Σελίδες

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Σχέδιο SOS για τη διάσωση των εσόδων

Σχέδιο SOS για τη διάσωση των εσόδων

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Σχέδιο SOS για τη διάσωση των εσόδων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχουν εκπονήσει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αναστραφεί η κακή πορεία των φορολογικών εσόδων. Περιμένοντας τους αριθμούς από τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίου όπου οι φορολογούμενοι πλήρωσαν για πρώτη φορά φέτος δυο τσουχτερούς φόρους (τη δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την πρώτη από τις πέντε δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ), στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει πρώτη προτεραιότητα η βελτίωση της εικόνας του σκέλους των εσόδων του προϋπολογισμού. 
Η βελτίωση αυτή είναι κρίσιμη καθώς από τις δημοσιονομικές επιδόσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το αν θα κλείσει η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς να ανοίξει ζήτημα πρόσθετων μέτρων για το 2018. Στο οικονομικό επιτελείο απεύχονται αυτό το ενδεχόμενο καθώς γνωρίζουν ότι μπορεί να ανατρέψει ακόμη και τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το χρόνο των  επόμενων εκλογών.
Στις συσκέψεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ληφθεί αποφάσεις για την εξάντληση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των φόρων και της φορολογικής συμμόρφωσης. Στο πλαίσιο αυτό μαζί με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που είναι αρμόδια για την αποτελεσματικότητα του φορολογικού και εισπρακτικού μηχανισμού έχει αποφασιστεί:
- η εντατικοποίηση των διαδικασιών επιβολής των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον όσων φορολογούμενων δεν εξοφλούν εγκαίρως τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ήδη η ΑΑΔΕ έχει ανεβάσει στροφές σε αυτό το πεδίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού καθώς πηγαίνουν πολύ καλά οι εισπράξεις του δημοσίου από τα παρελθόντα οικονομικά έτη, δηλαδή από κατασχέσεις και ρυθμίσεις οφειλών (π.χ. 100 δόσεις). Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία ειδικού λογισμικού το οποίο θα επιτρέπει την πραγματοποίηση ταχύτερων και πιο στοχευμένων κατασχέσεων.
- η αδιάκοπη πολιορκία των οφειλετών του εφορίας με την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αλλά και τηλεφωνικών οχλήσεων από το ειδικό τηλεφωνικό κέντρο της ΑΑΔΕ (call center) με στόχο την υπενθύμιση των φορολογικών υποχρεώσεων που δεν έχουν εκπληρώσει.
- η επικαιροποίηση των λιστών με τους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου και η εκ νέου δημοσιοποίησή τους. Στις λίστες θα περιληφθούν φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ. 
- η συνέχιση σε υψηλούς ρυθμούς των επιτόπιων προληπτικών ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων. Το ειδικό θερινό πρόγραμμα ελέγχων έχει ουσιαστικά εκπνεύσει αλλά στην ΑΑΔΕ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση εντατικών ελέγχων για τη φορολογική συμμόρφωση. Από αυτούς τους ελέγχους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η έκδοση φορολογικών στοιχείων και η απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου που αποτελεί περίπου το 1/3 των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου