Σελίδες

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ και οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα

Οι δύο εκθέσεις του ΔΝΤ και οι διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα

Το Ταμείο φέρεται να αρκείται και σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
oi-duo-ektheseis-tou-dnt-kai-oi-dieukriniseis-gia-ta-nea-metra
 
Καθοριστικά για το μέλλον και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης θα είναι τα επόμενα 24ωρα καθώς η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να αποκτήσει σαφέστερη εικόνα σχετικά με τις προθέσεις του «αστάθμητου παράγοντα» ΔΝΤ.
Στελέχη του Ταμείου εμφανίζονταν σε συνομιλία με δημοσιογράφους καθησυχαστικά όσον αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθούν μέτρα ύψους 2,4 δις. ευρώ για το 2018. Το Ταμείο φέρεται να αρκείται και σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για το 2018 υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, αυτή η θέση δεν αναιρεί το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να «μπλοκάρει» τη διανομή έκτακτου μερίσματος για το 2017 –καθώς βλέπει μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση- ούτε το ενδεχόμενο να επιμείνει στο να μειωθεί το αφορολόγητο έναν χρόνο νωρίτερα (δηλαδή από την 1/1/2019).
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στελέχη του Ταμείου θύμισαν στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησαν μια παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεση του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία «στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.
   Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα».

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι πρόσθετα μέτρα προφανώς και θα υπάρξουν το 2018. Θα είναι αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί και νομοθετηθεί όπως και αυτά που είναι προγραμματισμένο να συμφωνηθούν στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης (πχ αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων κλπ). Επίσης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να θεωρήσει ότι το 2,2% δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς πρόσθετες δημοσιονομικές παρεμβάσεις επειδή θα κρίνει ότι κάποιοι από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων ή στη μείωση των δαπανών κατά τη διάρκεια του 2017 δεν θα υπάρχουν και του χρόνου. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, το ΔΝΤ δεν αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα 2,4 δις. ευρώ για να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 καθώς για το ίδιο, ο πήχης είναι πολύ χαμηλότερα στο 2,2% για την επόμενη χρονιά.
Ειδικά για το 2017, η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα ξεπεράσει το 1,7% (σ.σ το ίδιο θέτει τον στόχο στο 1,8%) αναμένεται να δημιουργήσει εμπόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μοιράσει έκτακτο μέρισμα μέχρι το τέλος του χρόνου ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στο οικονομικό επιτελείο ελπίζουν ότι οι αντιδράσεις θα καμφθούν ενώ καθοριστική θα είναι η ανακοίνωση των επιδόσεων του προϋπολογισμού τη Δευτέρα για τον μήνα Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση «βλέπει» το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 στο 2,2% συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης για το έκτακτο κοινωνικό μέρισμα.
Όσον αφορά στο 2019, το γεγονός ότι το ΔΝΤ βλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% (από 2,2% τα 2018) παραπέμπει στο ότι προεξοφλεί τη μείωση του αφορολογήτου όχι από την 1/1/2020 όπως είναι προγραμματισμένο αλλά από την 1/1/2019.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο για φορολογικές ελαφρύνσεις και το 2018. Αυτό, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ούτε από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Με βάση τις ελληνικές εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς θα διαμορφωθεί στο 3,57% δηλαδή πολύ κοντά στον μνημονιακό στόχο.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα όποια θετικά μέτρα θα μπορέσουν να υλοποιηθούν για το 2018, θα πρέπει και πάλι να έχουν εφάπαξ χαρακτήρα και να υλοποιηθούν στο τέλος του 2018 αφού κριθεί ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Από το 2019, η ιστορία αλλάζει και όλη η διαπραγμάτευση θα γίνει σχετικά με το αν θα μπορεί να υλοποιηθεί το θετικό πακέτο μέτρων του 2019 ή όχι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου