Σελίδες

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Καμπανάκι δανειστών για τη «φιέστα» εξόδου από τα μνημόνια

Καμπανάκι δανειστών για τη «φιέστα» εξόδου από τα μνημόνια

Εντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για να μη χαθεί το ορόσημο της 20ης Αυγούστου – Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να κλείσουν.

18 Νοε 2017
Καμπανάκι δανειστών για τη «φιέστα» εξόδου από τα μνημόνια
«Προσοχή να μην χαθεί για δεύτερη φορά η ευκαιρία εξόδου από τα μνημόνια. Προσοχή, να μην επαναληφθεί το μέγα λάθος του πρώτου εξαμήνου του 2015. Αν παρέλθει  η ημερομηνία ορόσημο της 20ης Αυγούστου θα είναι καταστροφή καθώς καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει να απευθυνθεί και πάλι στο κοινοβούλιό της προκειμένου να εγκριθεί ένα ακόμη πρόγραμμα για την Ελλάδα»
Οι προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά των δανειστών είναι συνεχείς και πιεστικές. Την ώρα που στην Αθήνα εκφράζουν σε όλους τους τόνους την αισιοδοξία τους για την πορεία της 3ηςαξιολόγησης και «πανηγυρίζουν» για την έγκριση διανομής του έκτακτου μερίσματος, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον δεν κρύβουν την αγωνία τους σχετικά με το αν θα καταστεί εφικτή η «καθαρή έξοδος» της Ελλάδας από τα μνημόνια μέχρι την καταληκτική ημερομηνία του επόμενου καλοκαιριού. Μέχρι τις 20 Αυγούστου, θα πρέπει να έχουν τελειώσει όλα:
  1. η 3ηαξιολόγηση η οποία κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 ώστε η δόση των περίπου 5,5 δις. ευρώ να εκταμιευτεί μετά τοEurogroupτου Ιανουαρίου δηλαδή μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να κλείσουν περίπου 100 προαπαιτούμενα εκ των οποίων προς το παρόν έχουν συμφωνηθεί περίπου τα 30. Η ενοποίηση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μεταφέρεται για την 4ηαξιολόγηση αλλά το ενεργειακό και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να κλείσουν «εδώ και τώρα».
  2. η 4ηαξιολόγηση η οποία θα πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την εκταμίευση και των τελευταίων πόρων που θα πρέπει να αντληθούν από το 3οπρόγραμμα τουESM. Στις Βρυξέλλες είναι σαφές ότι εκταμίευση μετά τις 20 Αυγούστου δεν θα υπάρξει καθώς γι’ αυτό απαιτείται τέταρτο μνημόνιο. Εϊναι προφανές ότι παράλληλα με την 4ηαξιολόγηση θα πρέπει να αποφασιστεί και αν θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών μετά ταcrashtestsτα οποία θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο. Αν χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με κεφάλαια από τη 3ηδανειακή σύμβαση. Γι’ αυτό θα πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να μην «κλειδώσουν» τα κεφάλαια τουESM.
  3. η συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του χρέους η οποία κανονικά θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 3ηςαξιολόγησης. Από αυτό τη συζήτηση θα κριθεί και η μελλοντική στάση του ΔΝΤ. Στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι μέχρι και το 2030, η Ελλάδα θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί πολύ μικρό κομμάτι του χρέους σε ετήσια βάση: μόλις 10 δις. ευρώ σε ετήσια βάση κάτι που χαρακτηρίζεται εφικτό. Από την άλλη, ο όγκος του χρέους (320 δις. ευρώ) αλλά και η πίεση από το ΔΝΤ είναι που θα υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να συζητήσουν το θέμα του χρέους με προοπτική τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων από τον Αύγουστο του 2018 και μετά. Η εκτίμηση στις Βρυξέλλες είναι ότι τα μέτρα θα υιοθετούνται σταδιακά ενώ θα συνδέονται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  4. ο «χάρτης» για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Η πρόθεση όλων είναι να υπάρξει μια «καθαρή έξοδος» κάτι που στις Βρυξέλλες μεταφράζεται ως «να μην υπάρξει τέταρτο μνημόνιο». Κατά τα λοιπά, «καθαρή έξοδος» δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι και υποχρέωση ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. Ήδη στην Ευρώπη σχεδιάζουν μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές:
  • Τις αγορές. Οι υποψήφιοι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, θέλουν εξασφαλίσεις ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο τα επόμενα χρόνια προκειμένου να δανείσουν την Ελλάδα με λογικό επιτόκιο. Σε αυτό θα συμβάλλει η δημιουργία τουcashbufferκαι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
  • Την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θέλει να «πουλήσει» στο εσωτερικό την έξοδο από τα μνημόνια. Έτσι, η επιτήρηση που θα υπάρχει μετά τον Αύγουστο του 2018 θα πρέπει να έχει πιο «χαλαρό» και απαρατήρητο χαρακτήρα.
  • Τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του 3ουμνημονίου δεν υπάρχει. Πολιτικές όπως η δημιουργία του κτηματολογίου, η ενδυνάμωση της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων, η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων όπως αυτή του Ελληνικού κλπ, δεν είναι παρεμβάσεις που θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο και οι δανειστές θα ζητήσουν διασφαλίσεις από την ελληνική πλευρά με αντάλλαγμα τα μέτρα για το χρέος.

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου