Σελίδες

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Κατάρρευση στα φορολογικά έσοδα

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Κατάρρευση στα φορολογικά έσοδα

Το προσχέδιο προϋπολογισμού θέτει χαμηλότερα τον στόχο των φορολογικών εσόδων παρά το γεγονός ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα.
prosxedio-proupologismou-katarreusi-forologikwn-esodwn-to-2018
 
Προσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θέτει χαμηλότερα τον στόχο των φορολογικών εσόδων παρά το γεγονός ότι θα επιβληθούν νέα μέτρα, κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Παρά την πρόβλεψη για σημαντική ανάπτυξη 2,4%, (από 1,8% το 2017) τα φορολογικά έσοδα της επόμενης χρονιάς προβλέπονται μειωμένα συγκριτικά με την πρόβλεψη που είχε γίνει στο μεσοπρόθεσμο. Πάντως, η κυβέρνηση επιμένει, όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα επιτευχθεί. Συγκεκριμένα προβλέπεται πλεόνασμα 3,57% (ελαφρά βελτιωμένο σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου) ενώ για το 2017, ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος ανεβαίνει στο 2,21% από 1,9% που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο.
Ανάπτυξη της τάξεως του 2,4% προβλέπει για το 2018 το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή ενώ για το 2017 ο πήχης της ανάπτυξης μπαίνει στο 1,8%. Όπως προκύπτει από τους πίνακες του προσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει κατάρρευση των εσόδων από την άμεση φορολογία. Αντί για εισπράξεις 21,5 δις. ευρώ από την άμεση φορολογία, η πρόβλεψη για το 2017 περιορίζεται στα 20,373 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών περιμένει απόκλιση από τον φετινό στόχο κατά τουλάχιστον 1,2 δις. ευρώ.
Όσο για το 2018, ο στόχος για την είσπραξη των άμεσων φόρων ανεβαίνει στα 20,775 δις. ευρώ κάτι που σημαίνει ότι παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα, το 2018 προβλέπεται ότι θα εισπραχθούν λιγότεροι άμεσοι φόροι συγκριτικά και με το 2016. Όσον αφορά στην έμμεση φορολογία, προβλέπεται ότι τα έσοδα φέτος θα διαμορφωθούν στα 27,099 δις. ευρώ από 26,718 δις. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη ενώ για το 2018, ο πήχης ανεβαίνει περαιτέρω στα 27,652 δις. ευρώ. Τεράστια μεταβολή αναμένεται φέτος και στις επιστροφές φόρου. Θα επιστραφούν 4,686 δις. ευρώ αντί για 3,324 δις. ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη ενώ για το 2018, ο πήχης περιορίζεται στα 3,566 δις. ευρώ.
Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο πήχης των δαπανών κατεβαίνει ακόμη περισσότερο. Για το 2018, προβλέπεται ότι οι δαπάνες θα συγκρατηθούν στα 48,857 δις. ευρώ από 49,354 δις. ευρώ που προέβλεπε το μεσοπρόθεσμο. Για το 2017, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα συγκρατηθούν στα 49,251 δις. ευρώ από 49,844 δις. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου. 
Δείτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού εδώΚατεβάστε από εδώ

H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2018.
Το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης του 2018, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 3,57% του ΑΕΠ (6.671  εκατ. ευρώ) ποσοστό που είναι συμβατό με τους στόχους του προγράμματος.
Για το 2017 το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού εκτιμά σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου του 1,75%. Η υπέρβαση αυτή επιτρέπει εφάπαξ δαπάνη με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος και επιδίωξη τη στοχευμένη στήριξη οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ακριβές ύψος του ποσού και τα μέτρα στήριξης θα εξειδικευθούν με βάση τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.
Η διατηρήσιμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για τρίτη συνεχόμενη χρονιά,  οφείλεται στην εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη σημαντική δημιουργία νέων θέσεων μισθωτής εργασίας. Τα παραπάνω, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνδυάζει με επιτυχία τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Για το 2018, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:
•          Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα  ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
•          Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
•          Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Στα επόμενα έτη, οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τόσο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων όσο και τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εφαρμοστούν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που προβλέφθηκαν και ψηφίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου