Σελίδες

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

"Λίφτινγκ" στο ασφαλιστικό και στο βάθος περικοπές

"Λίφτινγκ" στο ασφαλιστικό και στο βάθος περικοπές

17
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
"Λίφτινγκ" στο ασφαλιστικό και στο βάθος περικοπές
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Με καθυστερημένες και ανεπαρκείς παρεμβάσεις για τις συντάξεις χηρείας, τις προσωρινές συντάξεις και την  ασφαλιστική ενημερότητα των αυταπασχολούμενων επιχείρησε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα να "φτιασιδώσει" την εικόνα της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου , η οποία  προβλέπει νέα περικοπή 80% στο ΕΚΑΣ πριν τα φετινά Χριστούγεννα, μειώσεις έως 25% στις νέες κύριες συντάξεις και έως 20% των εφάπαξ.
Την ίδια στιγμή, αναβάλλεται προς το παρόν η υλοποίηση κάθε σεναρίου μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, οι θεσμοί δεν δέχονται τη μείωση των μεγίστων εισφορών για εισοδήματα άνω των 35.000 - 40.000 ευρώ, ειδικά καθώς βασικό μέλημα της κυβέρνησης, εντός και εκτός πλαισίου του "κοινωνικού" μερίσματος που σχεδιάζει τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ήταν η αύξηση των δημοσίων δαπανών πχ μέσω της ενίσχυσης των δικαιούχων του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Φυσικά, η αύξηση αυτή των δαπανών είναι "εφάπαξ" και όχι μόνιμη, όπως ήταν και η περσινή παροχή της μίνι 13ης σύνταξης για μερίδα των συνταξιούχων. Αντίθετα, μόνιμη θα είναι η νέα μείωση του ΕΚΑΣ σε λιγότερο από δύο μήνες από σήμερα, η οποία θα φανεί στις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2018 που προγραμματίζεται να καταβληθούν φέτος στις 19-21 Δεκεμβρίου 2017.
Επίσης μόνιμη θα είναι η μείωση στις μισές σχεδόν εκκρεμείς κύριες συντάξεις, τις οποίες αιτήθηκαν ασφαλισμένοι μετά τις 12/5/2016 (σ.σ. έναρξη ισχύος νόμου Κατρούγκαλου) και οι οποίες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Ιούνιο  να απονέμονται με ένα χρόνο καθυστέρηση.
Εξαίρεση δεν αποτελούν και οι συντάξεις χηρείας τις οποίες αιτήθηκαν δικαιούχοι ύστερα από θάνατο συνταξιούχο που επήλθε μετά τις 12/5/2016. Και αυτό παρά την τροπολογία, την οποία κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με αυτή προβλέπεται κατώτατη σύνταξη χηρείας στα 360 ευρώ. Έτσι προστατεύονται οι συντάξεις χηρείας, οι οποίες –βάσει του νόμου Κατρούγκαλου – σε πολλές περιπτώσεις θα έπεφταν ακόμα και στα 241 ευρώ. Ωστόσο, δύο σκληρές για τους συνταξιούχους διατάξεις του ίδιου νόμου εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ.
Η πρώτη διάταξη προβλέπει πως η σύνταξη χηρείας θα αντιστοιχεί στο 50% της σύνταξης του θανόντος (αλλά θα ανέρχεται σε επίπεδο άνω των 360 ευρώ σε κάθε περίπτωση).
Η δεύτερη διάταξη που εξακολουθεί να ισχύει προβλέπει πως μία χήρα δικαιούται σύνταξη θανάτου, μόνο εφόσον είναι πάνω από 55 έτη. Εξάλλου, η νομοθετική ρύθμιση την οποία προτείνει η κυβέρνηση έρχεται μετά από  1 ½ χρόνο, αφότου είχε τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου και αφού ταλαιπωρούνται δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι της συγκεκριμένης παροχής.
Μερική  μόνο, αν και αμφίβολη,  είναι η βελτίωση στο "καθεστώς" την οποία  εισάγει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις προσωρινές συντάξεις , σύμφωνα με όσα προβλέπει η  δεύτερη τροπολογία την οποία κατέθεσε το Υπ. Εργασίας την περασμένη  Πέμπτη.
Σύμφωνα με αυτή, όσοι ασφαλισμένοι αιτηθούν ηλεκτρονικά από εδώ και πέρα αίτηση για κύρια σύνταξη θα λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη που αντιστοιχεί στο 80% της οριστικής.
 Όσοι, πάλι, ασφαλισμένοι καταθέσουν δια χειρός την αίτηση τους για σύνταξη, θα λάβουν προσωρινή σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο 50% των αποδοχών τους κατά το τελευταίο 12μηνο της απασχόλησης τους πριν βγουν στη σύνταξη, όπως ήδη προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Σύμφωνα, πάλι, με τον ίδιο νόμο η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι κάτω από 384 ευρώ, αλλά ούτε πάνω από 768 ευρώ.
Η τρίτη παρέμβαση στην οποία προχώρησε το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα, αφορούσαν τους όρους παροχής της ασφαλιστικής ενημερότητας για τους αυταπασχολούμενους.
Μετά από δέκα μήνες εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών και ενώ επικρατούσε έως τώρα αλαλούμ σε σχέση με τους όρους παροχής της ενημερότητας από τον ΕΦΚΑ, ήλθε το Υπ. Εργασίας με εγκύκλιο του να αλλάξει και πάλι τα "δεδομένα".
Σύμφωνα με αυτή, μόνο όποιος επαγγελματίας κατέβαλλε έως τώρα τουλάχιστον 168 ευρώ κάθε μήνα, δηλαδή τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές (26,9% για κύρια ασφάλιση και υγεία  Χ 586 ευρώ +10 ευρώ κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ) θα μπορεί να έχει ασφαλιστική ενημερότητα. Έτσι μένουν ξεκρέμαστοι όσοι επαγγελματίες έκαναν "μερική" καταβολή –στη βάση της Υπουργικής Απόφασης της 30/12/2016- πληρώνοντας ποσά κάτω από το επίπεδο των 168 ευρώ /μήνα. 
Διαβάστε ακόμα:
17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου