Σελίδες

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Στον «αέρα» τα stress tests των τραπεζών Πως η αναβολή των πλειστηριασμών δημιουργεί κεφαλαιακό κενό στις τράπεζες

Στον «αέρα» τα stress tests των τραπεζών

Πως η αναβολή των πλειστηριασμών δημιουργεί κεφαλαιακό κενό στις τράπεζες

Στον «αέρα» τα stress tests των τραπεζών
Ευκλ. Τσακαλώτος και Ν. Καραμούζης επισημαίνουν τους κινδύνους, έντονη ανησυχία θεσμών και ευρωπαίων αξιωματούχων για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «ανοιγμάτων». Περίπου 11 δις. ευρώ έχει προβλεφθεί να εισπραχθεί έως το τέλος του 2019 μέσω των e-πλειστηριασμών. Μόλις 25 τα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί προς εκποίηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. 
Είτε γίνουν, είτε δεν γίνουν, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν παύουν να αποτελούν βόμβα στα θεμέλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Διότι πέραν της απόφασης των συμβολαιογράφων να απόσχουν από τη διαδικασία, υπάρχουν σοβαρά θεσμικά και τεχνικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν έτσι ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία. Η απόφαση των συμβολαιογραφών να απόσχουν από τους πλειστηριασμούς κάθε μορφής, (σ.σ. ηλεκτρονικούς ή στα ειρηνοδικεία) έως το τέλος του έτους, δημιουργεί νέα κριτήρια με βάση τα οποία θα διενεργηθούν από την ΕΚΤ τα επικείμενα stress tests, αφού θα είναι εντελώς διαφοροποιημένα σε σχέση με αυτά που θα ληφθούν υπόψη αν και εφόσον οι πλειστηριασμοί διεξαχθούν κανονικά. Και αυτό γιατί, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) διεξάγει προληπτικούς ελέγχους στις τράπεζες για να διαπιστώσει την ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την δυνατότητα ανάκτησης ενεχύρων.
Αξίες.
Με βάση τις αξίες που θα διαμορφωθούν για τα ενέχυρα στους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δηλαδή για τα ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί στην εμπορική τους αξία, οι ελεγκτές του SSM θα καθορίσουν την μέση τιμή ανάκτησης των οφειλών, για να αξιολογήσουν το ύψος των κεφαλαίων που οι τράπεζες μπορούν να ανακτήσουν από το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο. Και με βάση αυτό τον υπολογισμό για τα ανακτήσιμα κεφάλαια, θα καθοριστούν έως έναν βαθμό και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες. Ετσι, στην περίπτωση που δεν μπορεί να εκποιηθεί ακίνητο, δηλαδή να βγει στο σφυρί και η τράπεζα να εισπράξει το τίμημα, τότε η αξία του ενεχύρου είναι μηδενική. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ποσό των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει προβλεφθεί να εισπραχθεί έως το τέλος του 2019 μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα είναι πολύ χαμηλότερο αν και εφόσον δεν προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία και προφανώς θα δημιουργηθεί σοβαρό κεφαλαιακό κενό που θα πρέπει να καλυφθεί. Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τα πλέον επίσημα χείλη. Αυτά των υπ. Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και του προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζη. Ο πρώτος, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί για τα μεγάλα ακίνητα, διαφορετικά θα υπάρχει θέμα με τα stress tests και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο δεύτερος σε δηλώσεις του στους Financial Times, επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα μπορούσαν να πλήξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών λίγο πριν από τα stress tests.
Όμως ακόμα και αν οι πλειστηριασμοί διεξαχθούν στις 29 Νοεμβρίου, σύμφωνα με μέλη των συμβολαιογραφικών συνδέσμων που μίλησαν στο «mp», έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για να μπορέσουν τα τρεισήμισι και πλέον χιλιάδες ακίνητα που έχει προγραμματιστεί να εκποιηθούν έως τον ερχόμενο Μάιο μέσω της διαδικασίας των ειρηνοδικείων, να μετατραπούν σε ηλεκτρονικές εκποιήσεις, αφού απαιτείται πολύμηνη διαδικασία για να γίνει αυτό (σ.σ. πρέπει να γίνει εκ νέου αναγγελία, να ενημερωθεί ο δανειολήπτης με σοβαρό ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές ανακοπές κ.ο.κ.).
Το σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι έως σήμερα τα ακίνητα που έχουν αναρτηθεί προς εκποίηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας πλειστηριασμών και αφορούν εκπλειστηριάσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2018, είναι μόλις 25. Ο αριθμός είναι αστείος σε σχέση με τις προσδοκίες. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Όπως είχε αποκαλύψει την προηγούμενη εβδομάδα το «mp» η όλη διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, παρά τις αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί τεχνικά στις απαιτήσεις της διαδικασίας. Διότι αν και εφόσον πιστοποιηθούν άνω των 5 χρηστών, το σύστημα καταρρέει. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η παρουσίαση του συστήματος στους θεσμούς έγινε σε εικονικό και όχι πραγματικό περιβάλλον. Δηλαδή οι επικεφαλής του κουαρτέτου είδαν ένα σύστημα, που όμως δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, να λειτουργεί άψογα, την ώρα που στις τεχνικές δοκιμές του πραγματικού συστήματος διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να αντέξει 6 χρήστες ταυτόχρονα. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι συμβολαιογράφοι ζητούν από το υπ. Δικαιοσύνης να «πάρει» κάτω από την δική ευθύνη την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών, προκειμένου να μην βρεθούν οι ίδιοι αντιμέτωποι με ποινικές ή άλλες ευθύνες στο μέλλον από ενδεχόμενη δυσλειτουργία του συστήματος. Σήμερα η «ιδιοκτησία» της πλατφόρμας ανήκει στους συμβολαιογραφικούς συλλόγους και στην ιδιωτικών συμφερόντων εταιρία newsphone.
Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου