Σελίδες

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Υπό εξέταση τα όρια για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου

ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠ.ΟΙΚ. ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΠΩΣ ΜΕΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΊ Η ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Υπό εξέταση τα όρια για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου

* Τι ισχύει για φέτος και τι "παίζεται" για του χρόνου- Θέμα ημερών η ανακοίνωση της πρώτης κλήρωσης των αποδείξεων

 Δημοσίευση: 07 Νοε 2017 22:30
Υπό εξέταση τα όρια για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου
"Δεν αποτελεί προτεραιότητα για το Υπ. Οικονομικών η επιπλέον επιβάρυνση των φορολογουμένων για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων"…
Με αυτά τα λόγια η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου, κατά την πρόσφατη συνέντευξή της στην "Ε" είχε προϊδεάσει πως δεν επίκεινται αλλαγές στο μέτρο της σύνδεσης του αφορολογήτου με το πλαστικό χρήμα…
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες πιθανότατα να κληθούν το 2018 να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για να χτίσουν το αφορολόγητο όριο.
Αν και είναι λογικό στο υπουργείο Οικονομικών να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου και να θέλουν να φέρει στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα, ωστόσο σύμφωνα με όσα δήλωσε η υφυπουργός, στο υπουργείο αλλά δεν κινούνται προς την κατεύθυνση να γίνει το μέτρο αυστηρότερο. Άλλωστε, όπως εκτιμούν η έναρξη της φορο-λοταρίας, θα αποτελέσει από μόνη της σημαντικό κίνητρο για τους φορολογουμένους για να αυξήσουν τις συναλλαγές τους μέσω του πλαστικού χρήματος. Συνεπώς μένει να φανεί αν τα σενάρια που ακούγονται επιβεβαιωθούν…
Να θυμίσουμε πως η κ. Παπανάτσιου όταν ρωτήθηκε αν του χρόνου διαφοροποιηθούν τα δεδομένα με τα ποσοστά του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές δαπάνες, δήλωσε κατηγορηματικά πως "στόχος του μέτρου είναι η φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών και επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και όχι η φορολογική επιβάρυνση για όσους δεν συμπληρώσουν το ελάχιστο ποσό αποδείξεων και χάσουν μέρους του αφορολόγητου. Θέλουμε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους σύμμαχούς μας, δεν θέλουμε να τους δυσκολέψουμε τη ζωή. Θέλουμε να τους ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και τις κάρτες κάθε είδους. Και όποιος μάθει να χρησιμοποιεί αυτά τα μέσα, μετά δύσκολα επιστρέφει στα μετρητά".
Μέχρι το τέλος του χρόνου να θυμίσουμε πως μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκειμένου να εξασφαλίσει το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 1.000 ευρώ. Για εκείνους που δηλώνουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ ο συντελεστής ανεβαίνει στο 15%, ενώ από 30.000 ευρώ και πάνω ισχύει συντελεστής 20%.
Σήμερα η λίστα με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που χτίζουν το αφορολόγητο περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σουπερμάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, ακόμη και όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ καλύπτουν εύκολα το 10% του  εισοδήματός τους, δηλαδή 1.000 ευρώ, με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα. Ήδη από τους πρώτους μήνες του έτους, οι περισσότεροι φορολογούμενοι είχαν καλύψει τη φετινή υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών. Έτσι μη έχοντας κάποιο κίνητρο είναι ανοικτοί σε "προσφορές" των επιχειρήσεων για να μη ζητούν αποδείξεις.  
Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται για να δυσκολέψει το κτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Το πρώτο προβλέπει να αυξηθούν, ακόμη και να διπλασιαστούν, οι συντελεστές 10%, 15%, 20%. Το δεύτερο σενάριο θέλει να διατηρηθούν τα ίδια ποσοστά, αλλά να μην εφαρμόζονται κλιμακωτά.
Για εισοδήματα δηλαδή έως 10.000 ευρώ να απαιτούνται σε ηλεκτρονικές πληρωμές ποσά έως 1.000 ευρώ, για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ να απαιτούνται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα έως 3.000 ευρώ, ενώ οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 20% του εισοδήματός τους. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ θα πρέπει να πραγματοποιεί συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα αξίας τουλάχιστον 8.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι καταναλωτές θα χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές περιορίζοντας αντίστοιχα τη χρήση του χρήματος στη φυσική μορφή του.
ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
Στο μεταξύ εντός των ημερών αναμένεται να γίνει γνωστό το πότε το Υπ. Οικονομικών θα ξεκινήσει τις κληρώσεις των αποδείξεων. Κανονικά η πρώτη κλήρωση θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί τον Οκτώβριο αλλά οι τράπεζες δεν έστειλαν εγκαίρως τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές του Σεπτεμβρίου, οπότε μέσα στο μήνα αναμένεται να γίνουν δύο κληρώσεις. Μία με τους λαχνούς του Σεπτεμβρίου και μία με τους λαχνούς του Οκτωβρίου, με την κάθε κλήρωση να μοιράζει χίλια ευρώ σε χίλιους τυχερούς.
Μόλις η ΑΑΔΕ πάρει στα χέρια της τα στοιχεία των τραπεζών και πριν την κλήρωση, θα ενημερώσει τους φορολογούμενους για την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής της πρώτης κλήρωσης αλλά και τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει μέσω της εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Πώς θα γνωρίζει κάποιος ότι είναι στους τυχερούς;
Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση θα αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ και οι πολίτες που έχουν κερδίσει θα ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο Taxisnet. Τα χρηματικά έπαθλα θα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για το σκοπό αυτό στο Taxisnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος 
Σε όσους δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό θα δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την αποστολή του προσωποιημένου μηνύματος, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο. Αν δεν δηλωθεί τελικά λογαριασμός εντός της προθεσμίας, τότε το χρηματικό ποσό θα καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο.
Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχους ένα χρηματικό έπαθλο, τότε αυτό παραμένει ως αδιάθετο σε λογαριασμό του Δημοσίου. Σε περίπτωση που περισσότεροι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχοντα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου