Σελίδες

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της χορήγησης περισσότερων κανονιστικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τα συστήματα συμψηφισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της στον τομέα της νομισματικής πολιτικής

Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της χορήγησης περισσότερων κανονιστικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά τα συστήματα συμψηφισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της στον τομέα της νομισματικής πολιτικής



Στρασβούργο, 3 Οκτωβρίου 2017
Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της χορήγησης περισσότερων κανονιστικών εξουσιών στην ΕΚΤ όσον αφορά τα συστήματα συμψηφισμού ώστε να ανταποκρίνεται στις ευθύνες της στον τομέα της νομισματικής πολιτικής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει σήμερα ευνοϊκή γνώμη σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), της 23ης Ιουνίου 2017, με την οποία η ΕΚΤ ζήτησε να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στη ρύθμιση των συστημάτων συμψηφισμού όσον αφορά χρηματοπιστωτικά μέσα, για παράδειγμα όσον αφορά τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους (CCP), προτείνοντας να τροποποιηθεί το άρθρο 22 του καταστατικού της.
Με τη σημερινή γνώμη, η Επιτροπή εκφράζει την έντονη ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποσκοπεί στο να δοθεί στην ΕΚΤ σαφής κανονιστική αρμοδιότητα στον τομέα του κεντρικού συμψηφισμού. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του καταστατικού της, η ΕΚΤ επιδιώκει να υπαχθούν στις κανονιστικές της αρμοδιότητες τα συστήματα συμψηφισμού όσον αφορά χρηματοπιστωτικά μέσα. Η σημαντική αυτή αλλαγή θα δώσει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να επιτελεί πλήρως τα καθήκοντα που της ανατέθηκαν με την πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR). Στην επιστολή προθέσεων που απηύθυνε τον Σεπτέμβριο του 2017, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν ταχέως την πρόταση τροποποίησης του κανονισμού EMIR και τη σύσταση της ΕΚΤ για τροποποίηση του άρθρου 22.
Στη γνώμη που εξέδωσε, η Επιτροπή συνιστά επίσης ορισμένες περιορισμένες προσαρμογές στην πρόταση της ΕΚΤ ώστε να υπογραμμίζεται η ανάγκη συνοχής μεταξύ των κανονιστικών εξουσιών της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, όσον αφορά τα συστήματα συμψηφισμού.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο θα εξετάσουν τώρα προς έγκριση τις προτεινόμενες αλλαγές του καταστατικού της ΕΚΤ με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, χάρη σε απλουστευμένη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 129 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, της 13ης Σεπτεμβρίου, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων τις οποίες προσφέρουν οι εν λόγω ρήτρες – δηλαδή το να επιτρέπεται η πραγματοποίηση τεχνικών τροποποιήσεων της Συνθήκης στο πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας – αποτελεί σημαντικό εργαλείο που καθιστά δυνατή την ταχύτερη και πιο αποτελεσματική διαδικασία λήψης αποφάσεων στην ΕΕ.
Ιστορικό του φακέλου
Η σύσταση της ΕΚΤ
Στη σύστασή της τής 23ης Ιουνίου, η ΕΚΤ προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 22 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ως εξής:
«Η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες μπορούν να παρέχουν διευκολύνσεις, και η ΕΚΤ μπορεί να θεσπίζει κανονισμούς με σκοπό την εξασφάλιση αποτελεσματικών και υγιών συστημάτων συμψηφισμού και πληρωμών, καθώς και συστημάτων συμψηφισμού όσον αφορά χρηματοπιστωτικά μέσα, εντός της Ένωσης και με άλλες χώρες.»
Ειδικότερα, η σύσταση προτείνει να δοθούν στην ΕΚΤ κανονιστικές εξουσίες ώστε να εκδίδει δεσμευτικές εκτιμήσεις και να απαιτεί τη λήψη μέτρων αποκατάστασης, σε στενή συνεργασία με άλλες αρχές της ΕΕ. Επιπλέον, αν κρίνεται αναγκαίο για την προστασία της σταθερότητας του ευρώ, η ΕΚΤ θα πρέπει να διαθέτει τις κανονιστικές εξουσίες να θεσπίζει επιπρόσθετες απαιτήσεις για τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που συμμετέχουν στον συμψηφισμό συναλλαγών οι οποίες αφορούν σημαντικά ποσά σε ευρώ. Η ΕΚΤ υπογραμμίζει επίσης ότι αυτό το νέο καθήκον θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς της νομισματικής πολιτικής.
Η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 129 παράγραφος 3) απαιτεί από την Επιτροπή να διατυπώσει γνώμη σχετικά με τη σύσταση αυτή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο αποφασίζουν εν συνεχεία σχετικά με την τροποποίηση.
Η εν εξελίξει αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού
Η σύσταση της ΕΚΤ και η γνώμη που εξέδωσε σήμερα η Επιτροπή πρέπει να εξεταστούν ιδίως στο πλαίσιο της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής, της 13ης Ιουνίου 2017, για την αναθεώρηση του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR) (κανονισμός αριθ. 468/2012).
Οι προτεινόμενες στοχευμένες μεταρρυθμίσεις αποσκοπούν στην περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι ρυθμίζονται ήδη ικανοποιητικά και διαθέτουν τα μέσα για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών δυσχερειών, χάρη σε σειρά μέτρων που θεσπίστηκαν στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ωστόσο, εξακολουθούν να απαιτούνται περαιτέρω τροποποιήσεις, ώστε να διασφαλιστεί μια πιο συνεκτική και αυστηρή εποπτεία των κεντρικών αντισυμβαλλομένων στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες, καθώς και για να αντιμετωπίζονται νεοεμφανιζόμενες προκλήσεις. Οι κεντρικοί αντισυμβαλλόμενοι έχουν καταστεί συστημικά σημαντικό μέρος του χρηματοπιστωτικού τομέα και η σημασία τους αυξάνεται. Επιπλέον, η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κανονιστική ρύθμιση και την εποπτεία του συμψηφισμού στην Ευρώπη.
Η συνιστώμενη τροποποίηση του καταστατικού θα παράσχει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να ασκεί πλήρως τις αρμοδιότητες που προβλέπει η νομοθετική πρόταση της Επιτροπής για τις κεντρικές τράπεζες έκδοσης στη διαδικασία εξουσιοδότησης, αναγνώρισης και εποπτείας των κεντρικών αντισυμβαλλομένων που έχουν έδρα τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ.
Για περισσότερες πληροφορίες
Γνώμη της Επιτροπής για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 22 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Ενημερωτικό σημείωμα: Γνώμη της Επιτροπής για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την τροποποίηση του άρθρου 22 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR)
Ανακοίνωση για περαιτέρω τροποποιήσεις του κανονισμού για τις υποδομές των ευρωπαϊκών αγορών (EMIR)
Πρόταση για πιο αυστηρή εποπτεία των κεντρικών αντισυμβαλλομένων (CCP)

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου