Σελίδες

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Καραμούζης: Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Καραμούζης: Από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 15:01
 
UPD:15:12
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
O πρόεδρος της ΕΕΤ Νικολάος Καραμούζης
Υψηλούς βασικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη, που βελτιώνονται οργανικά τα τελευταία τρίμηνα, διατηρούν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤ Νικολάος Καραμούζης.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας Επενδύσεις - Καινοτομία - Ανάπτυξη» επισήμανε ότι οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τις συνθήκες ρευστότητας και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και σταθεροποίησαν το ρυθμό δημιουργίας νέων επισφαλών δανείων με τάσεις αποκλιμάκωσης το τελευταίο τρίμηνο.
Όλοι οι σώφρονες και καλοπροαίρετοι άνθρωποι κατανοούν ότι το πρόβλημα των NPEs/NPLs είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί «εν μια νυκτί». Χρειάζεται χρόνος, δέσμευση στην επίτευξη των στόχων, στενότερη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, δίκαιη μεταχείριση των πελατών και καμία επιείκεια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καραμούζης.
Έχουμε μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις που δημιουργεί η υποχρέωση συμμόρφωσης στο νέο κανονιστικό πλαίσιο (π.χ. IFRS9), τα stress tests, αλλά και οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές στον χρηματοπιστωτικό χώρο, που καθιστούν επιτακτική ανάγκη το ριζικό μετασχηματισμό, ως συνθήκη επιβίωσης. Θα τις αντιμετωπίσουμε από θέση ισχύος και με γνώμονα τα συμφέροντα των μετόχων μας, των καταθετών μας, των πελατών μας, του προσωπικού μας και της ελληνικής οικονομίας που χρειάζεται ένα εύρωστο και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, πυλώνα χρηματοδότησης της ανάπτυξης και στήριξης των πελατών, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Eurobank.
Attica Bank: Ο τρόπος αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαφέρει
«Ο τρόπος με τον οποίο η Attica Bank ΑΤΤ+1,85% έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) διαφέρει από ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Δεν θα ήταν υπερβολικό να δηλώσουμε ότι μέχρι στιγμής η Attica Bank είναι η μόνη ελληνική τράπεζα που τολμάει και προχωράει με διαφορετική στρατηγική», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.
Η στρατηγική λύση που έχει επιλέξει στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αύξηση της αποπληρωμής των μη εξυπηρετούμενων ορίων (NPEs) με άμεση μείωση του σχετικού δείκτη. Η λύση αυτή αποτελεί μια σύνθετη και πρωτοποριακή συναλλαγή για το τραπεζικό σύστημα και βασίζεται στη πραγματική μεταβίβαση και αποκοπή μέρους του χαρτοφυλακίου από τον ισολογισμό της Τράπεζας μέσω τιτλοποίησης ενός χαρτοφυλακίου καταγγελμένων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ περίπου, η διαχείριση του οποίου έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο επενδυτή», ανέφερε ο κ.Πανταλάκης.
Με την τιτλοποίηση αυτή - που ολοκληρώθηκε μάλιστα πριν από λίγους μόλις μήνες - η Τράπεζα ωφελήθηκε διττά:
Πρώτον, η τιτλοποίηση δίνει στην Attica Bank τη δυνατότητα να επιτύχει πρώτη από όλες τις τράπεζες τον στόχο που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-2,06% για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος έως το 2019.
Πιο συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας μειώθηκε άμεσα κατά 55% έναντι στόχου για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος 40% για το 2019.
Δεύτερον, η ολοκλήρωση της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων οδήγησε στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 70 εκατ. ευρώ, διευθετώντας αφενός μεν την εκκρεμότητα που υπήρχε για την κάλυψη των απαιτήσεων της άσκησης εκτίμησης κεφαλαιακών αναγκών που διεξήχθη το 2015 και αφετέρου αυξάνοντας τον δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας στο 16%, διατηρώντας έτσι περιθώριο ασφαλείας πέντε ποσοστιαίων μονάδων από το ελάχιστο εποπτικό επίπεδο του 11%, πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου