Σελίδες

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 130 δις. ευρώ και… συνεχίζουμε Διπλό χτύπημα και από εφορία και από ασφαλιστικά ταμεία για τα χρέη στο δημόσιο

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 130 δις. ευρώ και… συνεχίζουμε

Διπλό χτύπημα και από εφορία και από ασφαλιστικά ταμεία για τα χρέη στο δημόσιο

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 130 δις. ευρώ και… συνεχίζουμε
Στα… χαρτιά θα παραμείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα η «ενοποίηση» των μητρώων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με το αντίστοιχο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προκειμένου το δημόσιο να αποκτήσει σαφή εικόνα για το ποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο και τι ύψους. Το φιλόδοξο σχέδιο που αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση έχει «κολλήσει» στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας ενώ μόλις προ εβδομάδων το ΚΕΑΟ κατάφερε να συλλέξει τις πληροφορίες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα αντίστοιχα τμήματα των ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να σχηματιστεί μια εικόνα τουλάχιστον για το ποιοι και πόσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η υλοποίηση του σχεδίου για κοινούς μηχανισμούς είσπραξης εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων θα καθυστερήσει κάτι όμως που σημαίνει πρακτικά ότι οι οφειλέτες θα έρχονται αντιμέτωποι με… διπλά πυρά. Τόσο η ΑΔΑΕ όσο και το ΚΕΑΟ έχουν εξαπολύσει σκληρό κυνηγητό για να μαζέψουν έσοδα από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία λιμνάζουν αυτή τη στιγμή 130 δις. ευρώ. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι τα αναγκαστικά μέτρα του ΚΕΑΟ αφορούν ασφαλιστικές οφειλές 20 δις. ευρώ (όταν το σύνολο των οφειλών στα Ταμεία ανέρχονται στα 30 δις. ευρώ) ενώ η ΑΑΔΕ έχει ήδη μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών προκειμένου να πιέσει τους δικαιούχους να προσέλθουν στις Δ.Ο.Υ για… τακτοποίηση της υπόθεσής τους.
Η κατάσταση με τις οφειλές προς το δημόσιο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ενώ κάθε μήνα που περνάει η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη. Και μόνο το γεγονός ότι εφορία και ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του διαχωρισμού των οφειλών σε ανεπίδεκτα είσπραξης και λοιπά –σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται σχετική διαδικασία από το υπουργείο Εργασίας για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά Ταμεία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο- οδηγεί σε ένα φαινόμενο οι Έλληνες φορολογούμενοι να εμφανίζονται ότι χρωστούν συνολικά περί τα 130 δις. ευρώ. Μόνο εξαιτίας των προσαυξήσεων αλλά και των καινούργιων χρεών που δημιουργούνται από την υπερφορολόγηση, κάθε μήνα προστίθενται στην δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων περισσότερα από ένα δις. ευρώ. Μόνο τον Σεπτέμβριο –κρίσιμο μήνα καθώς έληγε ταυτόχρονα και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων- ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 200.000 άτομα φτάνοντας στον απίστευτο αριθμό των 4,3 εκατομμυρίων. Τα δύσκολα είναι μπροστά: τον Νοέμβριο λήγει και πάλι διπλή φορολογική υποχρέωση (τελευταία δόση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) ενώ τον Ιανουάριο το υπουργείο Εργασίας θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια για την αναδρομική καταβολή εισφορών από το 2016 σε περισσότερους από 200.000 ασφαλισμένους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν τα αναδρομικά ταυτόχρονα με τις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Οι φορολογούμενοι θα είναι εκτεθειμένοι στα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων καθώς ουσιαστικός τρόπος προστασίας αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παρά για ελάχιστους.
  1. Πρώτον, δεν υπάρχει τρόπος τακτοποίησης για τις καινούργιες οφειλές οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2017. Τα χρέη αυτά τα οποία θα ξεπεράσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 12-13 δις. ευρώ (αν προστεθούν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) μπορούν να αποπληρωθούν μόνο με τις 12 δόσεις. Είναι προφανές ότι η αγορά δεν μπορεί να αντέξει ένα δις. ευρώ επιπλέον ανά μήνα μόνο για τα ληξιπρόθεσμα του 2017 και χωρίς να υπολογίζονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και οι συσσωρευμένες οφειλές μέχρι και το 2016
  1. Δεύτερον οι ανοικτές ρυθμίσεις (εξωδικαστικός συμβιβασμός αλλά και η ειδική ρύθμιση για τους μικρομεσαίους που έχουν χρέη από 20-50.000 ευρώ) αφορούν σε ελάχιστους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο και μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί λιγότερες από 300 επιχειρήσεις. Ειδικά για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ρυθμίσεις είναι λιγότερες από… 50. Ακόμη και η νέα ρύθμιση των μικρομεσαίων, θα ευνοήσει μικρό αριθμό οφειλετών καθώς μόνο η υποχρέωση να υπάρχει μια κερδοφόρα χρήση θα «κόψει» μεγάλο αριθμό οφειλετών.
  1. Τρίτον, από τις αρχές του 2018, θα σφίξει ακόμη περισσότερο η κατάσταση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς θα πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες υποχρεώσεις πριν εκπνεύσει η προθεσμία, διαφορετικά θα χάνεται και η ρύθμιση των 100 δόσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ακόμη περισσότερο ρευστότητα μόνο και μόνο για να μην αναβιώσουν οφειλές από προσαυξήσεις παρελθόντων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου