομίας. Τα μέτρα που οφείλαμε να εφαρμόσουμε βραχυπρόθεσμα τα εφαρμόσαμε».
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έκανε και μια μικρή αυτοκριτική τονίζοντας πως: «ένας πολιτικός που ισχυρίζεται πως δεν έχει κάνει λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος. Είμαστε άνθρωποι, όλοι κάνουμε λάθη. Υπάρχουν κάποιοι που δεν είχαν και τόση επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων, αλλά σήμερα φλυαρούν λέγοντας πολλές χαζομάρες. Ήταν αστείο ότι οι Έλληνες θα πρέπει να μου φτιάξουν άγαλμα».
Τέλος, ο Κ. Σόιμπλε σημείωσε πως «η πιο ευτυχισμένη στιγμή θα είναι όταν θα ολοκληρωθούν με επιτυχία όλα τα προγράμματα. Μέχρι σήμερα πάντως στην Γερμανία υπήρχε πάντα μια μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της Ελλάδος» ενώ σε ότι αφορά τον ίδιο τόνισε πως: «Είμαι οκτώ χρόνια τώρα Υπουργός Οικονομικών και πήρα την απόφαση πως οκτώ χρόνια είναι αρκετά».

Σόιμπλε: Όταν ζητάτε δάνεια δεν μπορείτε να υβρίζετε αυτούς που σας τα χορηγούν

«Το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23:31
24/10/2017
Σόιμπλε: Όταν ζητάτε δάνεια δεν μπορείτε να υβρίζετε αυτούς που σας τα χορηγούν
26

Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για όλα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις κατά την περίοδο της κρίσης αλλά και το σήμερα της Ελλάδας, στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Σόιμπλε αρχικά σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη λιμαν μπραδερς οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης». Και συνέχισε σχολιάζοντας πως «μία Νομισματική Ένωση με κράτη μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα δημιουργεί και προβλήματα. Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις.
Και συνέχισε με δηκτικό τρόπο αναφέροντας ξανά πως «όταν ζητάτε την χορήγηση δανείων από άλλους δεν μπορείτε να τους βρίζετε για το ότι λαμβάνετε δάνεια. Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα».
Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως «το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Εν τέλει στο τέλος μια χαρά τα βολέψαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες καταφέραμε να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό».
Ο πρώην πλέον Γερμανός υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης και τη συνεργασία του με τους Βενιζέλο και Σαμαρά. «Ο Βενιζέλος αρνήθηκε το time out από την Ευρωζώνη λέγοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Το 2014 Ο Σαμαράς είπε πως χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του».

«Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις του»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε και για τη σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23:44
24/10/2017
«Ευχήθηκα στον Τσίπρα να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα τηρούσε τις υποσχέσεις του»
6

Ο Γερμανός, πρώην πλέον, υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ιστορίες» υποστήριξε πως ο ίδιος δεν τασσόταν υπέρ του Grexit, διευκρινίζοντας ότι την περίοδο που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε τους όρους και προκήρυξε εκλογές, όλοι σχεδόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θεωρούσαν ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να κάνει ένα «time out» με τη στήριξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Το σχόλιο του πάντως για τις προεκλογικές αναγγελίες του Αλέξη Τσίπρα πριν τις εκλογές του 2015 είναι χαρακτηριστικό: «Του ευχήθηκα για το δικό του συμφέρον να μην κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν θα μπορούσε να τηρήσει τις υποσχέσεις του. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις»
Και στη συνέχεια πρόσθεσε «Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να παραμείνει στην Ευρωζώνη θα ήταν υποχρεωμένη να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κέρδισε τις εκλογές και προσπάθησε για μισό χρόνο να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πράγμα που δεν πέτυχε και έτσι προκήρυξε νέες εκλογές και έκτοτε η κατάσταση βελτιώνεται. Το τίμημα, ωστόσο, που κατέβαλε η Ελλάδα εκείνο το μισό χρόνο ήταν η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Τσίπρα κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας κατά του Σαμαρά».
Για να σχολιάσει επίσης πως «προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί φόρο στους εφοπλιστές. Αντ’ αυτού είδαμε μείωση των συντάξεων των μικροσυνταξιούχων. Αυτό δεν το αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αλλά η ελληνική»
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην σχέση του με τον Γιάννη Βαρουφάκη: «Αυτά που λέει ο συνάδελφος Βαρουφάκης απέχουν τόσο από την πραγματικότητα ώστε δεν μπορώ να ασχοληθώ πραγματικά μαζί τους. Με όλους τους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών είχα άψογη συνεργασία».
Τέλος ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως «ό,τι υπέστη ο ελληνικός λαός απορρέει από προβλήματα που έχουν τα αίτιά στην Ελλάδα και όχι από αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς στο λαό γιατί είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις». Για να σχολιάσει επίσης πως «προεκλογικά ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί φόρο στους εφοπλιστές. Αντ’ αυτού είδαμε μείωση των συντάξεων των μικροσυνταξιούχων. Αυτό δεν το αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση αλλά η ελληνική»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου