Σελίδες

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Χαμένες στις... επιτροπές οι νέες αντικειμενικές αξίες

Χαμένες στις... επιτροπές οι νέες αντικειμενικές αξίες

08:42 πμ
Πολύ κοντά να χαθεί και η δεύτερη προθεσμία για την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών καθώς στο παρά πέντε προσπαθεί να ολοκληρώσει την διαδικασία συστήνοντας την μια επιτροπή μετά την άλλη.
Χαμένες στις... επιτροπές οι νέες αντικειμενικές αξίες
Τα φανερά πρόβλημα που οδήγησαν στο να χαθεί η μνημονιακή δέσμευση για την εξίσωση αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές παραδέχθηκε χθες σε ομιλία της η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου.
Στην συντριπτική πλειονότητα των τιμών ζώνης δεν υπάρχουν καθόλου συναλλαγές ενώ σε μεγάλο αριθμό των υπολοίπων οι συναλλαγές είναι πολύ λίγες.
Συνεπώς είναι πολύ λίγες οι αναλυτικές πληροφορίες που χρειάζεται το υπουργείο για να αναθεωρήσει τις αντικειμενικές τιμές.
Οι επαγγελματίες της αγοράς (μεσίτες) δίνουν ένα εντελώς διαφορετικό εύρος τιμών για την ίδια περιοχή περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τον προσδιορισμό νέων αντικειμενικών.
Η βάση δεδομένων που δημιούργησε το ίδιο το υπουργείο καταγράφει μόνο τιμές συμβολαίου οι οποίες κατά τεκμήριο αφορούν τιμές πώλησης μειωμένες με το φόβο του υψηλού φόρου μεταβίβασης.
Στην κατεύθυνση της διόρθωσης του προβλήματος η κ. Παπανάτσιου τόνισε ότι θα υπάρχει η λειτουργία των τοπικών επιτροπών και πάνω από αυτές θα υπάρχουν εποπτικές επιτροπές ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια της όλης της διαδικασίας.
Πάντως και με την λύση αυτή κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπορούν να προκύψουν εύκολα νέες αντικειμενικές αξίες.
Έχοντας στα χέρια του εκθέσεις ιδιωτών το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών μπορεί να γίνει σχετικά πιο εύκολα καθώς δεν αναμένεται να μειωθούν περισσότερο από 5 - 10%.
Έτσι δεν θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ στο οποίο έχει δεσμευτεί το ΥΠΟΙΚ τουλάχιστον μέχρι και το 2019.
Τούτο με δεδομένο ότι μια τέτοια μείωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια μετριασμένη αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου.
Το κρυφό πρόβλημα που μπορεί να πυροδοτήσει κοινωνικό και πολιτικό πρόγραμμα είναι ότι η αναθεώρηση των τιμών μπορεί να αυξήσει πολύ τις αντικειμενικές τιμές με μικροαστικές και υποβαθμισμένες περιοχές όπως η Καλλιθέα το Περιστέρι ή η Φυλή και αντίθετα να μειώσει τις αντικειμενικές αξίες σε αστικές και μεγαλοαστικές συνοικίες όπου σήμερα οι τιμές είναι πολύ υψηλές.
Άρα ακόμη και αν λυθεί το κουβάρι με τις πραγματικές εμπορικές αξίες θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ και τα υψηλά εισοδήματα χαμηλότερο.
Το ενδεχόμενο η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε ποσοστό πάνω από το 10% είναι πραγματικός εφιάλτης καθώς τότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί συνολικά η κλίμακα των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ όπως παραδέχθηκε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις η ίδια η υφυπουργός Οικονομικών.
Η «εύκολη λύση» να κλείσει η τρύπα από ένα νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού αφού θα σήμαινε υπερβολικά μεγάλες επιβαρύνσεις στις περίπου 600.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά που δηλώνουν κάθε χρόνο ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου