Σελίδες

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Επανήλθε ο τραπεζικός "εφιάλτης" στο Χρηματιστήριο

Επανήλθε ο τραπεζικός "εφιάλτης" στο Χρηματιστήριο

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Οι τραπεζικές πιέσεις επανήλθαν, με επιθετική μάλιστα διάθεση, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά και τη σημερινή, τρίτη κατά σειρά, πτώση αναίρεσε σχεδόν όλη την προσπάθεια αντίδρασης του πρώτου 15θημέρου του Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,46% στις 746,45 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 742,28 μονάδων (-2,01%) και 757,78 μον. (+0,04%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 47,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,67%, στις 1.969,24 μονάδες, ενώ στο -2,12% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 997,70 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,68% στις 774,50 μονάδες.
Οι ανησυχίες για την πορεία του τραπεζικού κλάδου επέστρεψαν στην αγορά, ήδη από χτες δόθηκαν τα πρώτα σημάδια, με τις μετοχές του κλάδου να βρίσκονται σήμερα υπό μεγάλη πίεση. Η αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι οι τράπεζες τους επόμενους εννέα μήνες θα αντιμετωπίσουν αρκετές ακόμη προκλήσεις. Αυτές αφορούν τη συμμόρφωσή τους σε νέους εποπτικούς κανόνες, όπως τα IFRS9, TΑR, TRIM, τους στόχους μείωσης των NPEs για το 2018, αλλά και τα επικείμενα για την άνοιξη του 2018 Stress Tests, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τα κεφάλαιά τους.
Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius, αναγνωρίζουμε ότι οι τράπεζες έχουν σχηματίσει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προβλέψεις μη είσπραξης δανείων πάσης φύσεως, οπότε το "στοίχημα" για όσους επιμένουν να τοποθετούνται στον κλάδο είναι ότι αφενός μεν δε θα βγουν νέοι "σκελετοί" από τα πάλαι ποτέ κραταιά τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αφετέρου δε ότι πιθανές μελλοντικές ΑΜΚ θα δρομολογηθούν με τρόπο και σε χρονικό ορίζοντα που δε θα προκαλέσει νέα "ασφυξία" στη Λεωφόρο Αθηνών. Όσο οι underwriters πιθανών νέων ΑΜΚ διαγιγνώσκουν έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους.
Την ίδια ώρα, η αγορά φαίνεται να μπαίνει σε μία νέα φάση, αυτή της τρίτης αξιολόγησης, με την "παράδοση" να μην είναι καθόλου υπερ της. Παρά τις διαβεβαιώσεις όλων των πλευρών για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν κουραστεί από τα γνωστά παιχνίδια πολιτικών εντυπώσεων και "εσωτερικής κατανάλωσης" αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-δανειστών.
Οι προετοιμασίες για την έναρξη της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επικεφαλής από την προσεχή Δευτέρα συνεχίζονται, με τις πληροφορίες του Capital.gr να αναφέρουν ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το ποσοστό επίτευξης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης φτάνει περίπου στο 20% χωρίς σημαντική πρόοδο το προηγούμενο διάστημα.
Στο δύσκολο περιβάλλον του ΧΑ, θα λέγαμε ότι "εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο" και ότι οι επενδυτές καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, καθώς ο "εφιάλτης" της τρέχουσας δεκαετίας τον οποίο συνεχίζουν να βιώνουν τα περισσότερα ελληνικά χρεόγραφα συνεχίζεται. Χρειάζεται σοβαρή πολιτική βούληση, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα "ξεκολλήσουν" το κάρο από τη λάσπη και θα δώσουν νέα πνοή στην ξεχασμένη ελληνική κεφαλαιαγορά, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.
Η αδύναμη προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες εβδομάδες ο Γενικός Δείκτης για να απομακρυνθεί από το χαμηλό εξαμήνου του, παραπέμπει κυρίως σε χρηματιστηριακό "τίναγμα ψόφιας γάτας". Από τεχνική άποψη, ο ΓΔ χρειάζεται υπέρβαση του τοπικού υψηλού των 770 μονάδων προκειμένου να δημιουργήσει βάσιμες αξιώσεις προσέγγισης των 800, καταλήγει ο αναλυτής.
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 4,60%, με την Eurobank και τη ΔΕΗ να ακολουθούν με -3,98% και -3,57% αντίστοιχα. Η πτώση των Εθνική, ΕΕΕ, Πειραιώς και ΕΧΑΕ ξεπέρασε το 2%, ενώ ανώτερες του 1% ήταν οι απώλειες σε Attica Bank, Motor Oil, Μυτιληναίο και Βιοχαλκο. 
Υπό έλεγχο και χαμηλότερα του 1% συγκράτησαν τις πιέσεις οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τιτάν, Λάμδα, Folli Follie κα Σαράντης, ενώ αν και δέχτηκαν αρκετές εντολές πώλησης, οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΑΔΜΗΕ και της Jumbo έκλεισαν χωρίς μεταβολή. 
Με μικρά κέρδη κατάφεραν να κλείσουν οι Φουρλής, Grivalia, Aegean και ΟΠΑΠ, χωρίς όμως να καταφέρουν να κάνουν τη διαφορά, όπως η μετοχή του Ελλάκτωρ, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,28%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου